Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι εισηγμένες που αντλούν ρευστότητα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων – Που πάνε τα κεφάλαια

Οι εισηγμένες που αντλούν ρευστότητα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων – Που πάνε τα κεφάλαια

Έκτακτες επιστροφές στους μετόχους, χρηματοδότηση επιχειρηματικών πλάνων αλλά και μείωση δανεισμού το αποτέλεσμα των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων

Σχετικά Άρθρα
Τις επόμενες κινήσεις των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει πρόθεση πώλησης περιουσιακών στοιχείων περιμένει η αγορά.

Η πώληση περιουσιακών στοιχείων, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με προσπάθεια απομόχλευσης ή τραπεζική πίεση.
Ωστόσο, στο ΧΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε δει κινήσεις από εισηγμένες που δεν σχετίζονται με τραπεζική πίεση, αλλά το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση βοηθάει τη ρευστότητα και τη μείωση του καθαρού δανεισμού.
Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις όπου το αποτέλεσμα της πώλησης επιστρέφει στους μετόχους ως έκτακτο μέρισμα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πώληση δραστηριότητας στη Ρουμανία από τον ΟΤΕ και η έκτακτη χρηματική διανομή, αλλά και η πώληση της Cardlink από την Quest, και η πρόθεση για διανομή μερίσματος 1,25 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους.
Επίσης και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ δε σχετίζεται με πίεση λόγω δανείων, αλλά θα συμβάλει στην απομόχλευση του ισολογισμού και στη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της ΔΕΗ.
Πριν λίγες μέρες το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε τη συμφωνία πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην οποία τα ΕΛΠΕ κατείχαν το 33% και έτσι θα λάβουν 256 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια θα διατεθούν για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια αλλά και στη διανομή έκτακτου μερίσματος.
Υπάρχουν βέβαια και οι κινήσεις εισηγμένων, οι οποίες παραπέμπουν σε προσπάθεια απομόχλευσης.
Πρόσφατα η Intralot αναδιάρθρωσε το δανεισμό της μειώνοντάς τον κατά 164 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά έδωσε μέρος της συμμετοχής της στην αμερικανική θυγατρική που αναπτύσσεται ταχύτητα στους ομολογιούχους που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση.
Επιπλέον η ΣΙΔΜΑ αναμένεται σύντομα να ολοκληρώσει την πώληση ακινήτου προκειμένου να μειώσει το δανεισμό της.
Η Ακρίτας πούλησε ακίνητο στην Πλαίσιο έναντι 2,9 εκατ. ευρώ και το ποσό θα διατεθεί κυρίως για τη μείωση του δανεισμού της εταιρείας.
Η Ιατρικό Αθηνών ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την Oaktree Capital για την πώληση της μαιευτικής-γυναικολογικής δραστηριότητας «Γαία».
Η Γαία αναφέρεται με κόστος κτήσης 27,8 εκατ. ευρώ στη λογιστική κατάσταση της Ιατρικό Αθηνών, αλλά το ποσό έχει απομειωθεί πλήρως.
Επίσης η Avax έχει ανακοινώσει πως εξετάζει επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τη θυγατρική της Volterra.
Το τίμημα θα μπορούσε να βελτιώσει τη ρευστότητα της εισηγμένης, να χρηματοδοτήσει κατασκευαστικά έργα, αλλά και να μειώσει τον καθαρό δανεισμό.
Τέλος, η Intracom προχώρησε στην πώληση ακινήτου στη Μύκονο έναντι 32,4 εκατ. ευρώ αλλά και την Intrasoft International έναντι 166,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 18 εκατ. ευρώ σε μετοχές της αγοράστριας.
Η εισηγμένη εκμεταλλεύτηκε την πολύ καλή συγκυρία για τον κλάδο της πληροφορικής και απέκτησε ρευστότητα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα σχέδια που έχει για την Ιντρακάτ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης