Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το βραχυκύκλωμα από το ράλι του φυσικού αερίου φέρνει αύξηση του κρατικού πακέτου στήριξης στα 200 εκατ. ευρώ

Το βραχυκύκλωμα από το ράλι του φυσικού αερίου φέρνει αύξηση του κρατικού πακέτου στήριξης στα 200 εκατ. ευρώ
Το παράδειγμα της Ιταλίας και αυτό που έρχεται στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου στις προθεσμιακές αγορές συνεχίζεται με τα συμβόλαια του Οκτωβρίου να δίνουν τιμή στα 80 δολάρια ανά Mwh.
Η άνοδος της τιμής βραχυκυκλώνει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να χρηματοδοτηθεί από το κράτος μέρος του κόστους της ενέργειας και με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα να ανεβάζει το πακέτο στήριξης στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Στα 218 ευρώ ανά Mwh η τιμή του ρεύματος

Η αγορά της Ιταλίας δείχνει το δρόμο για το τι πρόκειται να συμβεί και στη δική μας αγοράς. Το κόστος της ενέργειας εκτοξεύτηκε στα 218.41 ευρώ.
Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ακολούθησαν η Ισπανία και η Πορτογαλία που έγραψαν τιμή στα 189,9 ευρώ ανά Mwh Στην εγχώρια αγορά η τιμή της Mwh σημείωσε πτώση κατά 5,93% και υποχώρησε στα 147,56 ευρώ ανά Mwh.
Αρκετά χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή στη Γερμανία που διαμορφώθηκε στα 133,31 ευρώ, στη Γαλλία ήταν στα 150,59 ευρώ ανά Mwh.
Η Ιταλία για να περιορίσει το κόστος της για όλο το 24ωρο την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου έκανε εισαγωγές από την Ελλάδα αξιοποιώντας τη συνολική δυναμικότητα του καλωδίου μεταφοράς ενέργειας αντλώντας συνολικά 12.000 Mwh σε μία ημέρα. Βέβαια οι προμηθευτές στη γειτονική χώρα που αγόρασαν από την Ελλάδα στα 147,56 ευρώ ανά Mwh την τιμολόγησαν στους καταναλωτές προς 218,41 ευρώ.
Στελέχη από την αγορά προμήθειας θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι οι Ιταλικές τιμές θα αποτυπωθούν και στη δική μας αγορά διότι οι τιμές φυσικού αερίου καλπάζουν στις προθεσμιακές αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο της προθεσμιακής αγοράς TTF τον Απρίλιο του 2022 μέχρι πρότινος ήταν στα 36 δολάρια ανά Mwh και στα τελευταία συμβόλαια εμφανίζονται τιμές στα επίπεδα των 46 δολαρίων.
Οι μήνες που ακολουθούν μετά τον Οκτώβριο και μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σταθερά πάνω από τα 80 δολάρια ανά Mwh για να υποχωρήσει οριακά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στα 79 δολάρια.

Έρχεται Spot αγορά φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Μέχρι τα τέλη του έτους το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα είναι σε θέση να υλοποιεί αγορές και πωλήσεις φυσικού αερίου με παράδοση ημέρας στον αγοραστή φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μια πραγματική αγορά.
Να σημειωθεί ότι η προθεσμιακή αγορά με τα συμβόλαια TTF οι παραδόσεις φυσικού αερίου γίνονται στην Ολλανδία. Η Spot αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα δίνει τέσσερα συμβόλαια που θα αφορούν τις επόμενες τέσσερις ημέρες.
Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προσδοκά από την λειτουργία της spot αγοράς να αποτυπώνεται πιο σωστά η προσφορά και η ζήτηση καθώς θα περιλαμβάνει ρεαλιστικά δεδομένα σε ότι αφορά τις τιμές και τις ποσότητες που θα πωλούνται και θα αγοράζονται.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης