Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απουσιάζουν οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους - Οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν αποδώσει

Απουσιάζουν οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους - Οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν αποδώσει
Το επόμενο διάστημα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της διαδικασίας, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν πιο επιθετικές πολιτικές
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων να έχουν προχωρήσει σε θεραπεία ή “πρασίνισμα” κόκκινων δανείων (600 εκατ. ευρώ για Eurobank η Dovalue, 300 εκατ. ευρώ για Πειραιώς η Intrum, Cepal για Αlpha bank), ωστόσο από το επόμενο φθινόπωρο οι εταιρείες, αλλά και οι τράπεζες, εκ των πραγμάτων, αναμένεται να επικεντρωθούν, κυρίως, προς τις συμφωνίες διάσωσης μεγάλων κόκκινων επιχειρήσεων.
Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα σε αυτό το κομμάτι δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα είτε γιατί οι επιχειρηματίες μπλόκαραν με διάφορους τρόπους πλειστηριασμούς είτε γιατί οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές (funds) καθυστερούσαν τις συμφωνίες επιδιώκοντας χαμηλότερα τιμήματα λόγω της πανδημίας.

Πιο επιθετικές λύσεις από τα Funds;

Το επόμενο διάστημα όπως υποστηρίζουν παράγοντες της διαδικασίας, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν πιο επιθετικές πολιτικές (λ.χ νομικές ενέργειες), όχι τόσο από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης, αλλά από ενδιαφερόμενα funds τα οποία διαθέτοντας τα κεφάλαια έχουν τα “μέσα” εξαναγκασμού για να πετύχουν μια συμφωνία με τους επιχειρηματίες.
Με άλλα λόγια, η στήριξη με κεφάλαια για την λειτουργία των επιχειρήσεων θα φέρει αναδιαρθρώσεις χρέους, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό κλάδο όπου η τρέχουσα άνοδος του τουρισμού αποτελεί καταλύτη για τέτοιου είδους συμφωνίες.
Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της κατηγορίας δανείων είναι τα κόκκινα δάνεια της ξενοδοχειακής Κυπριώτης, μια εταιρεία η οποία διαθέτει οφειλές ύψους 53 εκατ. ευρώ πρός την Eurobank, ενω ένα ισόποσο ποσό αφορά οφειλές προς την εταιρεία διαχείρισης Intrum.
Αν και ο επιχειρηματίας της συγκεκριμένης εταιρείας αποτελεί persona non grata τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και τα funds – εξαιτίας των μηνύσεων τις οποίες έχει υποβάλλει εναντίον τους - σύμφωνα με πληροφορίες, ο “γόρδιος” δεσμός θα λυθεί από ξένο fund το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και μπορεί να υποβάλλει ένα βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης προς τις τράπεζες ή τις εταιρείες διαχείρισης.
Μια χρονίζουσα επίσης περίπτωση μεγάλης επιχείρησης η οποία ενδεχομένως θα έφερνε σημαντικά έσοδα στην εταιρεία Do value είναι η Μαντωνανάκης (Ήλιος).
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους περασμενους μήνες από την ΕΤΑΔ είχε υποβληθεί πρόταση για τερματισμό της παραχώρησης του συγκροτήματος Grant Resort έναντι μιας τεράστιας αποζημιώσεως η οποία θα αποπλήρωνε τα δάνεια.
Τελικώς, η πλευρά του επιχειρηματία δεν ήθελε να έλθει σε συμφωνία και δεν αποδέχθηκε την πρόταση, σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία διαχείρισης.
Σε νέες προσπάθειες αναμένεται να προχωρήσει και η Εθνική Τράπεζα σχετικά τις οφειλές της Χαλυβουργικής, ύστερα από την τελευταία απορριπτική απόφαση δικαστηρίου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης