Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επαφές CVC Capital με EXAE και στο βάθος εισαγωγές εταιριών του στο ελληνικό χρηματιστήριο

Επαφές CVC Capital με EXAE και στο βάθος εισαγωγές εταιριών του στο ελληνικό χρηματιστήριο
Το CVC Capital, φαίνεται πως έχει ευρύτερα σχέδια για την Ελλάδα καθώς στελέχη του, πραγματοποίησαν συναντήσεις με στελέχη της ΕΧΑΕ
Σχετικά Άρθρα

Μετά την επένδυση στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ με ποσοστό 10% (395 εκατ. ευρώ ), το CVC Capital, φαίνεται πως έχει ευρύτερα σχέδια για την Ελλάδα καθώς στα τέλη Οκτωβρίου στελέχη του, πραγματοποίησαν συναντήσεις με στελέχη της ΕΧΑΕ.
Στις επαφές με τους εκπροσώπους του ελληνικού χρηματιστηρίου συμμετείχαν στελέχη του αμερικανικού private equity fund και όχι ο επικεφαλής της ομάδας κ. Αλεξ Φωτακίδης, γι αυτό και η πρώτη η επαφή, προς το παρόν, είχε ένα διερευνητικό χαρακτήρα.
Με το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο εταιρειών του CVC Capital (Ηellenic healthcare Group, Vivartia, Εθνική Ασφαλιστική, Skroutz, D- Marin) και με στόχο τις επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει κανείς την δημιουργία υπεραξιών και μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Όταν ο ορίζοντας αποεπένδυσης για το αμερικανικό fund κινείται μεταξύ 6-7 χρόνων, κατά μέσο όρο, και με πρόσφατες τις εξαγορές της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και της εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, η εισαγωγή στο χρηματιστήριο μια εκ των εταιρειών που διαθέτει το CVC Capital, θα αποτελούσε μια ακόμα δυνατότητα.
Aπό την άλλη πλευρά, για την ΕΧΑΕ η είσοδος μιας εταιρείας που ανήκει στο CVC Capital θα μπορούσε να δώσει ένα διέξοδο απέναντι στην απροθυμία μεγάλων επιχειρήσεων να αντλήσουν φθηνά κεφάλαια από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Το παράδειγμα της ΔΕΗ σηματωρός για επόμενες Δημόσιες εγγραφές ή book building

Όταν ξένα χαρτοφυλάκια διαγκωνίζονται για να αποκτήσουν μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και υπερκαλύπτουν την έκδοση με προσφορές 4 δισ. ευρώ είναι σαφές ότι, μια εταιρεία με προοπτικές ανάπτυξης (λ.χ Skroutz) θα μπορούσε να λάβει μια κεφαλαιοποίηση, αν όχι ανταγωνιστική προς τα ξένα χρηματιστήρια, αλλά τουλάχιστον υψηλότερη από τις μέχρι τώρα ελληνικές αποτιμήσεις.
Και φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση εισαγωγής οι ανάδοχοι, ενδεχομένως, να ακολουθήσουν τις πρόσφατες ταχύτατες διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, δηλαδή με το άνοιγμα βιβλίου προσφορών, όπου οι ανταγωνιστικές προσφορές οδήγησαν την τιμή διάθεσης της ΔΕΗ στο ανώτατο εύρος τιμών (9 ευρώ).

Η είσοδος της Σουηδικής Syncham στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης με πώληση 30% από το CVC

Η πώληση εταιρειών που αποκτούν τα private equity funds μέσω νέων Δημόσιων εγγραφών δεν αποτελεί μια καινούργια διαδικασία.
Την ίδια στρατηγική έχει ακολουθήσει η BC Partners (Ν. Σταθόπουλος) με ιταλική εταιρεία, ενω και το CVC Capital διαθέτει σχετικό ιστορικό.
Το 2014, το CVC Capital εξαγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων οπτικών Syncham, μια εταιρεία η οποία διέθετε παρουσία σε όλην την Σκανδιναβική χερσόνησο με 420 καταστήματα σε Σουηδία, Δανία Νορβηγία.
Το 2013, η εταιρεία πραγματοποίησε πωλήσεις 3 δισ. Σουηδικές κορώνες και απασχολούσε 2.600 εργαζομένους.
Επτά χρόνια μετά, στις 28 Οκτωβρίου 2021, το CVC Capital πώλησε το 30% των μετοχών που κατείχε στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης και η Syncham απέκτησε μια κεφαλαιοποίηση 7,5 δισ. σουηδικές κορώνες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης