Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι (δεν) θα μας πει η ΔΕΗ στα οικονομικά στοιχεία για το 9μηνο 2021; – Στο 64% το μερίδιο αγοράς τον Οκτώβριο στη Μέση Τάση

Τι (δεν) θα μας πει η ΔΕΗ στα οικονομικά στοιχεία για το 9μηνο 2021; – Στο 64% το μερίδιο αγοράς τον Οκτώβριο στη Μέση Τάση

Η ενίσχυση του μεριδίου δεν σηματοδοτεί και τη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών διότι ήταν προϊόν προσφορών και εκπτώσεων προς επιλεγμένες βιομηχανικές μονάδες

Σχετικά Άρθρα

Πελάτες από τους άλλους παρόχους κέρδισε η ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Πιο αναλυτικά κέρδισε 2,2% ποσοστιαίες μονάδες χάρη στην επιθετική της πολιτική που ακολούθησε στη Μέση Τάση το τρίτο τρίμηνο με τις συνολικές της καταναλώσεις να αυξάνονται κατά 877 Gwh όταν οι άλλοι πάροχοι έχασαν Gwh και πελάτες.
Η ΔΕΗ εμφάνισε μερίδιο αγοράς στα επίπεδα του 64% τον Οκτώβριο από 62% που ήταν τον Σεπτέμβριο.
Η ενίσχυση του μεριδίου δεν σηματοδοτεί και τη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών διότι ήταν προϊόν προσφορών και εκπτώσεων προς επιλεγμένες βιομηχανικές μονάδες.
Έδωσε στη βιομηχανία ρεύμα κάτω του κόστους την Mwh για να κερδίσει πελάτες αλλά είναι βέβαιο ότι στις οικονομικές καταστάσεις δεν θα υπάρχει αναφορά για τη ζημιά που θα υποστεί η επιχείρηση, δίνοντας φθηνά συμβόλαια μέχρι τα τέλη του έτους.
Ο παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας η ΔΕΗ έχει ακόμη στο χαρτοφυλάκιο της το Δημόσιο φορέα και του παρέχει επίσης φθηνή ενέργεια και μάλιστα σε τιμές πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Δηλαδή υπολογίζει το κόστος της Mwh στα επίπεδα των 80 ευρώ.

Αυξημένες πιστώσεις στο προϋπολογισμό

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του BN ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 έχει προβλέψει αύξηση του κωδικού κατά 100 εκατ. ευρώ φθάνοντας συνολικά στα 750 από 650 εκατ. ευρώ φέτος.
Η πίστωση είναι αυξημένη κατά 15% όταν το κόστος της Mwh τρέχει πάνω από 200% σε σχέση με πέρυσι.
Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα για το ύψος της ζημίας που προκύπτει για τη ΔΕΗ και προέρχεται από το ελληνικό Δημόσιο και μέτοχο της εταιρείας με ποσοστό 34%.
Σε ποια τιμή πληρώνει το Δημόσιο για την προμήθεια ενέργειας ;
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη …διαβάζουν την πορεία της ΔΕΗ επί ημερών τους με χρηματιστηριακούς όρους, λέγοντας ότι η μετοχή της επιχείρησης από το1 ευρώ κατάφερε να κάνει ΑΜΚ στα 9 ευρώ συγκεντρώνοντας το ποσό του 1,35 δις ευρώ, επισημαίνοντας ότι παρέλαβαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μια χρεοκοπημένη εταιρεία ενώ σήμερα είναι μία εύρωστη οικονομικά εταιρεία.

Οι ξένοι απενδυτές

Όμως οι ξένοι επενδυτές θα αναπροσαρμόσουν τις προσδοκίες τους για τη μετοχή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών όταν πληροφορηθούν σε ποια τιμή πληρώνει το Δημόσιο τη Mwh και πόσο απέχει από την τρέχουσα τιμή που αντιπροσωπεύει το πραγματικό κόστος της ενέργειας.
Έτσι η τρέχουσα αξία της ΔΕΗ θα προσαρμοστεί όταν η επενδυτική κοινότητα μάθει πόσα εκατομμύρια χάνει η επιχείρηση από τον μεγάλο πελάτη της το Δημόσιο.

Τι κρύβει κάτω από το χαλί

Α) Ζημιές από τη βιομηχανία της Μέσης Τάσης
Β) Από το Ελληνικό Δημόσιο που πληρώνει την Mwh προς 80 ευρώ όταν για τα νοικοκυριά υπολογίζεται στα 230 ευρώ
Γ) Τα προσφερόμενα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ δίνονται προς 110 ευρώ ανά Mwh όταν η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι υπερδιπλάσια.
Δ) Ποια είναι η αξία των λογαριασμών που παρουσιάζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών και φτάνουν έως τις 90 ημέρες ;

Το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Την ίδια στιγμή η Εποπτική Αρχή δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση διότι ο τομέας της Ενέργειας είναι άγνωστος προς αυτήν και οποιαδήποτε έρευνα απαιτείται η συνεργασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για να εκτιμήσει τη ζημιά ση επιχείρηση από τα προσφερόμενα τιμολόγια ρεύματος κάτω του κόστους.
Η πολυπλοκότητα των συνθηκών που επικρατούν στον τομέα της Ενέργειας ξεφεύγει από όρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Πάντως η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να ακολουθήσει την πεπατημένη οδό καθώς το τρίτο τρίμηνο δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία με δική της ευθύνη χωρίς την εμπλοκή ορκωτού λογιστή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης