Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λύνεται προς όφελος της Alpha Αστικά Ακίνητα η διαμάχη με τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών

Λύνεται προς όφελος της Alpha Αστικά Ακίνητα η διαμάχη με τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών
Η απαίτηση αφορά ποσό 19,2 εκατ. ευρώ και έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεννόησης για την αγορά ακινήτου στη Σόφια
Σχετικά Άρθρα

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια μία δικαστική διαμάχη της Alpha Αστικά Ακίνητα, στη Βουλγαρία, λύνεται προς όφελος της εισηγμένης.
Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών είχε ασκήσει κατά της θυγατρικής της Alpha Αστικά Ακίνητα, «Chardash Trading» στις 20.12.2011 διεκδικητική αγωγή, µε την οποία ζητούσε, να της αναγνωρισθεί η κυριότητά και να της αποδοθεί η νομή και κατοχή του οικοπέδου της «Chardash Trading», επί του οποίου η τελευταία έχει αναγείρει πολυόροφο κτίριο γραφείων.
Έπειτα από την εξέταση της υποθέσεως ενώπιον του Εφετείου Σόφιας, έγινε δεκτή η αγωγή της Βουλγάρικης Ακαδημίας Επιστημών, αναγνωρίζοντας ωστόσο το δικαίωμα στην «Chardash Trading» να αρνηθεί την απόδοση του ακινήτου μέχρι την καταβολή από την Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών των δαπανών ανεγέρσεως του κτιρίου.
Κατά της απόφασης αυτής είχαν ασκηθεί εκατέρωθεν αιτήσεις αναιρέσεως ενώπιον του Βουλγαρικού Ακυρωτικού, το οποίο διέταξε την διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης αναφορικά µε το ύψος των διενεργηθέντων δαπανών επί του ακινήτου και την επανεκδίκαση της υποθέσεως στο Εφετείο Σόφιας.

Η δικαστική απόφαση

Με την απόφαση του τελευταίου στις 13.12.2017 αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της «Chardash Trading» να αρνηθεί την απόδοση του ακινήτου μέχρι την πληρωμή προς αυτήν από την Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών των διενεργηθέντων δαπανών, τις οποίες προσδιόρισε στο ποσό 19,5 εκατ. ευρώ , ποσό το οποίο δεν διαφέρει ουσιωδώς από τις διενεργηθείσες δαπάνες της «Chardash Trading» επί του ακινήτου.
Την 31.08.2021 η θυγατρική εταιρεία Chardash Trading EOOD (Chardash) υπέγραψε με την Bulgarian Academy of Sciences (BAS) Μνημόνιο Συνεννόησης (MOU) για την αγορά Ακινήτου στην Σόφια Βουλγαρίας, το οποίο ανήκει στην κυριότητα της BAS.
Η μεταβίβαση αυτή γίνεται στα πλαίσια της πλήρους και οριστικής εκκαθάριση των αμοιβαίων απαιτήσεων των μερών.
Το ΜOU προβλέπει ότι τα μέρη θα εργαστούν για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων της δεύτερης στην πρώτη με ταυτόχρονη παραίτηση από οποιαδήποτε άλλη αμοιβαία απαίτηση.
Εκτιμάται η έως το τέλος του έτους ολοκλήρωση της συμφωνίας με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου.
Να σημειωθεί πως στις λοιπές απαιτήσεις αναφέρεται ποσό ύψους 19.260.827 ευρώ που αφορά στην απαίτηση από την Ακαδημία Επιστημών Σόφιας (Εδώ αναφέρεται και ως “BAS”), ύστερα από την επίδραση της προεξόφλησης πάνω στην ονομαστική αξία της απαίτησης ύψους 19.551.187 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως την 30.06.2021 το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου περιελάβανε 23 ακίνητα εκ των οποίων και τα 23 βρίσκονταν στην Ελλάδα.
Η λογιστική αξία του συνόλου των ακινήτων του Ομίλου ανέρχεται σε 36,39 εκατ. ευρώ.
Τα χρηματικά διαθέσιμα την 30.6.2021 ανήλθαν για τον Όμιλο στο ποσό των 82,06 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης