Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προβάδισμα του αμερικανικού CVC Capital για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με προσφορά άνω του 1,5 δισ. ευρώ

Προβάδισμα του αμερικανικού CVC Capital για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με προσφορά άνω του 1,5 δισ. ευρώ

Αποεπένδυση από τον κλάδο της υγείας σε 2-3 χρόνια, οι κινήσεις στον ισολογισμό

Σχετικά Άρθρα
Ο πρώτος ξένος επενδυτής, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, θα καταστεί το CVC Capital, εφόσον πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με έγκυρη χρηματιστηριακή πηγή, το Αμερικανικό private equity fund με υπο διαχείριση κεφαλαία 82 δισ. δολάρια διαθέτει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των ΚΚR, Μaquarie, First sentier Investors καθώς στην προσφορά του έχει υπερβεί το όριο του 1,5 δισ. ευρώ το οποίο έθεσε η ΔΕΗ για την πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.
Συνολικά, το Cvc Capital θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ, δίχως να υπολογίζονται τα δάνεια των επιμέρους θυγατρικών εταιρειών. Και στο κομμάτι του δανεισμού το Cvc Capital έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με δυο ελληνικές τράπεζες.
Oι ίδιες χρηματιστηριακές πηγές μάλιστα διαβλέπουν ότι, η πρώτη αποπένδυση των Αμερικανών θα είναι ο κλάδος της υγείας σε 2-3 χρόνια ώστε να καταγραφούν τα πρώτα κέρδη.
Εξάλλου, σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει το Cvc capital όταν πώλησε ισπανικά νοσοκομεία εισπράτοντας πέντε φορές τα κεφάλαια που είχε δαπανήσει.
Eπίσης, σε κάθε τομέα, το Cvc capital εξαγοράζει μια βασική εταιρεία και γύρω από αυτή κτίζει μια ομάδα εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε συναφή αντικείμενα.
Αυτή την περίοδο λ.χ η Vivartia αναπτύσσεται περαιτέρω μέσω εξαγορών ( Δωδώνη κλπ )

Που έχει επενδύσει μέχρι σήμερα – Aποεπένδυση από την υγεία σε 3 χρόνια ;

Μέχρι τώρα το Cvc Capital Group έχει επενδύσει περί το 1 δισ. ευρώ για να εξαγοράσει εταιρείες σε βασικούς και αμυντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Για την εξαγορά του Υγεία δαπανήθηκαν ( 200 εκατ. ευρώ ) , για την Vivartia (175 εκατ. ευρώ ), για την Εθνική Ασφαλιστική ( 455 εκατ. ευρώ ).
Επίσης δαπανήθηκαν περί τα 100 εκατ. ευρώ για Metropolitan, ΙΑΣΩ General ενώ πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz, στην εταιρεία μαρινών D- Marin ενω εξαγοράστηκε μια τουριστική εταιρεία και επιχείρηση ταχυμεταφορών.
Ο συνήθης χρόνος ανάπτυξης των επιχειρήσεων από τα private equity funds είναι 6 έως 7 χρόνια, έτσι όπως προαναφέρθηκε ο όμιλος Hellenic health Care Group - που ξεκίνησε το 2018 με την εξαγορά του Υγεία – δεν αποκλείεται να αποτελέσει την πρώτη έξοδο του fund από την Ελλάδα.
Ο όμιλος περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Υγεία, Metropolitan, Ιασω general, Λητώ, Μητέρα, Creta Interclinic. Eπίσης, στον όμιλο ανήκουν και μια σειρά απο διαγνωστικά κέντρα στην Ελλάδα.

Οι κινήσεις στον ισολογισμό

Το 2020, το Hellenic health care group εισέπραξε 52,5 εκατ. ευρώ από επιστροφή κεφαλαίου από το Υγεία.
Τα κεφάλαια κατευθύνθηκαν για την αποπληρωμή ισόποσου ομολογιακού δανείου του ΗΗG.
Επίσης, σύμφωνα με τον ισολογισμό τον περασμένο Δεκέμβριο, το Υγεία κάλυψε το ομολογιακό δάνειο, ύψους 105 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε από την Hellenic Health care sarl. ( Λουξεμβούργο ).
Τα κεφάλαια για το ομολογιακό που κάλυψε το Υγεία προήλθαν από δανεισμό μέσω ελληνικής τράπεζας.
Το 2020 το Υγεία εμφάνισε αυξημένο λειτουργικά κέρδη ebidta 43,7 εκατ. ευρώ ( από 41,6 εκατ. ευρώ ) και κύκλο εργασιών 140,8 εκατ. ευρώ ( από 143,1 εκατ. ευρώ το 2019 ).
Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 199 εκατ. ευρώ, ο δανεισμός σε 196 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός σε 188,3 εκατ. ευρώ.
Οι δε επενδύσεις του Υγεία σε θυγατρικές εταιρείες ανήλθαν σε 123,9 εκατ. ευρώ που αποτελούν το 25% του ενεργητικού της εταιρείας, έναντι 40% της περασμένης χρονιάς.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης