Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Ελλάδα παραβίασε τα περί κρατικής βοήθειας στα ΕΛΤΑ – Τι θα γίνει με τα 400 εκατ και… η έκτακτη στήριξη 60 εκατ λόγω Covid

Η Ελλάδα παραβίασε τα περί κρατικής βοήθειας στα ΕΛΤΑ – Τι θα γίνει με τα 400 εκατ και… η έκτακτη στήριξη 60 εκατ λόγω Covid
Για μια ακόμη φορά η περίπτωση των ΕΛΤΑ έρχεται να αποδείξει ότι οι λύσεις που αναζητούνται δεν είναι λύσεις αλλά ημίμετρα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα ΕΛΤΑ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, είναι μια διαχρονικά προβληματική εταιρία, που έχει χάσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, ενώ η κερδοφορία της… εν μέσω αρνητικών κεφαλαίων – πριν την κρατική στήριξη – είναι μάλλον ανέκδοτο.
Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τα οικονομικά στοιχεία τα 466 εκατ ενεργητικό και τα αρνητικά κεφάλαια -68 εκατ παρήγαγαν 20,5 εκατ κέρδη.
Προφανώς αυτό είναι οικονομικός παραλογισμός.

Γιατί αναφερόμαστε στα κεφάλαια πριν την κρατική στήριξη;

Είναι προφανές ότι το ελληνικό κράτος για να διασώσει την προβληματική εταιρία ΕΛΤΑ πήρε την απόφαση να την στηρίξει με σχεδόν 400 εκατ και με σχεδόν 60 εκατ έκτακτα κεφάλαια… λόγω covid 19.
Επί της ουσίας έχει πάρει ή θα πάρει 460 εκατ ευρώ και με αυτόν τον τρόπο εμφανίζει θετικά κεφάλαια από -68 εκατ κεφάλαια το 2019.
Αυτά είναι γνωστά.
Το νέο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η DGComp όπως αναμενόταν διαπίστωσε ότι στην περίπτωση των ΕΛΤΑ παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία περί κρατικής βοήθειας, state aid.
Ουσιαστικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ ζητάει από τα ΕΛΤΑ να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο τα 400 εκατ.
Η μόνη λύση – μη συμβατή – αλλά λύση είναι η ελληνική κυβέρνηση και τα ΕΛΤΑ να οδηγήσουν την υπόθεση στις δικαστικές καλένδες ώστε να κερδίσουν χρόνο, ίσως 4-5 χρόνια.
Έως τότε τα ΕΛΤΑ θα έχουν εξυγιανθεί και πωληθεί.

Τι θα γίνει με τον στρατηγικό επενδυτή;

Εγείρεται ένα κεφαλαιώδες ζήτημα εάν η απόφαση της DGComp επικρατήσει – πιθανότητα 99,99% - και τα ΕΛΤΑ όντως έχουν παραβιάσει την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικής βοήθειας, προφανώς εύλογα τίθεται το ερώτημα, ποιος στρατηγικός επενδυτής θα βρεθεί όταν θα υπάρχει τέτοιας κλίμακας κεφαλαιακή εκκρεμότητα;
Η απάντηση είναι η εξής.
Θα πρέπει να διασφαλιστεί με κάποιο τρόπο ότι τα ΕΛΤΑ θα επιστρέψουν τα 400 εκατ αλλά και πάλι θα διαθέτουν 400 εκατ τα ΕΛΤΑ για να τα επιστρέψουν.

Για μια ακόμη φορά η περίπτωση των ΕΛΤΑ έρχεται να αποδείξει ότι οι λύσεις που αναζητούνται δεν είναι λύσεις αλλά ημίμετρα.
Με στρατηγικές ημιμέτρων δεν μπορεί να επέλθει εξυγίανση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης