Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ιωάννινα όπως λέμε... συνεδριακός προορισμός - Το συνέδριο της ΝΔ φέρνει προβληματισμό

Ιωάννινα όπως λέμε... συνεδριακός προορισμός - Το συνέδριο της ΝΔ φέρνει προβληματισμό
Πώς βλέπουν το μέλλον της πόλης οι άνθρωποι του τουρισμού, με αφορμή το προσυνέδριο της ΝΔ το ερχόμενο Σάββατο
Σχετικά Άρθρα

Ένα πανελλήνιο συνέδριο γαστρεντερολογίας που διοργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην πόλη των Ιωαννίνων, θύμισε τις παλιές καλές εποχές του MICE τουρισμού, από το 2019 και πίσω, προτού ξεσπάσει δηλαδή η πανδημία και ανατρέψει τα πάντα, ίσως στα πιο προσοδοφόρα events για την τοπική οικονομία.
Μετά το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε η βιομηχανία συνεδρίων που αποτελούσε έτσι κι αλλιώς έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους, το φετινό φθινόπωρο (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος) επεφύλασσε μια γενναιόδωρηέκπληξη με προστιθέμενη αξία για την περιοχή και για την άμβλυνση εποχικών διακυμάνσεων της τουριστικής περιόδου.

Τα επιστημονικά συνέδρια δύσκολα ακυρώνονται

Τα τελευταία υγειονομικά πρωτόκολλα που αποσαφηνίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής συνεδρίων, έδωσαν ώθηση στην πραγματοποίηση αντίστοιχων εκδηλώσεων και μάλιστα σε μια από τις επαρχιακές πόλεις που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων, όπως είναι τα Ιωάννινα, για δύο κυρίως σημαντικούς λόγους:
Διαθέτουν σύγχρονες υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν κορυφαίες διοργανώσεις, μεγάλες μονάδες και μπουτίκ ξενοδοχεία και είναι μια πόλη, πιο εύκολα προσβάσιμη πλέον από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό, σε αντίθεση με τον παρελθόν.
«Την τελευταία προ πανδημίας πενταετία είχαμε έντονη συνεδριακή κινητικότητα, ως αποτέλεσμα σύμπραξης πολλών παραγόντων με βασική τη συμβολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μια ιδιαίτερα δραστήρια ακαδημαϊκή κοινότητα που δίνει «τροφή» και υποστηρίζει τη διενέργεια επιστημονικών συνεδρίων. Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις δύσκολα ακυρώνονται, αφού πραγματοποιούνται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα που δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους συμμετέχοντες.
Εξάλλου, τα ιατρικά συνέδρια για παράδειγμα δεν έχουν την ίδια απόδοση όταν διεξάγονται μόνο διαδικτυακά και για αυτό το λόγο δεν τα προτιμούν.
Αντίθετα, θα έλεγα ότι επιστρέφουν και μάλιστα υβριδικά με τη συμβολή της ίδιας της επιστήμης, καθώς η δια ζώσης παρουσία είναι μέρος μιας αναγκαίας συνεχιζόμενης εκπαίδευσης», επισημαίνει η πρόεδρος της εταιρείας Conferre SA κ. Λίνα Σιαμοπούλου που εδώ και δύο δεκαετίες διοργανώνει στην περιοχή ημερίδες, επιστημονικές εκδηλώσεις και συνέδρια.
«Έχει παρατηρηθεί ότι τα επιστημονικά, όπως είναι τα ιατρικά συνέδρια, είναι πιο παραγωγικά όταν γίνονται πλέον υβριδικά και για αυτό και έχουν μεγάλη συμμετοχή με φυσική παρουσία, αφού ευνοείται καλύτερα η ανταλλαγή απόψεων», προσθέτει.

Εκατοντάδες κρατήσεις για τα μεγάλα συνέδρια

Οι διοργανωτές κατάφεραν να συνδυάσουν την εκπλήρωση των επιστημονικών τους στόχων με την προώθηση του τουρισμού της περιοχής, μακριά από τις εικονικές συνδέσεις που τους «είχαν εξουθενώσει για περισσότερο από ένα χρόνο».
Στο Hotel Du Lac Congress & Spa όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, ο πολύπειρος γενικός διευθυντής του συγκροτήματος κ Σωτήρης Μέλλος, γνωρίζει από πρώτο χέρι, ποιο είναι «το Α και το Ω της βίβλου του τουρισμού για την πόλη».
«Είναι τα συνέδρια» υποστηρίζει κατηγορηματικά, «λόγω εμπειρίας έχω εντοπίσει ότι μια επαρχιακή πόλη που αν μην τι άλλο δεν θεωρείται καλοκαιρινός προορισμός διακοπών, όπως είναι τα Ιωάννινα, δεν μπορεί να επιβιώσει απλά και μόνο με ορισμένα τριήμερα ανάπαυλας μέσα στο χρόνο.
Ο επαγγελματικός τουρισμός φθίνει, οι εταιρικές εκδηλώσεις λόγω πανδημίας έχουν μειωθεί και οι διαθέσιμες κλίνες είναι πολλές.
Η πόλη διαθέτει αναγκαίες, σύγχρονες υποδομές, εξειδίκευση και αξιοπιστία για να φιλοξενήσει μεγάλα συνέδρια και να εγγυηθεί την επιτυχία τους».
Τόσο οι διοργανωτές συνεδρίων, όσο και όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού εκφράζουν ικανοποίηση που επιτέλους, όπως λένε, τα μεγάλα επιστημονικά συνέδρια έδειξαν ότι άρχισαν να ανακάμπτουν και μάλιστα όπως εκτιμούν σε ποσοστό 95%, με αποτέλεσμα την τόνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και της ψυχολογίας της μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο ακινησίας.
Και μόνο το γεγονός ότι επωφελούνται σημαντικά μια σειρά από επιχειρήσεις, καταλύματα, εμπορικά καταστήματα και εστίασης, ταξί και άλλοι επαγγελματίες, «η καθιέρωσή μας ως συνεδριακού προορισμού είναι το τουριστικό μας μέλλον», τονίζουν, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο τελευταίο μεγάλο συνέδριο δηλώθηκαν 800 συμμετοχές και κλείστηκαν περισσότερα από 600 δωμάτια σε ξενοδοχεία.
Να σημειωθεί ότι η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, ενώ η πληρότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της χωρητικότητας της αίθουσας.

Μόνο εμβολιασμένοι στο προσυνέδριο της ΝΔ

Με αυστηρά μέτρα εισόδου θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα το ερχόμενο Σάββατο, το προσυνέδριο της ΝΔ.
Η είσοδος θα επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο με την απαραίτητη επίδειξη του πιστοποιητικού και τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας, ενώ όλη η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί εφαρμόζοντας αυστηρά τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα (μάσκες, αποστάσεις κλπ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κύρια αίθουσα του Du Lac όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με θέμα: «Για τις επόμενες γενιές – Το βλέμμα στο μέλλον» έχει κλειστεί αυστηρά για 400 άτομα, αν και το ενδιαφέρον για φυσική παρουσία ήταν πολύ μεγαλύτερο.
Οι εργασίες του προσυνεδρίου θα διεξαχθούν μεταξύ 10:00 και 13:00, με τη συμμετοχή βουλευτών της Περιφέρειας Ηπείρου, στελεχών των τοπικών οργανώσεων και εκπροσώπων της κεντρικής διοίκησης του κόμματος και της ΟΝΝΕΔ.
Θα ακολουθήσει συζήτηση του πρωθυπουργού με νέους από όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας.
Η προσέλευση στην εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 09:00 και να ολοκληρωθεί στις 09:30, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του προσυνεδρίου θα τηρούνται όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης