Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κοκκολής (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ): Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ το 2021 που θα φέρουν κέρδος - Τι είπε για τα κόστη

Κοκκολής (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ): Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ το 2021 που θα φέρουν κέρδος - Τι είπε για τα κόστη
Η εισηγμένη θα πετύχει ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων στο σύνολο της χρήσης και θα ξεπεράσει με ευκολία τα περσινά EBITDA

Η ζήτηση που υπάρχει, κάνει την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο όμως θα φέρει γρήγορα κέρδη, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου Σπύρο Κοκκολή.
Για το 2021 αναμένεται οι επενδύσεις να ανέλθουν στα 150 εκατ. ευρώ και κυρίως αφορούν την απόφαση να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα και να φτάσει στις εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα στους 520 χιλ. τόνους 360 χιλ. τόνους που είναι σήμερα.
Οι παραγγελίες υπάρχουν και γι΄αυτό προχωράμε σε αυτήν την κίνηση είπε ο κ.Κοκκολής και ουσιαστικά ενισχύουν την ανάπτυξη και εγγυώνται τη βιωσιμότητα του ομίλου.
Με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου και ο δείκτης net debt/EBITDA είναι στις 4,5 φορές (ετησιοποιημένη βάση) από 5,5 φορές.
Παρά την αύξηση των τιμών των μετάλλων αλλά και του φυσικού αερίου, οι οποίες δημιουργούν ανάγκες για χρηματοδότηση και κεφάλαιο κίνησης, ο όμιλος βελτίωσε τη σχέση καθώς όπως είπε ο κ.Κοκκολής, «πουλάμε σε καλές τιμές και γι’ αυτό δεν έχουμε επηρεαστεί από την αύξηση του φυσικού αερίου».
Σε ερώτηση για το που θα βρεθεί ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA στο τέλος του έτους απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, τονίζοντας πως είναι πολλοί οι παράγοντες που θα επηρεάσουν, όπως το ύψος των αποθεμάτων, το γεγονός ότι δε θέλει να χάσει παραγγελίες η εταιρεία, αλλά και οι τιμές των μετάλλων.
Σημείωσε πάντως πως λόγω εποχικότητας, συνήθως στο τέλος του έτους, ο καθαρός δανεισμός υποχωρεί και η σχέση είναι καλύτερη.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα πετύχει ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων στο σύνολο της χρήσης και θα ξεπεράσει με ευκολία τα περσινά EBITDA.
Παρά τη μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου η εταιρεία καταφέρνει να βελτιώνει τα μεγέθη της και να παράγει 316 ευρώ EBITDA ανά τόνο αλουμινίου και 317 ευρώ ανά τόνο χαλκού σημειώνοντας αύξηση 9% και 5% αντίστοιχα σε σύγκριση με το περσινό εννεάμηνο.
Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος εμφάνισε συγκρίσιμο EBITDA 130,4 εκατ. ευρώ από 103,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 115,3 εκατ. ευρώ από 24 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της θετικής επίδρασης αποτίμησης 22 εκ. ευρώ των μετοχών της Cenergy Holdings που λογιστικοποιήθηκε στο πρώτο εξάμηνο ’21).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης