Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Οι επιστρεπτέες προκαταβολές που έγιναν μερίσματα και πήγαν στις τσέπες των μεγαλομετόχων

Αποκάλυψη: Οι επιστρεπτέες προκαταβολές που έγιναν μερίσματα και πήγαν στις τσέπες των μεγαλομετόχων
«Ημέρες ΠΑΣΟΚ» επι εποχής Κυριάκου Μητσοτάκη ζουν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Σχετικά Άρθρα

«Ημέρες ΠΑΣΟΚ» επι εποχής Κυριάκου Μητσοτάκη ζουν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η μετάλλαξη Omicron είναι μία ακόμη ευκαιρία για το κράτος να σταθεί αρωγός στις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από τα νέα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων περιορίζοντας αρχικά τον κλάδο της εστίασης.
Το BN συνεχίζει την έρευνα των ΑΦΜ μετά την αποκάλυψη σε σχετικό ρεπορτάζ ότι αγοράστηκαν σκάφη αναψυχής με την κρατική βοήθεια.
Τα νέα ΑΦΜ που βάλαμε στο μικροσκόπιο προκύπτει ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή του 2020 ήταν τρείς φορές υψηλότερη από την κερδοφορία εταιρείας του 2019 στο κλάδο της εστίασης.
Εταιρεία αλυσίδα ενδυμάτων στο κέντρο της Αθήνας δηλαδή επί της Ερμού έλαβε κρατική βοήθεια περίπου 700 χιλιάδων ευρώ.
Οι μέτοχοι της εταιρείας παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έφερε ο COVID 19 αποφάσισαν τη διανομή μερίσματος 26,64 ευρώ ανά μετοχή και το συνολικό ποσό που διανεμήθηκε ανήλθε στο 1,8 εκατ. ευρώ. Πάντως το 2019 η διανομή μερίσματος είχε ανέλθει στα 47,31 ευρώ ανά μετοχή
Η εταιρεία με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης η εταιρεία θα επιστρέψει το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής στο κράτος διότι πληρούσε το κριτήριο της πτώσης του τζίρου.
Το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει θέσει άλλα κριτήρια για τη μη επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όπως είναι η κερδοφορία ή τη διανομή μερισμάτων και μάλιστα τη χρονιά που το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9% σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του Οκτωβρίου του 2021 ενώ του Μαρτίου ήταν για ύφεση 8,2%.

Πιο αναλυτικά:

Η εταιρεία συμμετείχε σε 4 επιστρεπτέες προκαταβολές και το συνολικό ποσό που έλαβε 618.100 ευρώ.
Ο τζίρος της εταιρείας μειώθηκε κατά 36%. Υποχώρησε στα 32,9 εκατ. ευρώ.
Τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν σε 983.000 ευρώ από 4,9 εκατ. ευρώ.
Η μερισματική πολιτική της εταιρίας έχει σαν στόχο την ικανοποίηση των μετόχων της, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στην αναπτυξιακή της πολιτική και στα επενδυτικά της σχέδια.
Από τα καθαρά κέρδη προτείνεται προς την Γενική Συνέλευση η διανομή συνολικού καθαρού μερίσματος ευρώ 1.841.410,08 ήτοι 26,64 ευρώ ανά μετοχή.
Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή έγινε μέρισμα για τους μετόχους όταν τα κόστη της επιχείρησης μειώθηκαν περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ λόγω της μη λειτουργίας.
Πάντως παρά τις δυσκολίες το περιθώριο μικτού κέρδους στη χρήση 2020 μειώθηκε στο 45,92% από 46,78% το 2019.
Εστιατόριο στη Στοά Σπύρου Μήλιου με πτώση τζίρου 65,1% το 2020 έλαβε έξι επιστρεπτέες προκαταβολές και το συνολικό ποσό έφτασε τις 644.171 ευρώ.
Η επιχείρηση παρουσίασε ζημιές ύψους 53.844 ευρώ από κέρδη ύψους 185.697 ευρώ το 2019.
Πάντως οι επιστρεπτέες προκαταβολές καλύπτουν 3,4 φορές την κερδοφορία του 2019 όταν τα κόστη της επιχείρησης μειώθηκαν σε 507.000 ευρώ το 2020 από 1,5 εκατ ευρώ για να επιτευχθεί η κερδοφορία του 2019.
Επιχείρηση καφέ γνωστής αλυσίδας με τη μέθοδο δικαιοχρησίας έλαβε συνολικά 186.273,61 ευρώ αλλά δεν ήταν εφικτή η σύγκριση με τα οικονομικά μεγέθη του 2019 διότι η εταιρεία δουλεύει με το διακριτικό τίτλος της Ετερόρρυθμης εταιρείας και δεν δίνει στη δημοσιότητα οικονομικά στοιχεία όπως συμβαίνει με τις Α.Ε. τις Ι.Κ.Ε. και τις Ε.Π.Ε.
Η κυβέρνηση μοίρασε περίπου 8 δισ. ευρώ σε Επιστρεπτέες Προκαταβολές και απαιτεί να εισπράξει μόλις το 50% των χρημάτων που έδωσε όταν εταιρείες είναι σε θέση να δίνουν παχυλά μερίσματα και την ίδια στιγμή η κρατική χρηματοδότηση είναι τριπλάσια από την κερδοφορία των επιχειρήσεων του 2019.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης