Επιχειρήσεις

Ν. Καραμούζης - SMEremediumCap: Εξαγορές έως 40 εκατ. ευρώ σε niche κλάδους

Ν. Καραμούζης - SMEremediumCap: Εξαγορές έως 40 εκατ. ευρώ σε niche κλάδους
Πώς θα αναδείξει την Cordia στην αγορά ολοκληρωμένης διαχείρισης ακινήτων

Σε εξαγορές συνολικού ύψους έως 40 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει τους επόμενους τρεις μήνες το SMERemediumCap ( κ.Ν. Καραμούζης) καθώς το fund που εξασφαλίζει κεφάλαια για μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με εταιρείες από τούς κλάδους τροφίμων, φύλαξης, ξενοδοχείων, κτηνιατρικών υπηρεσιών, εταιρειών καθαρισμού.
Χθες ο εκτελεστικός πρόεδρος του fund κ. Νίκος Καραμούζης, αλλά και η ομάδα διοίκησης της Cordia ( πρώην Engie ) παρουσίασαν σε διαδικτυακή συνέντευξη τις προοπτικές της εταιρείας η οποία εξαγοράστηκε κατά 100% από το SMERemedium.
Όπως εξήγησαν οι κ.κ Γ. Δανιόλος, Σ. Κουράτολος (Cordia) και ο Θ. Μόσχος απο το Fund, η Cordia με 21 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα εμφανίζει κύκλο εργασιών 20,4 εκατ. ευρώ ( 2020 ) και απασχολεί σήμερα 250 εργαζόμενους. Κατέχει ηγετική θέση και σημαντικό μερίδιο αγοράς στον κλάδο παροχής υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης και Total Facility Management ( συνολικής διαχείρισης εγκαταστάσεων ), ενώ βοηθά τις επιχειρήσεις να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμά τους.
Το κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε κατά 2,7 εκατ. ευρώ και το fund στοχεύει να επενδύσει άλλα 10 εκατ. ευρώ προκειμένου η εταιρεία να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο και ποιοτικότερο πάροχο Facility management.
Το fund επενδύει στον κλάδο καθώς η ωρίμανση θα διπλασιάσει τα μεγέθη της συνολικής αγοράς. Οι προοπτικές προκύπτουν από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα (Ελληνικό, Καστέλι κ.α.), την ανάγκη για υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων από ξένους θεσμικούς, την αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες διαχείρισης ενέργειας, και την τάση των πελατών να ζητούν συνολική εξυπηρέτηση από ένα σημείο πωλήσεων.
Ειδικότερα, η αγορά της διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, και αποτελεί μόλις το 0,8% του ΑΕΠ όταν στις ανεπτυγμένες αγορές αποτελεί το 2-3% του ΑΕΠ.
Ο κλάδος, όμως, είναι κατακερματισμένος μεταξύ εταιρειών καθαρισμού, ασφάλειας, τεχνικές υπηρεσίες κλπ.
Τα δε περιθώρια κέρδους σ αυτές παραμένουν χαμηλά και περιορισμένα ενώ κανένας πάροχος δεν κατέχει πάνω από το 5% της αγοράς.
Η ελληνική αγορά αναμένεται να ακολουθήσει την παγκόσμια αγορά καθώς υπάρχει τάση από τις επιχειρήσεις να αναθέτουν εξωτερικά τις εργασίες πρός παρόχους ολοκληρωμένων λύσεων.
Εξάλλου, η πίεση για μείωση των σταθερών λειτουργικών εξόδων και η σταδιακή ενοποίηση σε κάθε εγκατάσταση οδηγεί σε εξωτερικές αναθέσεις μη- βασικών δραστηριοτήτων.
Η Cordia, η οποία ξεκίνησε από ένα έργο διαχείρισης αποσκευών
στο αεροδρόμιο, σήμερα παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις τεχνικής συντήρησης εγκαταστάσεων, ηλεκτροκίνησης ( έχει εγκαταστήσει 450 φορτιστές), ΙΟΤ, και Φωτοβολταϊκά έργα.
Μεταξύ άλλων στο πελατολόγιο της Cordia είναι η Vodaphone, το Ιδρυμα Σ. Νιάρχος, η Τράπεζα Πειραιώς, ο όμιλος Συγγελίδη.

Ν. Καραμούζης: Βασικό πρόβλημα τα μικρά μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων

Πριν δυο χρόνια, το SMEremediumCap συγκέντρωσε 143 εκατ. ευρώ από 42 επενδυτές (30 επιχειρηματίες, εφοπλιστές και 12 θεσμικούς μεταξύ των οποίων πολυεθνικοί οργανισμοί, όπως η EBRD, το EIF, Έλληνες θεσμικοί).
Το fund επικεντρώνεται στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που διαθέτουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης εφόσον αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια.
Η πρώτη επένδυση του fund ήταν στην εξαγωγική εταιρεία φρούτων Κrop η οποία δραστηριοποιείται σε μια επίσης κατακερματισμένη αγορά αξίας 1 δισ.
Όπως εξήγησε ο κ. Καραμούζης, το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποτελεί βασικό πρόβλημα καθώς σύμφωνα με στοιχεία ο μέσος τζίρος της ελληνικής επιχείρησης κινείται στα 11 εκατ. ευρώ, πολυ χαμηλότερα από την αντίστοιχη πορτογαλική επιχείρηση.
Συνεπώς, οι ελληνικές επιχειρήσεις για να είναι ανταγωνιστικές χρειάζονται μεγαλύτερο μέγεθος, οικονομίες κλίμακος, εξαγωγές.
To fund, όμως, στην διαδικασία απόκτησης εταιρειών είναι συνομιλητής των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Συγκεκριμένα εκιτμάται ότι, τα δάνεια 3000 επιχειρήσεων, ύψους 50-55 δις. ευρώ μεταφέρθηκαν από τις τράπεζες από τους servicers.


Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης