Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ετοιμάζεται το πάρτι των κρυφών συμφωνιών από την απουσία ελέγχου – Μην ενοχλείτε την Λαζαράκου, ξεκουράζεται….

Ετοιμάζεται το πάρτι των κρυφών συμφωνιών από την απουσία ελέγχου – Μην ενοχλείτε την Λαζαράκου, ξεκουράζεται….
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών εκτιμούν ότι εφόσον θεωρηθεί νόμιμη η συμφωνία αυτή, ανοίγει μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για «συμπράξεις μετόχων» με πολλαπλούς στόχους
Σχετικά Άρθρα

Σε ένα διαρκές πάρτι αδιαφάνειας, εταιρικών εκβιασμών και αθέμιτων συναλλαγών ετοιμάζονται να συμμετέχουν χρηματιστηριακοί παίκτες.
Η αφετηρία για το κύμα παρασκηνιακών κινήσεων θα είναι η αναμενόμενη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εφόσον θεωρήσει σύννομη την συμφωνία Λ. Μπόμπολα με την Reggeborgh να συντονίζονται ψηφίζοντας μαζί.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών εκτιμούν ότι εφόσον θεωρηθεί νόμιμη η συμφωνία αυτή, ανοίγει μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για «συμπράξεις μετόχων» με πολλαπλούς στόχους.
Σε πολλές εταιρείες θα γίνουν «ιδιωτικές» συμφωνίες για την διεκδίκηση του ελέγχου ή άσκηση πίεσης στις διοικήσεις από τις οποίες θα ζητείται ικανοποίηση αιτημάτων.
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι μυστικές συμφωνίες θα θεωρούνται νομότυπες, δεν θα δημοσιοποιούνται προφανώς στην επενδυτική αγορά, με συνέπεια η χρηματιστηριακή αγορά να αποκτήσει μια ατμόσφαιρα συνομωσιών, καθώς δεν θα είναι γνωστοί οι παίκτες της αγοράς.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα γίνει αγορά παρασκηνίου....

Κι αυτό επειδή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ειδικά η πρόεδρος της Β. Λαζαράκου προτιμά να απαλλαγεί από μέρος των αρμοδιοτήτων ελέγχου που διαθέτει, παρά να στεναχωρήσει φίλους.
Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο, ότι τις τελευταίες μέρες αγνοείται σειρά αποκαλύψεων που αφορά την Ελλάκτωρ, μεγάλη εισηγμένη εταιρεία που κανονικά έπρεπε να ελέγχεται διπλά, αφού διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα μια και ο μοναδικός σχεδόν πελάτης της είναι το κράτος.
Σε ανεπτυγμένες αγορές οι εποπτικές αρχές θα είχαν ήδη σπεύσει να ελέγξουν τα καταγγελλόμενα ακόμα κι με απλές ενδείξεις.
Ειδικά στην περίπτωση της συμφωνίας Λ. Μπόμπολα με το Χόλτερμαν της Reggeborgh το bankingnews.gr αποκάλυψε την ύπαρξη γραπτού κειμένου με βάση το οποίου οι δύο μέτοχοι της Ελλάκτωρ δεσμεύονται να ψηφίζουν μαζί και με συγκεκριμένα ανταλλάγματα.
Αλλά πέραν της συμφωνίας αποκαλύψαμε την παραδοχή κορυφαίου στελέχους της Ελλάκτωρ ότι ο ίδιος και τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, υποδείχθηκαν από την διοίκηση της ανταγωνιστικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η συγκλονιστική αποκάλυψη ότι μια μεγάλη εταιρεία καθοδηγείται από την διοίκηση που όρισε ο ανταγωνιστής της, θεωρήθηκε από κάποιους «ενδιαφέρουσα» χωρίς όμως να προκαλεί οποιαδήποτε αντίδραση.
Αλλά και σήμερα είναι κοινό μυστικό στα κεντρικά της Ελλάκτωρ ότι ο διευθύνων σύμβουλος Θ. Μπουλούτας πιο πολλές φορές συνεργάζεται με την διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παρά με τα στελέχη της δικής του εταιρείας!
Αποκαλύψαμε επίσης ότι ο ολλανδός μεγαλομέτοχος που εμφανίζεται ως σοβαρός μακροπρόθεσμος επενδυτής έχει ελεγχθεί πολλές φορές στη χώρα του για χρήση εσωτερικής πληροφόρησης και αναγκάστηκε να καταβάλλει εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση μετά από αγωγές θιγομένων.
Ακολούθησε και στην περίπτωση της Ελλάκτωρ, την ίδια μέθοδο.
Απέκτησε εσωτερική πληροφόρηση, αγόρασε αφανώς μετοχές που έκρυψε σε διάφορες κατευθύνσεις και φρόντισε να απομακρυνθεί από το χώρο του εγκλήματος σχετικά γρήγορα, με κέρδη.
Δείξαμε την σκοτεινή διαδρομή μετοχών Ελλάκτωρ που «κρύφθηκαν» στην μικρή κυπριακή τράπεζα Astro Bank και όταν αυτό έγινε γνωστό, εμφανίστηκαν οι συνεργαζόμενη με την Reggeborgh, επενδυτική εταιρία Atlas τις αγόρασε.
Κι αν υπάρχει άλλη μία περίπτωση συντονισμού μετόχων είναι αυτή της Reggeborgh με την Atlas που συμφωνά με φιλικά στον ολλανδό δημοσιεύματα, αποτελούν ενιαίο μπλοκ.
Ούτε όμως φαίνεται να ενοχλεί την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Μόνον τα δικά μας δημοσιεύματα ενοχλούν τον ατάραχο ύπνο της, στην προεδρία της Επιτροπής όπου ονειρεύεται να συνεχίσει την πολιτική σταδιοδρομία της.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι αυτές οι μετοχικές εξελίξεις και αντιπαραθέσεις δεν μπορούν να υπερκεράσουν τα πραγματικά προβλήματα των εταιρειών.
Η Ελλάκτωρ έχασε το τελευταίο διάστημα όλους σχεδόν τους σημαντικούς διαγωνισμούς έργων ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είναι η μεγάλη ωφελημένη ενώ εγείρονται και θέματα χρηματοδότησης καθώς οι τράπεζες αρνούνται να την δανείσουν περισσότερο.
Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε τώρα, είναι ότι η συνέχεια θα είναι πιο συναρπαστική από όσα προηγήθηκαν έως τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης