Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Συγγνώμη λάθος... επικοινωνία» λέει η eFood, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για τις απειλές απόλυσης

«Συγγνώμη λάθος... επικοινωνία» λέει η eFood, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για τις απειλές απόλυσης
Στο twitter, το #cancel_efood είναι πρώτο trend
Σχετικά Άρθρα
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί η eFood μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι απειλές απόλυσης των διανομέων που δεν θα δεχθούν να εργαστούν ως freelancers.
Η εταιρεία κάνει λόγο για «λανθασμένη επικοινωνία», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν θα ισχύσουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Η eFood σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι δεν είχε σκοπό να εκβιάσει και να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους, «αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία, που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές».
To υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για «εσφαλμένη και ατυχή επικοινωνία», ενώ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση του εργασιακού νόμου.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της, κατηγορεί τον νόμο Χατζηδάκη για τις εργασιακές σχέσεις και τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι συνεργατικές πλατφόρμες.

Η ανακοίνωση της eFood

«Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας.
Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας.
To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.
Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρεία, υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022, εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς.
Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς, παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer).
Στη σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.
Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες - διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.
Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood, πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.
Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία, που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.
Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και τον σεβασμό προς τους συνεργάτες του, ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει τον στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς», αναφέρει η eFood στην ανακοίνωσή της.

Σάλος από τον εκβιασμό της eFood

Με απόλυση απειλούνται οι διανομείς της eFood που δεν θα δεχθούν να μετατρέψουν την εργασιακή τους σχέση, με την εν λόγω κίνηση της πλατφόρμας να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα κόμματα τα οποία καταγγέλλουν ότι η εταιρεία εκμεταλλεύεται τις αλλαγές στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τις εργασιακές σχέσεις.
Μάλιστα, στο twitter, το #cancel_efood είναι πρώτο trend.

Η eFood ενημέρωσε τους εργαζόμενους μέσω email ότι αν δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα συνεργατών με το νέο καθεστώς αυτοαπασχόλησης, δεν θα υπάρξει δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεών τους.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι έλαβαν το παρακάτω email:

 «Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.

Θέλουμε να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου. Σε διαφορετική περίπτωση θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω, προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα», αναφέρει το email που έλαβαν οι εργαζόμενοι.
efood1.jpg

Καταγγέλλουν εκβιασμό των διανομέων

Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής καταγγέλλει εκβιασμό των διανομέων.
«Η μη ανανέωση των τρίμηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας Manpower Group αποδείχτηκαν το εργαλείο της efood ώστε, όποτε τη συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, που με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης. Τελικά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και στην εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον έναν χρόνο εργασίας όσοι είναι με τη Manpower, αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους.
Μάλιστα, η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλημμα ή άνεργος ή “συνεργάτης”.
Όπου “συνεργάτης”, εννοείται η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, όπου προβλέπεται εξάμηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι.
Τακτική που ακολουθεί έτσι και αλλιώς η πολυεθνική Delivery Hero σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτόν τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Υπουργείο Εργασίας: Ατυχής επικοινωνία - Διαστρεβλώνει τον εργασιακό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης, για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021.
Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν, όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.
Αντίθετα, όπως επισημαίνει, «ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες, καθώς εισάγει το συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα και οι αρμόδιες αρχές επιβάλλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις, όπου χρειάζεται».
«Η εκμετάλλευση, όμως, μιας αρνητικής πρακτικής, προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης, που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών

Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Καμία απορία για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση

Στο θέμα των διανομέων της efood που απειλούνται με απόλυση, αν δεν δεχθούν να γίνουν freelancers αναφέρεται ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει πως είναι εν πολλοίς δεδομένη η στάση που θα τηρήσουν κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας.
«Η efood προχωράει σε μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας.
Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε "αυτοαπασχολούμενους".
Δεν υπάρχει καμία απορία για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Yπουργείο Εργασίας.
Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτή την εξέλιξη.
Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας.
Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν υπέρ των λίγων.
Δική μας δουλειά η ανατροπή της πολιτικής τους.
Για μια εργατική νομοθεσία που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του παρέχει ασφάλεια και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια» αναφέρει σε ανάρτηση του στα social media ο κ.Ηλιόπουλος.

KΙΝΑΛ: Ανοχή της κυβέρνησης στην εργοδοτική αυθαιρεσία

Για ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία κατηγορεί την κυβέρνηση το Κίνημα Αλλαγή με αφορμή την υπόθεση της eFood.
«Η εργοδοτική αυθαιρεσία στηρίζεται στην κυβερνητική ανοχή και τη νομοθετική πρόβλεψη της ΝΔ ότι ο νέος που πηγαίνει τρόφιμα στον πελάτη, τα οποία παρήγγειλε όχι στον ίδιο αλλά στο κατάστημα ή σε μια ανεξάρτητη πλατφόρμα, (μπορεί) να ασκεί "ανεξάρτητες υπηρεσίες". Ή, ακόμη-ακόμη, "να ασκεί ανεξάρτητο έργο". Οποία υποκρισία!», αναφέρει σε σχόλιο του Τομέα Εργασίας του ΚΙΝΑΛ για τη μετατροπή των συμβάσεων των διανομέων από την eFood.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής ζητά από το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να ακυρώσει τα σχέδια απόλυσης των εργαζομένων της εν λόγω εταιρείας και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νόμο για τα παιδιά που εργάζονται στο ντελίβερι και να τους καλύψει νομοθετικά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
«Η οργή ξεχείλισε. Οι νέοι δεν είναι αναλώσιμοι και εύκολη λεία για τα άνομα συμφέροντα της εργοδοσίας. Με την κυβέρνηση, εάν δεν σιγοντάρει την αυθαιρεσία, να κωφεύει στις εκκλήσεις για δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων», σημειώνει ο Τομέας Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής, που δηλώνει ότι «όχι μόνο στέκεται στο πλευρό των σκληρά εργαζομένων με τα μηχανάκια στους δρόμους, αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξίσωση των όρων αμοιβής και εργασίας όλων των νέων μας».

ΚΚΕ: Έκτρωμα ο νόμος Χατζηδάκη, εξαπάτησε τους διανομείς

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος - Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του.
Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση - πλατφόρμα "e-food", που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε "συνεργάτες - freelancer", τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας.
Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων.
Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ' τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο», αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

ΜέΡΑ 25: Εργασιακή δυστοπία

Για «εργασιακή δυστοπία» κάνει λόγο το ΜέΡΑ25 σχολιάζοντας την αλλαγή καθεστώτος εργαζομένων στην eFood.
Η ανακοίνωση υπενθυμίζει παρέμβαση του ΜέΡΑ25 εντός και εκτός βουλής για το θέμα αυτό και μάλιστα τρεις μήνες νωρίτερα, καθώς, όπως αναφέρεται, ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, είχε κάνει λόγο για την «πιο βάναυση, σχεδόν φεουδαρχική εκμετάλλευση» που «επισημοποιεί τις βάναυσες συνθήκες εργασίας».
Τελευταία ενσάρκωση αυτής της δυστοπίας, τονίζει το ΜέΡΑ25, «η είδηση ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-food, που δραστηριοποιείται στον τομέα της διανομής φαγητού, έναν κλάδο για τον οποίο η πανδημία ήταν κανονικότατος διάδρομος απογείωσης κερδών, αποφάσισε να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των συνεργαζόμενων με αυτή διανομέων, προς το δυσμενέστερο».
Προσθέτει ότι «πρόκειται για τη γνωστή ταχυδακτυλουργία αναβαπτίσματος εργαζομένων με υπαλληλική σχέση σε "συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες", που είναι ένας κουτοπόνηρος όσο και εκβιαστικός τρόπος να μετακυλίσει μια εταιρεία στον εργαζόμενο το κόστος της ασφάλισής του, όσο και αφαίρεσης των εργασιακών δικαιωμάτων που οφείλει να του παρέχει».

Τζανακόπουλος: Οι διανομείς απειλούνται με απόλυση

«H efood μετατρέπει μαζικά συμβάσεις εργασίας σε αμοιβές με μπλοκάκι. Όσοι εργαζόμενοι δεν αποδεχτούν την μετατροπή αυτή απειλούνται με απόλυση», αναφέρει στο Twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.


Χρηστίδης: Αδιέξοδος ο νόμος της ΝΔ

«Οι καταγγελίες των εργαζομένων της
#Efood δείχνουν γιατί ειναι αδιέξοδος ο νόμος της ΝΔ για τα Εργασιακά. Η κατάργηση του θεσμικού πλαισιου προστασίας των εργαζομένων δημιουργεί συνθήκες ζούγκλας», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης