Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τουρισμός: Με το «σταγονόμετρο» οι νέες κρατήσεις, στη «σκιά» της παραλλαγής Omicron

Τουρισμός: Με το «σταγονόμετρο» οι νέες κρατήσεις, στη «σκιά» της παραλλαγής Omicron
Οι επιχειρηματίες αναμένουν να αυξηθεί η κινητικότητα τις επόμενες μέρες και ελπίζουν σε ένα καλό δεκαπενθήμερο στα τέλη Δεκεμβρίου
Σχετικά Άρθρα

Μείωση στις τηλεφωνικές κρατήσεις για την περίοδο των γιορτών πανελλαδικά έφερε η μετάλλαξη Omicron, προτού καλά καλά εμφανιστεί στην Ελλάδα.
Από τη στιγμή που οι ερωτήσεις για τη συμπεριφορά της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού έγιναν περισσότερες από τις απαντήσεις, «φούντωσε» νέος γύρος προβληματισμού σε ένα σημαντικό τμήμα εν δυνάμει τουριστών που ήθελε να προγραμματίσει αποδράσεις μέσα τις γιορτές και παρά το ότι υπήρχε ζήτηση σε δημοφιλείς προορισμούς της επαρχίας, ελάχιστες από τις διερευνητικές επαφές μετατράπηκαν σε κρατήσεις.
Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φιλοξενίας, να παρατηρηθεί ανάσχεση στις τηλεφωνικές κρατήσεις των τελευταίων ημερών.

Ο αντίκτυπος που έφερε «αστάθεια»

Η τελευταία εξέλιξη με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, έβγαλε από το προσκήνιο το... απευκταίο χαρτί του lockdown - ενδεχόμενο που θα ισοδυναμούσε αυτή τη χρονική στιγμή με «καταστροφή» σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, κυριότερα για τις τουριστικές επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία και ειδικά για όσες έχουν να δουλέψουν από τον Μάρτιο του 2020. «Όσο δεν μπαίνουμε σε lockdown, τόσο ενισχύεται η εικόνα της χώρα μας τουριστικά, ιδιαίτερα όσο αυτό διαρκεί ενόψει σεζόν.
Προφανώς μέσα στα μέτρα για να το αποφύγουμε, είναι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, αφού η εμβολιαστική εθνική κάλυψη δεν «έπιασε» τα επιθυμητά ποσοστά για τη δημιουργία τείχους ανοσίας.
Πόσο μάλλον δε, όταν και το 2022 θα υπάρχει κορωνοϊός και το ζήτημα της ασφάλειας που η χώρα μας έχει κατακτήσει τα δύο τελευταία χρόνια, αναμένεται να είναι και πάλι το πρωτεύον, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Η μέση πληρότητα αυτή τη στιγμή για την περίοδο των γιορτών πανελλαδικά κυμαίνεται γύρω στο 40% ίσως και στο 50%, ενώ ανάμεσα στους περισσότερο ωφελημένους παραμένουν προορισμοί κοντά σε θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα ή πιο κοντά στην Αθήνα.
Ένας λόγος είναι το κόστος των μετακινήσεων που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Εντονότερος είναι όμως ο προβληματισμός σε περιοχές που βρέθηκαν στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη, όπου τα διερευνητικά τηλεφωνήματα είναι πιο διστακτικά τις τελευταίες μέρες.
Η «αστάθεια» αυτή όπως σημειώνουν οι επιχειρηματίες, έχει να κάνει σημαντικά με τον αντίκτυπο της Omicron, «ασχέτως αν τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία», όπως λένε. Εκτιμούν ότι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου οι κρατήσεις θα αυξηθούν και ελπίζουν σε ένα καλό δεκαπενθήμερο στα τέλη του μήνα, αν δεν υπάρξει άλλη ανατροπή.
«Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα, έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση.
Τα ταξίδια επηρεάζονται πολύ από την ψυχολογία, όσο αυτή παραμένει εύθραυστη λόγω πανδημίας και νέων μεταλλάξεων, μέτρων κλπ.
Τελικά, όπως και το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο φετινός χειμώνας θα κινείται και αυτός στη λογική του lastminute, δηλαδή με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», τονίζει ξενοδόχος.

Μειώνουν τον προβληματισμό οι εμβολιασμοί

Μετά τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στους άνω των 60 να αποφεύγουν τα ταξίδια, αλλά και την παρότρυνση σε όλους, όποια και αν είναι η εμβολιαστική τους κατάσταση, να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστάσεις κ.λ.π) η «σκιά» της Omicron οδηγεί μια μια τις χώρες στο να πάρουν άμεσα μέτρα, σε έναν αγώνα δρόμου για να σωθούν τα Χριστούγεννα.
Ειδικά οι τουρίστες 60+ της κατηγορίας Silver Tourism που αφορά μεγαλύτερες ηλικίες, είναι μια κατηγορία που τελευταία έχει αναδυθεί ως τάση επειδή ο πληθυσμός του δυτικού κόσμου μεγαλώνει ηλικιακά.
Πρόκειται για τουρίστες με αρκετό ελεύθερο χρόνο, περισσότερα χρήματα και λιγότερες υποχρεώσεις.
Την περίοδο της πανδημίας, «αυτοί οι τουρίστες με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη που ταξιδεύουν κυρίως με γκρουπ έχουν καθίσει στα σπίτια τους, ακούγοντας τις συστάσεις των γιατρών», λέει επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας.
Η αύξηση του αριθμού των εμβολιαστικών ραντεβού, είτε αφορά την πρώτη, είτε την τρίτη δόση, αναπτέρωσε τις ελπίδες της αγοράς.
«Μακάρι η τρίτη δόση να δημιουργήσει τις υγειονομικές προϋποθέσεις, ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδέψουν και να χαρούν τις διακοπές τους» σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας κ. Αντώνης Μιτζάλης.
Η αγορά εκτιμά ότι σταδιακά θα αυξάνονται τα τηλεφωνήματα για κρατήσεις, όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα. Θεωρεί ότι οι περιορισμοί που επέβαλαν οι χώρες, ανάμεσά τους και δημοφιλείς χριστουγεννιάτικοι προορισμοί όπως είναι η Αυστρία, θα ωφελήσουν την εσωτερική αγορά, «αφού πολλοί μπορεί να ακυρώσουν ταξίδια στο εξωτερικό και να μείνουν στην Ελλάδα».
Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 24: «Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ταξιδιώτες μας και ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό όπλο, για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».
Υπογράμμισε ότι «όσο περισσότεροι εμβολιασμοί, τόσο περισσότερη κανονικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Έχουμε δημιουργήσει στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ένα πρότυπο πρόγραμμα εμβολιασμού με σεβασμό στους πολίτες και βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μια σημαντική αύξηση των εμβολιασμών και των ραντεβού για την πρώτη δόση».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης