Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Πρασινίζει» η Jumbo με ιστορικό ρεκόρ ρευστότητας 755 εκατ. ευρώ

«Πρασινίζει» η Jumbo με ιστορικό ρεκόρ ρευστότητας 755 εκατ. ευρώ
Άτρωτη ακόμα και απέναντι στις διεθνείς αναταραχές η Jumbo
Σχετικά Άρθρα

Άτρωτη ακόμα και απέναντι στις διεθνείς αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα διατηρείται η Jumbo καθώς η διαχείριση αποθεμάτων, κόστους και, κυρίως, οι συμφωνίες μεταφοράς που προνόησε να συνάψει οδήγησαν την κερδοφορία πάνω από τα επίπεδα του 2019.
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 34,88%, στα 67 εκατ. ευρώ, όταν τα κέρδη το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν 64 εκατ. ευρώ.
Tα κέρδη συνοδεύονται, δε, από ένα καθαρό περιθώριο κέρδους (Ebidta προς πωλήσεις), το οποίο αυξήθηκε σε 32,9%, έναντι 29,9% πέρυσι.
Ο επιχειρηματίας κ. Α. Βακάκης, όμως, αντιλαμβανόμενος πού οδηγούνται οι εξελίξεις, υλοποιεί «πράσινη» επενδυτική στρατηγική και με το τριετές πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που ξεκίνησε η ιδιοκατανάλωση θα υφίσταται σε 25 κτηριακές εγκαταστάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, με εγκατεστημένη ισχύ που θα ξεπεράσει τα 8,4 MWp.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία «Η συνολική παραγωγή των συστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο αναμένεται να ξεπεράσει τις 12.593,3MWh ετησίως.
Με τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων γίνεται μια σημαντική εξοικονόμηση στις εκπομπές του Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) της τάξεως των 8.069 τόνων ετησίως».
Μια ανάλογη εξοικονόμηση κόστους θα φέρουν και οι λαμπτήρες led, που θα εγκατασταθούν στα κτίρια του δικτύου.

Ιστορικό ρεκόρ ρευστότητας 755 εκατ. ευρώ

Επιπλέον, αν και οι αυξήσεις των τιμών και οι πληθωριστικές πιέσεις πιθανώς να οδηγήσουν σε ανισορροπίες, η αμυντική στρατηγική και η πολιτική Γκάντι ( Α. Βακάκης «δεν τρώμε για να νικήσουμε το τέρας») έφερε την Jumbo να πετύχει ένα νέο ιστορικό ρεκόρ ρευστότητας στα 35 χρόνια της ιστορίας της, καθώς με την μείωση των αγορών κατά 18% τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανήλθαν σε 755 εκατ ευρώ, το οποίο αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.
Η δε κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανήλθε χθες σε 1,82 δισ. ευρώ.
Αυτή η ρευστότητα, όμως, είναι το κύριο «όπλο» για να διατηρήσει η εταιρεία τις σταθερές δεσμεύσεις της, δηλαδή την διανομή μερίσματος και την διατήρηση της σχέσης τιμής με το προσφερόμενο προϊόν.
Εξάλλου, τα μερίσματα αφορούν και τον βασικό μέτοχο.
Την ίδια περίοδο ο καθαρός δανεισμός κατέστη αρνητικός (458 εκατ. ευρώ ) ενώ τα αποθέματα της εταιρείας μειώθηκαν από 230 εκατ. ευρώ -στα τέλη του 2020 - σε 194 εκατ. ευρώ.
Στο εξωτερικό, οι πωλήσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία συνεχίζονται με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης κατά 35% και 18 %, αντίστοιχα, ενώ στο δίκτυο της Ελλάδας οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12%.

Υπερέβη τις προσδοκίες των αναλυτών

Λίγες ημέρες πριν, χρηματιστηριακή εταιρεία ανέμενε καθαρά κέρδη 56 εκατ. ευρώ κέρδη ή αύξηση 13% επικαλούμενη τις ανησυχίες του προέδρου της εταιρείας για τις αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις εξεταζόμενες αλλαγές για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κόστη των εισαγωγών από την Ασία, αλλά και πιθανές λογικές αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα της.
Λόγω δε των αυξημένων ανησυχιών της διοίκησης για τις αυξημένες τιμές η χρηματιστηριακή ανακοίνωσε μείωση στην τιμή – στόχο στα 15,6 ευρώ από 19,5 ευρώ, θέτοντας ένα discount 20%.
Αντίθετα, χθες, η Euroxx σημείωσε ότι το management στα αποθέματα και στο κόστος οδήγησε την κερδοφορία, ξεπερνώντας τα κέρδη του 2019.
Η Euroxx, διατηρεί την σύσταση αγοράς με τιμή-στόχο των 19,8 ευρώ.

Το τίμημα της έλλειψης προϊόντων - Αναβολή ανοίγματος, αλλά και επένδυση σε mega κατάστημα στη Ρουμανία

Οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, όμως, έχουν και το τίμημα τους.
Η Jumbo, παρόλο δεν περικόπτει τις επενδύσεις, η έλλειψη προϊόντων την οδηγεί σε αναβολή της λειτουργίας των νέων χώρων καταστημάτων και αποθηκών καθώς και της λειτουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία.
Εξαίρεση, θα αποτελέσει το νέο ιδιόκτητο κατάστημα (12,500 τ.μ ) στην Craiova, στη Ρουμανία, όπου αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2021 και για το οποίο έχει ήδη προχωρήσει και στη στελέχωσή του.
Σύμφωνα με την εταιρεία, «η μετάθεση της λειτουργίας των νέων χώρων, ενισχύει την εκτίμηση της διοίκησης ότι το 2021 θα είναι μία ακόμη χρονιά χωρίς δυνατή ανάπτυξη έναντι του υγιούς παρελθόντος».

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης