Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το CVC θα επενδύσει 4 δισ στην Ελλάδα – Θα πλειοδοτήσει με 1,2 δισ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Στόχος αποτιμήσεις 10 δισ

Το CVC θα επενδύσει 4 δισ στην Ελλάδα – Θα πλειοδοτήσει με 1,2 δισ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Στόχος αποτιμήσεις 10 δισ
Να σημειωθεί ότι το πελατολόγιο του CVC με τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. καθιστώντας τον μεγαλύτερο βάση παρέμβασης στην κοινωνία, επενδυτή στην Ελλάδα.

Το CVC Partners, αμερικανικό fund με σχεδόν 78 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια θα καταστεί λίαν συντόμως ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα.
Έχει καταφέρει έως σήμερα να αγοράσει σε πολύ καλές τιμές καίριας σημασίας και βαρύτητας περιουσιακά στοιχεία, στην Υγεία, στις ασφάλειες, αποκτώντας την Εθνική Ασφαλιστική και βεβαίως στα τρόφιμα μέσω της Vivartia.
Όμως όπως όλα δείχνουν θα καταφέρει να πλειοδοτήσει και για το 49% της ΔΕΔΔΗΕ με 1,2 δισεκ. ευρώ για το 49%.
Συνολικά θα έχει επενδύσει 2 δισεκ. και σχεδιάζει μέσω μόχλευσης και άλλων κινήσεων να επενδύσει άλλα 2 δισεκ. ευρώ συνολικά 4 δισεκ. στην Ελλάδα που αναλογούν στο 5% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων του αμερικανικού fund.

Το μοντέλο Ισπανίας

Το μοντέλο Ισπανίας δείχνει ότι το CVC αγόρασε ιδιωτικά νοσοκομεία και άλλες δραστηριότητες στον κλάδο Υγείας πριν χρόνια στα 940 εκατ και κατέληξε να τα πουλάει μετά από 3-4 χρόνια σχεδόν 5,3 δισεκ. ευρώ.
Εάν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί και στην Ελλάδα, σενάριο διόλου απίθανο, το CVC θα έχει επενδύσει 1 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο, σχεδόν 1,1 με 1,2 δισεκ. για τον ΔΕΔΔΗΕ που θα αποκτήσει με βάση ορισμένες πληροφορίες και άλλα 2 δισεκ. επενδύσεις που σχεδιάζει συνολικά 4 δισεκ. για να αποκομίσει 10 δισεκ.
Με αποτιμήσεις 10 δισεκ. εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι επενδύσεις θα πρόκειται για μια ακόμη κερδοφόρα επένδυση των αμερικανών στην Ευρώπη.

Τι έχει αγοράσει;

Το CVC αγόρασε σχεδόν έναντι περίπου 200 εκατ το Υγεία και άλλα θεραπευτήρια.
Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι στο Υγεία το CVC έχει ήδη αποσβέσει ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης κάνοντας χρήση ορισμένων στοιχείων του ισολογισμού του Υγεία.
Το CVC αγόρασε την Vivartia κάτω από 200 εκατ όταν η MIG για να την αγοράσει είχε επενδύσει πάνω από 2,5 δισεκ. ευρώ.
Το CVC αγόρασε έναντι 455 εκατ την Εθνική Ασφαλιστική.
Να σημειωθεί ότι το πελατολόγιο του CVC με τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. καθιστώντας τον μεγαλύτερο βάση παρέμβασης στην κοινωνία, επενδυτή στην Ελλάδα.
Μέχρι τώρα έχει κινηθεί θεσμικά στην Ελλάδα, έχει τηρήσει τους βασικούς κανόνες και το κυριότερο έχει αποδειχθεί συνεπές στις πληρωμές.

Με σύμβουλο την Εθνική, το CVC διεκδικεί το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης με τις δεσμευτικές προσφορές για το 49% να υποβάλλονται λίαν συντόμως.
Με βάση όλες τις ενδείξεις, το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα αποκτήσει το αμερικανικό fund CVC που σε συνεργασία με την Εθνική τράπεζα, έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον.
Από την προεργασία που έχει γίνει και από την θετική άποψη της κυβέρνησης για το CVC, εξάγεται το συμπέρασμα ότι συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πλειοδοτήσει.
Πηγή - άκρως ενημερωμένη - που μίλησε στο bankingnews για το θέμα τόνισε ότι "εάν πόνταρα στο ποιος θα αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα έλεγα το CVC"
Το KKR έχει αποσυρθεί από την διεκδίκηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, εξέλιξη που αφηνει χώρο στο CVC. 
Έτσι πλέον η ΔΕΗ αναμένει να λάβει δεσμευτικές προσφορές από το αμερικανικό fund CVC, καθώς και από δύο μεγάλα funds από την Αυστραλία το First Sentier και το Macquarie.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είχε εκδηλωθεί κατ΄αρχήν ενδιαφέρον και από πέντε ακόμη fund και συγκεκριμένα το γαλλικό Ardian, το αμερικανικό Blackrock, το ιταλικό F2i, το καναδικό BCI και το αμερικανικό Oak Hill Advisors.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το τίμημα θα είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει γύρος βελτιωτικών προσφορών, καθώς σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι πρέπει να ενημερωθούν 20 ημέρες πριν τη προθεσμία υποβολής των προσφορών, σε ότι αφορά τη διαδικασία που θα εφαρμοστεί για τη βελτίωσή τους.
Δεδομένου ότι παρήλθε άπρακτο αυτό το χρονικό διάστημα, θεωρείται ότι δεν υπάρξει βελτιωτικός γύρος.
Σε ότι αφορά τώρα το ζήτημα του management του ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται ότι για τη λήψη ορισμένων κρίσιμων αποφάσεων για συγκεκριμένα θέματα τα οποία προσδιορίζονται στη συμφωνία μετόχων, θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της ΔΕΗ, η οποία θα ελέγχει το 51% της εταιρίας και του επενδυτή, στον οποίο θα καταλήξει τελικώς το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο διαγωνισμός θα φέρει το προσδοκώμενο για τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης