Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η κίνηση της Intralot, η λάθος ανάγνωση της αξιολόγησης της Fitch και το +340% από την αρχή του έτους

Η κίνηση της Intralot, η λάθος ανάγνωση της αξιολόγησης της Fitch και το +340% από την αρχή του έτους
Το θετικό σενάριο για την Intralot, το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει τη μετοχή πάνω από το 1 ευρώ και μέχρι τα 1,50 ευρώ, ακούει στο όνομα αμερικανική θυγατρική
Σχετικά Άρθρα

Αρκετό θόρυβο προκάλεσε στην αγορά η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Intralot από τον οίκο Fitch, όπου μάλλον οι αναφορές του παρερμηνεύτηκαν από την αγορά.
Αρκετοί αποδίδουν την πτώση της μετοχής στην υπόθεση ότι η αμερικανική θυγατρική δεν θα ενοποιείται πλέον, αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά.
Ο οίκος Fitch ανέφερε πως πλέον θα εξετάζει και θα αξιολογεί ως μόνη της την Intralot, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η εισηγμένη δεν θα την ενοποιεί.
Στελέχη της αγοράς, σημείωναν πως η πτώση της μετοχής είναι δικαιολογημένη, καθώς από την αρχή του έτους η άνοδος μετά την πρόσφατη διόρθωση ξεπερνάει το 300% και συγκεκριμένα μετά και τη χθεσινή αντίδραση ανέρχεται στο 340%.
Είναι επομένως λογικό κάποιοι επενδυτές οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα να θέλουν να πάρουν τα κέρδη τους.
Από την άλλη μία ανακοίνωση από την εταιρεία θα ήταν χρήσιμη προκειμένου να μην υπάρξει αυτή η φήμη στον χρηματιστηριακό αέρα.
Πηγές όμως από την Intralot, με την οποία επικοινώνησε το ΒΝ ξεκαθάρισαν πως η απόφαση του οίκου μπορεί να θεωρηθεί σωστή, γιατί πλέον μετά την αναδιάρθρωση των δανείων έχουν ξεχωρίσει τα ομολογιακά δάνεια και ο τρόπος που θα καταβάλλονται οι τόκοι, επομένως είναι μία λογική εξήγηση η αξιολόγηση standalone.
Για παράδειγμα δηλαδή οι τόκοι των δανείων του ευρωπαϊκού ομολογιακό θα καταβάλλονται από τις δραστηριότητες της εταιρείας σε χώρες όπως Ολλανδία, Κροατία, Τουρκία (έχει κάποια μικρή ακόμα δραστηριότητα), Μάλτα (για όσο διάστημα κρατάει η το παλιό συμβόλαιο) και άλλα, όπως μερίσματα από ΗΠΑ.
Το αμερικανικό ομόλογο από την άλλη θα πληρώνεται από τις δραστηριότητες της θυγατρικής στις ΗΠΑ, στην οποία η Intralot συμμετέχει μετά την αναδιάρθρωση με ένα μικρότερο ποσοστό και δεν μπορεί να μεταφέρει κεφάλαια παρά μόνο τα μερίσματα στη μητρική.
Από την άλλη σημείωναν πως οι τιμές των ομολόγων αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο που ακούστηκε στην αγορά, θα είχαν υποχωρήσει.
Αντιθέτως όμως κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα και ίσως λίγο υψηλότερα από όσο θα έπρεπε, εξέλιξη που αποδίδεται στην υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει στο εξωτερικό.
Επιπλέον σημείωναν πως η μετοχή πραγματοποίησε ένα μεγάλο ράλι το 2021 λόγω των προσδοκιών για την αναδιάρθρωση με αποτέλεσμα η μετοχή από τα 0,15 ευρώ που ήταν στην αρχή του έτους να πάει μέχρι και τα 0,87 ευρώ πριν από ένα μήνα και κάτι.
Η διόρθωση επομένως από τα υψηλά, αν και προσεγγίζει το 30%, θεωρείται λογική και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πρώτη φάση της μετάλλαξης του ομίλου ολοκληρώθηκε.

Ο επόμενος καταλύτης

Το θετικό σενάριο για την Intralot, το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει τη μετοχή πάνω από το 1 ευρώ και μέχρι τα 1,50 ευρώ, ακούει στο όνομα αμερικανική θυγατρική.
Η είσοδος σε κάποια αγορά θα μπορούσε να αλλάξει την αποτίμηση της θυγατρικής και αυτό να περάσει στον ισολογισμό του ομίλου επηρεάζοντας θετικά συγκεκριμένες γραμμές.
Οι προοπτικές ανάπτυξης στην αγορά των ΗΠΑ είναι μεγάλες και η αποτίμηση που θα λάβει η εταιρεία, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο εισαγωγής θα βελτιώσει τα ίδια κεφάλαια του ομίλου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης