Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα σημαντικότερα deals στην Ελλάδα το 2021 - Απόλυτος πρωταγωνιστής το fund CVC, που προβληματίζει...

Τα σημαντικότερα deals στην Ελλάδα το 2021 - Απόλυτος πρωταγωνιστής το fund CVC, που προβληματίζει...
To γεγονός ότι σχεδόν ότι πωλείται στην Ελλάδα... το αγοράζει το αμερικανικό fund CVC, σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο, δεν περνάει απαρατήρητο.
Σχετικά Άρθρα

Κάτι άρχισε να κινείται στην ελληνική οικονομία το 2021 έπειτα από χρόνια επενδυτικής άπνοιας, ενώ σε μεγάλο πρωταγωνιστή αναδεικνύεται το αμερικανικό fund CVC.
Την ίδια στιγμή, μεταξύ των deals που ξεχωρίζουν είναι η απόκτηση εκ μέρους του αμερικανικού fund της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Vivartia, αλλά και η συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Αξησημείωτη είναι η μεταβίβαση της Ελληνικό ΑΕ στη Lamda Development έπειτα από μεγάλη χρονοτρι βή, αλλά και η απόκτηση του ΔΕΔΔΗΕ από την εξ Αυστραλίας ορμώμενη Macquarie.
Eν προκειμένω, ωστόσο, θα πρέπει να διατυπωθούν ορισμένοι προβληματισμοί.
Η παρουσία ξένων επενδυτών στην Ελλάδα όχι μόνο δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται, αλλά και να υποστηρίζεται ένθερμα, καθώς ζητούμενο είναι το διεθνές ιδιωτικό κεφάλαιο να επενδύει σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ανάγκη από ξένες επενδύσεις.
Το bankingnews υποστήριξε την παρουσία του CVC Partners στην Ελλάδα, όχι μόνο γιατί σημαντικό ρόλο στο «σχέδιο Ελλάδα» του αμερικανικού fund διαδραματίζει ο Φωτακίδης ελληνικής καταγωγής, βασικό στέλεχος, αλλά κυρίως γιατί η χώρα έχει ανάγκη από το διεθνές ιδιωτικό κεφάλαιο.
Όμως το CVC αρχίζει να εξελίσσεται σε επενδυτή που ξεπερνάει τα όρια του ελέγχου βασικών εταιριών και μετατρέπεται σε ένα επενδυτή που θα ελέγχει σχεδόν 3 – 4 εκατ καταναλωτές στην Ελλάδα σχεδόν το 30% με 40% των ελλήνων καταναλωτών.
Επίσης αυτή η συστηματοποιημένη μεγέθυνση του CVC επίσης γεννά πολλά ερωτήματα:
• Μόνο το CCV υπάρχει που επενδύει στην Ελλάδα;
• Μόνο το CVC βλέπει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα και κανείς άλλος;
• Μόνο το CVC έχει καταφέρει να συνδέει ετερόκλητες επενδύσεις μεταξύ τους και ουσιαστικά να καθίσταται επενδυτής που επενδύει στα πάντα, πάλι προβληματίζοντας

CVC - ΔΕΗ - Εθνική Ασφαλιστική - Δωδώνη - Vivartia

Σε ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού επιχειρείν αναδεικνύεται το αμερικανικό fund CVC, που δίνει ισχυρό ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το 2021, αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή στα πλέον σημαντικά deals τα οποία πραγματοποιήθηκαν.
Ιδιαίτερου συμβολισμού και σημασίας ήταν η συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με έως 395 εκατ. ευρώ, με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να μην ξεπερνά τα 9 ευρώ.
Μετά την αύξηση το ποσοστό συμμετοχής του CVC έφτασε στο 10%.
143127d2342f96f46f12055a9f60662b_M.jpg
Προηγουμένως, το CVC είχε δρομολογήσει την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Ασφαλιστική (κατέχει το 90%).
Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας.
Χωρίς το αναβαλλόμενο και το τίμημα υπό αίρεση, το έσοδο για την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε 234 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως πολύ σημαντική ήταν η απόκτηση της Vivartia, με το προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia να ανέρχεται στο ποσό των 175.000.000 ευρώ, από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia κυριότητος της MIG ανέρχεται στο ποσό των 161.135.640,74 ευρώ.
Τελευταία μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία για το CVC ήταν απόκτηση της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.
Το ύψος του τιμήματος δεν έγινε γνωστό επισήμως αλλά γίνεται λόγος γύρω στα 50-55 εκατ. ευρώ.

Ελληνικό ΑΕ - Lamda Development

Έπειτα από πολλή χρονοτριβή, γραφειοκρατικά εμπόδια και καθυστερήσεις η Ελληνικό ΑΕ πέρασε στα «χέρια» της Lamda Development, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην επιχειρηματική ιστορία της χώρας.
Το ποσό που καταβλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο φτάνει τα 915 εκατ. ευρώ, με τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη καταβληθεί, όπως και μια εγγυητική επιστολή 347 εκατ. ευρώ.

Macquarie - ΔΕΔΔΗΕ

Στα χέρια της Macquarie κατέληξε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία κατέβαλε το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί ποτέ για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας.
Ειδικότερα, το deal ανήλθε στο ποσό των 2,116 δισ. ευρώ.
4dee1d5efd8544b8ab9554ac94405761_M_1.jpg
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα 804 εκατ. ευρώ εξ αυτών αντιστοιχούν στο χρέος του ΔΕΔΔΗΕ που αναλαμβάνει ο νέος μέτοχος (Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group) και τα υπόλοιπα 1,3 δισ. είναι τα μετρητά που θα εισπράξει η ΔΕΗ.

United Group - Wind Hellas

Το καλοκαίρι του 2021 η μητρική εταιρεία Crystal Almond Holdings Limited της WIND Ελλάς ήρθε σε επαφή με τη United Group για την εξαγορά του 100% των μετοχών της.
Σημειώνεται πως η έγκριση της συμφωνίας από την DG Comp ήλθε πριν εκπνεύσει το 2021.

Chipita - Mondelez

Στα 2 δισεκ. δολ. έφτασε το ποσό για τη μεταβίβαση της εταιρείας Chipita του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου στον αμερικανικών συμφερόντων όμιλο Mondelēz International
Σημειώνεται πως οι πωλήσεις της Chipita το 2021 ξεπέρασαν τα 500 εκατ. δολάρια.

Pharmathen - Partners Group

Με ένα ποσό της τάξης του το Partners Group εξαγόρασε από την BC Partners τη φαρμακοβιομηχανία Pharmathen.
Υπενθυμίζεται ότι η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου είχε εξαγοράσει την Pharmathen από την οικογένεια Κάτσου το 2015, έναντι 475 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Προκοπίου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Η 7η Ιουλίου ήταν μέρα ορόσημο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς άνοιξε ο δρόμος για την εξυγίανσή τους.
Πιο συγκεκριμένα, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης της «Ελληνική Ναυπηγεία ΑΕ» αντί του ποσού των 25 εκατ. ευρώ, ενώ για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ η προσφορά του άγγιξε τα 37,2 εκατ. ευρώ έναντι των 30 εκατ. ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε την εξαγορά των Ναυπηγείων από την κυπριακή Forest Group, συμφερόντων Προκοπίου.

ΜΕΒΓΑΛ - Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Ισχυρό νέο μέτοχο απέκτησε η ΜΕΒΓΑΛ, μετά την πώληση από τη Δέλτα, θυγατρική της Vivartia, του 43,2% που κατείχε στην εταιρεία.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος απέκτησε 21,5% ενώ η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου, που διατηρούσε ποσοστό 43% στην οικογενειακή επιχείρηση, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας απέκτησε έλεγχο του 64,5%.
Επιπλέον 14% ανήκει στη Νίκη Χατζάκου – Συμεωνίδου.
Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 25,863 εκατ. ευρώ, ήτοι 85% πάνω από τη λογιστική αξία (bookvalue) που είχε εγγράψει η Δέλτα στα βιβλία της.

Η Italgas στη ΔΕΠΑ

Με ιταλικό αέρα χαράσσει την αναπτυξιακή της πορεία η ΔΕΠΑ, καθώς τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης φυσικού αερίου πέρασαν στην Italgas.
H σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) και την «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» στην Italgas SpA υπεγράφη έναντι συνολικού τιμήματος 733 εκατ. ευρώ.
c5a38dd20ce81ef8c56d5f4c22e3a69d_XL.jpg
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Δημήτρης Πολίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε διάστημα περίπου 3 μηνών από την ανακήρυξη της Italgas ως Προτιμητέου Επενδυτή και επισήμανε ότι «επιδίωξη του Ταμείου είναι η ανάδειξη των περιουσιακών στοιχείων που έχει υπό τη διαχείρισή του και η δημιουργία υπεραξίας από την αξιοποίησή τους.
Πιστή σε αυτή τη φιλοσοφία είναι και η σημερινή συμφωνία που υπογράψαμε για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, την οποία αναμένουμε να δούμε να αναπτύσσεται δυναμικά υπό τη σκέπη του νέου μετόχου της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης