Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κόντρα από QQuant στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie - Απούσα η ΑΑΔΕ παρά το φέσι 17 εκατ.

Κόντρα από QQuant στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie - Απούσα η ΑΑΔΕ παρά το φέσι 17 εκατ.
H διοίκηση του Γιώργου Πιτσιλή της ΑΑΔΕ πιθανόν να έλαβε απόφαση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα διά της παραλήψεως
Σχετικά Άρθρα

Στον …αέρα το σχέδιο εξυγίανσης της Folli – Follie όπως προκύπτει από τη συζήτηση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείο Αθηνών για την επικύρωση της συμφωνίας καθώς οι ενδιαφερόμενοι που έδωσαν το παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου, δυσκόλεψαν την υπερασπιστική γραμμή της εταιρείας ενώ έκανε ιδιαίτερη αίσθηση η απουσία νομικού εκπροσώπου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία παρότι έχει απαιτήσεις 17 εκατ. ευρώ από τη Folli Follie από φορολογικά χρέη της προηγούμενης διοίκησης.
Όταν μάλιστα η Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθημερινά κινητοποιεί όλο τον μηχανισμό ενάντια των φορολογουμένων με οφειλές άνω των 5000 ευρώ, προχωρώντας σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, η διοίκηση του Γιώργου Πιτσιλή της ΑΑΔΕ, πιθανόν να έλαβε απόφαση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δια της παραλήψεως, δίνοντας… χώρο στους ομολογιούχους της Folli Follie που θέλουν διακαώς να εγκριθεί το σχέδιο εξυγίανσης καθώς οι ομολογιούχοι θα αποκτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie και η έδρα της εταιρείας της μητρικής εταιρείας θα είναι στο Λουξεμβούργο.
H ΑΑΔΕ τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, όταν μάλιστα στο Σχέδιο Εξυγίανσης περιλαμβάνεται ως οφειλή αλλά το ανάδοχο επιχειρηματικό σχήμα που ακολουθεί με ιδιοκτήτες τους ομολογιούχους, δεν έχουν αποδεχθεί την οφειλή δηλαδή την υποχρέωση να εξοφλήσουν το χρέος προς την Εφορία.
Μέχρι σήμερα η διοίκηση της ΑΑΔΕ ουσιαστικά κλείνει τα μάτια σε μία οφειλή 17 εκατομμυρίων, όταν μάλιστα παραμένουν … ορθάνοικτα για μικρά-χρέη των 5000 ευρώ από φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις.

Η QQuant τινάζει στον αέρα το Σχέδιο Εξυγίανσης.

Αίσθηση έκανε η νομική παρέμβαση από τον δικηγόρο κ Αργύρη Αργυριάδη, καθώς ανέδειξε ότι το Σχέδιο Εξυγίανσης έρχεται σε αντίθεση με τον πιστωτή που αρχικά ήταν η Τράπεζα Αττικής και στη συνέχεια παραχώρησε την απαίτηση στην QQuant την οφειλή που ξεπερνάει το 1,5 εκατ ευρώ από τη χορήγηση δανείου που είχε εγγυηθεί η μητρική εταιρεία Folli- Follie.
Η Τράπεζα για την εξασφάλιση του δανείου είχε προχωρήσει σε υποθήκη ακινήτου αναδεικνύοντας ότι στην παρούσα φάση του Σχεδίου Εξυγίανσης, ότι πιστωτής με εγγυήσεις δεν δύναται να καταταγεί στην κατηγορία πιστωτών που κουρεύονται, διότι ο νομοθέτης επιδίωξε την προστασία των «καλυμμάτων» σε ένα επικείμενο σχέδιο σωτηρίας μιας εταιρείας.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πληρεξούσιου δικηγόρου της Αργύριου Αργυριάδη, θίγεται από τη συγκεκριμένη συμφωνία τόσο γιατί έρχεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με εκείνη που θα βρίσκονταν ακόμη και εάν πτώχευε η εταιρεία (ειδικότερα σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης λαμβάνει μόλις το 8,4% της απαίτησής της, ενώ σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης θα εισέπραττε το 65% της απαίτησής της!)
Επιπρόσθετα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της παρεμβαίνουσας εταιρείας, η συμφωνία αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο πιστωτές που έχουν ομοειδείς απαιτήσεις και συνεπώς, ενώ θα έπρεπε να υπάγονταν σε ομοιόμορφες ρυθμίσεις, αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
Σύμφωνα με την Quant τόσο οι ομολογιούχοι εξωτερικού όσο και το Ελληνικό
Δημόσιο αντιμετωπίζονται με άνισο και προνομιακό τρόπο σε σχέση με τη δική της
απαίτηση, δίχως τούτο να δικαιολογείται από κάποιο ουσιώδη και βάσιμο λόγο.
Κατά του σχεδίου Εξυγίανσης τάχθηκαν και οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, οι οποίοι ανέδειξαν ότι μειώνεται η συμμετοχή τους στη νέα εταιρεία σε μονοψήφιο ποσοστό αφού το νέο εταιρικό σχήμα θα έχει ως βασικούς μετόχους τους ομολογιούχους.
Αντίθετα θετική στάση υπέρ της εξυγίανσης κράτησαν οι 431 εργαζόμενοι που εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρο αλλά στη συζήτηση του περασμένου Φεβρουαρίου , ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνούσε τους 600.
Δηλαδή τους τελευταίους μήνες αποχώρησαν από την εταιρεία 200 εργαζόμενοι.
Το Δικαστήριο αναμένεται σε ένα μήνα ή το αργότερο σε ενάμιση μήνα να έχει εκδώσει τη απόφασή του, εγκρίνοντας ή απορρίπτοντας το Σχέδιο Εξυγίανσης.
Από την πλευρά της η διοίκηση της Folli - Follie παραμένει αισιόδοξη για την έκβαση της υπόθεσης ενώ σε αντίθετη περίπτωση που δεν εγκριθεί, πιθανόν να έρθει νέο σχέδιο Εξυγίανσης.
Η προοπτική αυτή ενισχύεται από την παρέμβαση της QQuant που τα νομικά της επιχειρήματα για την εξασφάλιση της οφειλής, με τον κ Αργύρη Αργυριάδη να επισημαίνει ότι είναι η εταιρεία είναι πρόθυμη να εγκρίνει το Σχέδιο Εξυγίανσης όταν προβλεφθεί η αποπληρωμή της οφειλής προς αυτήν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης