Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σοβαρή περιβαλλοντική αλλοίωση στον Αστέρα Βουλιαγμένης με επιχορήγηση από το Ταμείο εγγυοδοσίας;

Σοβαρή περιβαλλοντική αλλοίωση στον Αστέρα Βουλιαγμένης με επιχορήγηση από το Ταμείο εγγυοδοσίας;

Την ώρα που Άραβες – Σαουδάραβες - Τούρκοι πωλούν τα οικόπεδα έναντι 110 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν με χαμηλότοκο ομολογιακό 22 εκατ. ευρώ!! Έμμεσο δάνειο και στην Four Seasons του Bill Gates

Σε περιβαλλοντική αλλοίωση του όρμου Ζωστήρος της Βουλιαγμένης και σε διαβρωτικά φαινόμενα στις ακτές κολύμβησης οδηγεί η κατασκευή της ομώνυμης Μαρίνας, από τους νέους ιδιοκτήτες του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Και όπως θα δούμε, η μεγάλη επένδυση της εξαγοράς του ιστορικού ξενοδοχείου του Αστέρα και, κυρίως, η κατασκευή της Μαρίνας επιχορηγήθηκε το 2020 με χαμηλότοκο ομολογιακό δάνειο 22 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Covid-19 από την Ελληνική Aναπτυξιακή Τράπεζα !!

Mε άλλα λόγια,το ελληνικό κράτος, με τις όποιες εγγυήσεις του, επιχορηγεί την περιβαλλοντική αλλοίωση χρηματοδοτώντας τους νέους ιδιοκτήτες του Αστέρα,δηλαδή το Apollo investements Fund, στο οποίο συμμετέχουν δυο κρατικά fund από το Άμπου Ντάμπι, το Κουβέιτ, η Τουρκική Dogus (F. Sahenk) καθώς και εταιρείες Σαουδαραβικών συμφερόντων.
Οι επενδυτές, οι οποίοι κατέβαλλαν 393 εκατ. ευρώ το 2016 για την απόκτηση των μετοχών του Αστέρα.
Περαιτέρω, επωφελήθηκαν των μέτρων της πανδημίας και έλαβαν ευνοϊκή χρηματοδότηση προκειμένου να κατασκευάσουν μια Μαρίνα όπου θα ελλιμενίζονται 90 και πλέον mega yachts.
Και, όπως καταγγέλλεται στην αίτηση ακύρωσης των κατοίκων, τα πλοία κατά την διαδικασία του αφερματισμού ( αφαίρεση έρματος των πλοίων ) θα αποθέτουν τα απόβλητα τους στην θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης.
Την ίδια, όμως, χαμηλή χρηματοδότηση λαμβάνει εμμέσως και ο διαχειριστής του ξενοδοχείου η Four seasons hotels, αλυσίδα ξενοδοχείων η οποία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Bill Gates και στον Σαουδάραβα πρίγκηπα Αl walleed Bin Talal.

Σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του Αστέρα, η εταιρεία έλαβε σε δύο δόσεις ( Αύγουστος- Δεκέμβριος 2020) ομολογιακό δάνειο 22 εκατ. ευρώ με εγγύηση κατά 80% του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
Για το δάνειο, μάλιστα δεν απαιτήθηκαν πρόσθετες εξασφαλίσεις με ακίνητα όπως έλαβαν προηγουμένως (2017 ) οι ελληνικές τράπεζες όταν χρηματοδότησαν τους επενδυτές με 265 εκατ. ευρώ.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πως δόθηκαν οι εγγυήσεις όταν ο Αστήρ μόνο από την πώληση των πρώτων οικοπέδων ( κάθετων ιδιοκτησιών ) εισπράχθηκαν πάνω από 110 εκατ. ευρώ;

Πως προκύπτει η περιβαλλοντική αλλοίωση;

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας με γνωμοδότηση του αποφάνθηκε για την περιβαλλοντική καταστροφή θα επιφέρει «κοσμογονική» αλλαγή τόσο στη λιμενική εγκατάσταση όσο και στο τοπίο του όρμου Ζωστήρος.
Ειδικότερα όπως αναφέρει η γνωμοδότηση του κ. Γ. Χριστοφορίδη:
- Ο υφιστάμενος προσήνεμος μόλος θα καθαιρεθεί και θα ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου, με πλάτος μεγαλύτερο κατά 20 μέτρα τουλάχιστον και μήκος μεγαλύτερο κατά περίπου 178 μέτρα.
- Ο υπήνεμος μόλος θα επεκταθεί κατά 134 μέτρα.
- Στο ακρομόλιο θα κατασκευαστεί ελικοδρόμιο
- Στη χερσαία ζώνη θα αποψιλωθούν 4 στρέμματα υψηλόκορμης βλάστησης πεύκης, θα δομηθούν επιφάνειες 4.800 τ.μ. και θα ανεγερθούν -μεταξύ άλλων- κτίρια για καταστήματα και γραφεία ύψους μέχρι 8,5 μέτρων. 
Θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης 8.000 τ.μ. και 410 θέσεων.
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, το έργο «θα αλλάξει ριζικώς και επί τα χείρω το τοπίο του όρμου Ζωστήρος και θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας διαβρωτικά φαινόμενα στις αμμώδεις ακτές κολύμβησης».
Με τις εντατικές χρήσεις της χερσαίας ζώνης και την προσέγγιση μεγάλων πλοίων και ελικοπτέρων «θα διαταράξει αυταποδείκτως τους υφιστάμενους όρους διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, τους οποίους δεν πρόκειται να ωφελήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Αντιδράσεις κατοίκων

Οι κάτοικοι της Βουλιαγμένης προσέφυγαν με αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των υπουργείων Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού καθώς η Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων υποβαθμίζει τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον ενώ στις 18 Νοέμβριου 2021 κατέθεσαν και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης