Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υπάρχουν και επιχειρηματίες απατεώνες; - Σκάφη αναψυχής έγιναν οι επιστρεπτέες προκαταβολές

Υπάρχουν και επιχειρηματίες απατεώνες; - Σκάφη αναψυχής έγιναν οι επιστρεπτέες προκαταβολές
Η κερδοφορία των επιχειρήσεων το 2020 κινήθηκε υψηλότερα σε σχέση με το 2019
Σχετικά Άρθρα

Σε ρόλο Αϊ Βασίλη η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εξαιτίας της πανδημίας τη χρονιά που πέρασε αφού μοίρασε 7,3 δισ ευρώ στις επιχειρήσεις με τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές για να μείνουν ζωντανές.
Μετά από ένα χρόνο τα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια το BN αποκαλύπτουν ότι μοίρασε δισεκατομμύρια στα «τυφλά» χωρίς να εξασφαλίσει ότι τα χρήματα κατευθύνθηκαν στις εταιρείες που είχαν ουσιαστικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρήμα να μοιραστεί αφειδώς σε έχοντες και κατέχοντες.
Οι επιχειρηματίες ανοίγουν … σαμπάνιες και πίνουν στην υγεία της κρατικής μηχανής που ξοδεύει χρήματα των φορολογούμενων και τώρα που το χρειάζεται δεν βρίσκονται για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της μετάλλαξης Omicron.
Οι επιστρεπτέες προκαταβολές ξοδεύτηκαν και για την αγορά θαλάσσιων σκαφών και άλλων καταναλωτικών αναγκών που είχαν μείνει στο ράφι διότι δεν υπήρχαν τα κεφάλαια για να ικανοποιηθούν.
H Κυβέρνηση σκόπιμα ή μη έβαλε ως κριτήριο για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής την πτώση του κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις του 2020 σε σχέση με του 2019 ενώ απέφυγε κάθε σύνδεση της οικονομικής βοήθειας με την κερδοφορία των επιχειρήσεων για τη χρονιά της πανδημίας δηλαδή το 2020.
Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ και αποκαλύπτουν ότι το 2020 θα είναι μία χρονιά που θα θυμούνται για πολλά χρόνια διότι παρά την πτώση του τζίρου η κερδοφορία σε κινήθηκε ανοδικά και την ίδια στιγμή έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές δεκάδων χιλιάδων ευρώ ενώ θα επιστραφεί το 50%

Οι αποδείξεις

Παράδειγμα 1: 
Εταιρεία υπέβαλε αιτήσεις σε δύο επιστρεπτέες προκαταβολές (6 και 7) και έλαβε συνολικά 400.000 ευρώ.
Ακόμη η εταιρεία είχε επιδότηση των τόκων των δανείων και την ίδια στιγμή εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ταμείο Επιχειρηματικότητας, με αποτέλεσμα η συνολική βοήθεια να ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.
Η ίδια επιχείρηση το 2020 εμφάνισε κύκλο εργασιών 29,3 εκατ. ευρώ το 2020 από 30,1 εκατ. ευρώ το 2019.Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 2,1 εκατ. ευρώ το 2020 από 1,8 εκατ. ευρώ το 2019.
Η διοίκηση της εταιρείας με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις θα επιστρέψει το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής δηλαδή τις 200.000 ευρώ και όταν έρθει η ώρα της αποπληρωμής θα καταβάλει εφάπαξ το ποσό για να λάβει έκπτωση 15% επι του ποσού των 200.000.

Παράδειγμα 2: 
Εταιρεία υπέβαλε δύο αιτήσεις (5-7) για επιστρεπτέα προκαταβολή και έλαβε συνολικά 250.000 ευρώ.
Οι επιδόσεις της εταιρείας για το 2020 ήταν η πτώση του τζίρου κατά 400.000 ευρώ ενώ η καθαρή κερδοφορία της ενισχύθηκε κατά 7000 ευρώ το 2020 σε σχέση με το 2019. Και σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση θα επιστρέψει στα κρατικά ταμεία 125.000 ευρώ. Στην περίπτωση που η διοίκηση αποπληρώσει την οφειλή εφ άπαξ θα έχει έκπτωση 15%.

Είμαστε σε θέση να γράφουμε το ένα παράδειγμα μετά το άλλο όπως και εκείνες τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πράγματι το 2020 τους κόστισε πιο ακριβά και οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν έσωσαν την εταιρεία διότι η χρήση ήταν ζημιογόνος σε βαθμό που δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει το 50% του κεφαλαίου που έλαβε.
Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και για περιπτώσεις επιχειρήσεων που θα κλείσουν μέσα στο 2022.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων του 2020 έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ.
Επίσης η κρατική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι δημόσια πληροφορία και η σύγκριση είναι σχετικά εύκολη και ανώδυνη.

Τα στοιχεία του ρεπορταζ (ΑΦΜ και ΓΕΜΗ) είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Ο αναγνώστης θα κατανοήσει ακόμη μια φορά ότι η κρατική μηχανή μοιράζει χρήμα χωρίς να γνωρίζει με ακρίβεια αν ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα ή είναι ακόμη μια ευκαιρία για κάποιους να πάρουν δωρεάν χρήμα από το φορολογούμενο αφού οι διαχειριστές του κρατικού χρήματος ή δεν ξέρουν ή αδιαφορούν .
Τέλος να σημειωθεί ότι με τα 7,3 δις εκ των οποίων το κράτος θα μαζέψει το 50%.
Είναι προφανές ότι μια καλύτερη διαχείριση θα έχει τη δυνατότητα το κράτος να χρηματοδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τα οποία πληρώνουν για να ζεσταθούν πολλαπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης