Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Folli Follie: Στον «αφρό» οι ξένοι ομολογιούχοι, στον «κουβά» οι μικροεπενδυτές με την αρωγή του ελληνικού Δημοσίου

Folli Follie: Στον «αφρό» οι ξένοι ομολογιούχοι, στον «κουβά» οι μικροεπενδυτές με την αρωγή του ελληνικού Δημοσίου
Η μικρή ομάδα των ομολογιούχων που οραματίστηκε να βάλει στο …χέρι την εταιρεία του κατηγορούμενου και προφυλακισμένου Δημήτρη Κουτσολιούτσου φθάνει κοντά στο στόχο της
Σχετικά Άρθρα

Μετά από 3,5 χρόνια από την εκδήλωση του πρωτοφανούς σκανδάλου της Folli- Follie με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, η ομώνυμη εταιρεία, επί διοικήσεως Γιώργου Σάμιου, γυρίζει σελίδα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης ,με την παρουσία της Ειδικού Εντολοδόχου κας Βασιλική Τσιάτα, η οποία παραβρέθηκε με δικαστική απόφαση έχοντας τα δικαιώματα ψήφων των μετοχών που κατέχει η οικογένεια Κουτσολιούτσου η Fosun και άλλων μετόχων , συμπληρώνοντας το μαγικό ποσοστό 63,67%.
Η θετική ψήφος της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Folli- Follie με ποσοστό 100% η εταιρεία περνά στους ομολογιούχους αν εγκριθεί το σχέδιο εξυγίανσης από το αρμόδιο Δικαστήριο.
Η μικρή ομάδα των ομολογιούχων που οραματίστηκε να βάλει στο …χέρι την εταιρεία του κατηγορούμενου και προφυλακισμένου Δημήτρη Κουτσολιούτσου, φθάνει κοντά στο στόχο της , με την αρωγή του ελληνικού κράτους, και μπορούν να προσδοκούν σε μελλοντικά οφέλη, αποκομίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι μικροεπενδυτές της Folli Follie τα χάνουν όλα

Οι πρωταγωνιστές της απάτης κατηγορούνται με κακουργηματικές πράξεις διότι «φούσκωσαν» μια εταιρεία τετραπλασιάζοντας την πραγματική αξία της εταιρείας με τους μικρομετόχους στο παρελθόν που αγόρασαν μετοχές της «πολυεθνικής» εταιρείας από το Ελληνικό Χρηματιστήριο έμαθαν ότι η μεγέθυνσης της εταιρείας ήταν προϊόν απάτης.
Οι μικρομέτοχοι της Folli- Follie εντάσσονται στο νέο εταιρικό σχήμα αλλά οι βασικοί «παίχτες» θα είναι η ολιγομελή ομάδα των ομολογιούχων που να σημειωθεί δεν ξεπερνούν το 6% καθώς η πλειονότητα των επενδυτών αποδέχθηκε τη ζημιά και αποχώρησε από τη διεκδίκηση.
Άλλωστε οι επενδυτές που αγοράζουν μετοχές όπως και ομόλογα γνωρίζουν το ρίσκο της επένδυσης.

Οι ομολογιούχοι προ των πυλών ως ιδιοκτήτες

Στην παρούσα φάση οι ομολογιούχοι του εξωτερικού τα πήραν όλα και η νέα τους εταιρεία ως μητρική από το Λουξεμβούργο θα τη διοικεί ενώ η παλιά Folli Follie θα είναι κουφάρι φορτωμένη με χρέη.

Οι εντολές διάσωσης της Folli Follie αλλά για ποιους;

Η διοίκηση του Γιώργου Σάμιου και γενικότερα το επιτελείο του, δούλεψε με βάση τις εντολές που είχαν με σκοπό τη διάσωση της εταιρείας όπως και τις θέσεις εργασίας που σύμφωνα με τη διοίκηση ο αριθμός των απασχολουμένων ανέρχεται σε 1200 άτομα. Συγκεκριμένα ο κ. Σάμιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κύρια αποστολή μας και η εντολή που μας ανατέθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο διόρισε το Διοικητικό μας Συμβούλιο, είναι να φέρουμε εις πέρας την εξυγίανση της Εταιρείας.
Με την υπογραφή της Συμφωνίας Εξυγίανσης και την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης προς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος προσπαθειών, τις οποίες το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο ανέλαβε από τον Μάρτιο του 2020.
Ήδη το Πτωχευτικό Δικαστήριο με την υπ’ αριθ 186/2021 απόφασή του έκρινε ότι πληρούνται όλοι οι όροι για την επικύρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης (βιωσιμότητα, ισότιμη μεταχείριση πιστωτών και μη χειροτέρευση της θέσης τους).»

Τι θα έχουν οι μικρομέτοχοι της FFGroup στη νέα εταιρεία

Πάντως οι μικρομέτοχοι στην ελληνική επικράτεια θα λάβουν ψίχουλα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η αξία επένδυσης 100.000 ευρώ πριν το σκάνδαλο μεταμορφώνεται σε 1.500 ευρώ στη νέα εταιρεία και η διοίκηση θα περάσει στους ομολογιούχους.
Το Ελληνικό Δημόσιο με το διορισμό διοίκησης στην εταιρεία και με την ρύθμιση της εκπροσώπησης των μετόχων από την Ειδική Εντολοδόχο και την υλοποίηση του Σχεδίου Εξυγίανσης , οι ομολογιούχοι του 6% κερδίζουν την εταιρεία.

Η πώληση του MINION

Η διοίκηση της Folli Follie επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του BN για την πώληση του ακινήτου και ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδηλώσει πέντε υποψήφιοι για την απόκτησή του.
Οι τελικές οικονομικές προσφορές θα κατατεθούν στις 12 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τη διοίκηση δεν έχει ορίσει κατώφλι κατώτατου τιμήματος για το ακίνητο και προσδιόρισε ότι την πραγματική αξία του ακινήτου, στην παρούσα φάση θα την καθορίζει η αγορά και η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων.
Πάντως το ακίνητο είναι υποθηκευμένο από τους ομολογιούχους για το ποσό των 20 εκατ. ευρώ και από το Fund ARENA ως χρηματοδότης της εταιρείας για το ποσό των 22 εκατ ευρώ.
Το τίμημα από την πώληση του ακινήτου θα πάει για την αποπληρωμή των ομολογιούχων και της ARENA ενώ θεωρείται αρκετά απίθανο να κατατεθεί οικονομική προσφορά που θα καλύπτει τις δύο υποθήκες.

Γιατί πωλείται το ΜΙΝΙΟΝ πριν την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης;

Νομικοί κύκλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν τη διαδικασία πώλησης του ακινήτου όταν το Σχέδιο Εξυγίανσης χρειάζεται όλα τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Folli Follie για να επιβιώσει η νέα εταιρεία όπως και οι θέσεις εργασίας.
Οι νέοι ιδιοκτήτες δηλαδή οι ομολογιούχοι μετά την έγκριση του σχεδίου μπορεί να αλλάξουν άρδην τα πλάνα τους καθώς θα πρόκειται για νόμιμες αποφάσεις και αλλαγής στρατηγικής για τη … διάσωση της εταιρείας.
Το στοιχείο που πραγματικά …βγάζει μάτι στο σχέδιο εξυγίανσης είναι ότι δεν είχε συμπεριληφθεί η απαίτηση της Attica Bank για το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ ενώ στις οικονομικές καταστάσεις του 2019 έχει συμπεριληφθεί η οφειλή προς τη τράπεζα ως αποπληρωθείσα.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι από των πλειστηριασμών του 35% των μετοχών στην εταιρεία Attica Πολυκαταστήματα αποπληρώθηκαν εξολοκλήρου οι υποχρεώσεις του Ομίλου στις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες καθώς και στην Attica Bank.
Ο συντάκτης των οικονομικών καταστάσεων του 2019 λέει ότι η αποπληρώθηκε η τράπεζα όταν ο εκπρόσωπος της τράπεζας εμφανίστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών που συζητά το σχέδιο εξυγίανσης και προσκόμισε έγγραφα που βεβαιώνουν ότι η απαίτηση δεν εξοφλήθηκε.

Η Folli Follie οφείλει 15 εκατ. ευρώ στην ΑΑΔΕ και όχι η νέα εταιρεία

Το σχέδιο εξυγίανσης έχει πρόβλεψη για την αποπληρωμή του χρέους με τη μόνη διαφορά ότι η ΑΑΔΕ δεν έχει λάβει εγγυήσεις και σε κάθε περίπτωση, όπως λένε νομικοί, πιθανότητα οι νέοι ιδιοκτήτες να αθετήσουν την υπόσχεσή τους διότι το χρέος δεν είναι της νέας εταιρείας και μία απλή ρύθμιση της οφειλής χωρίς εξασφαλίσεις για την ΑΑΔΕ μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.
Ο κρατικός μηχανισμός να μην εισπράξει τα προσδοκώμενα διότι θα αλλάζει η νομική σύνθεση της εταιρείας.
Έγκριτοι νομικοί μέσω του BN ρωτούν τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ Γιώργο Πιτσιλή αν διαθέτει εγγυήσεις για την αποπληρωμή του χρέους;

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης