Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπάχαλο με τους εργαζόμενους σε Μέσα Ενημέρωσης - Ο ΕΦΚΑ ζητά να πληρώσουν εισφορές που έχουν ήδη … πληρώσει

Μπάχαλο με τους εργαζόμενους σε Μέσα Ενημέρωσης - Ο ΕΦΚΑ ζητά να πληρώσουν εισφορές που έχουν ήδη … πληρώσει
Nέο λάθος των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ που τους καλεί να πληρώσουν εισφορές υπέρ υγείας και επικούρησης τις οποίες όμως έχουν καταβάλλει σε άλλο φορέα

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει σε δημοσιογράφους αλλά και γενικότερα εργαζόμενους σε ΜΜΕ που εργάζονται με δελτία παροχής υπηρεσιών το νέο λάθος των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ που τους καλεί να πληρώσουν εισφορές υπέρ υγείας και επικούρησης τις οποίες όμως έχουν καταβάλλει σε άλλο φορέα.
Ειδικότερα ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε εκκαθάριση εισφορών των μη μισθωτών για το 2020 αλλά οι υπηρεσίες του υπολόγισαν οφειλές για ασφαλισμένους που ασφαλίζονται σε διαφορετικό φορέα και στην προκείμενη περίπτωση στον ΕΔΟΕΑΠ.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει ότι όλοι οι μη μισθωτοί που εργάζονται σε Μέσα Ενημέρωσης αλλά και γραφεία τύπου και υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 39 παράγραφος 9 του νόμου Κατρούγκαλου ασφαλίζονται για επικουρική σύνταξη, υγεία και πρόνοια στον ΕΔΟΕΑΠ.
Έτσι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων αλλά και οι εργοδότες τους έχουν καταβάλει τις εισφορές που προβλέπει καλούνται μέχρι το τέλος Αυγούστου να πληρώσουν εισφορές που δεν οφείλουν.

Αλαλούμ απαντήσεων

Το εξωφρενικό είναι ότι όσοι επικοινώνησαν με τα κατά τόπους παραρτήματα του ΕΦΚΑ τους καλούν να προσέλθουν και να κάνουν δήλωση επιλογής φορέα υγείας. Την ίδια ενημέρωση παρέχει και ο Τομέας Ασφάλισης του ΕΔΟΕΑΠ δείχνοντας ότι και οι υπηρεσίες και των δύο φορέων είναι εκτός τόπου και χρόνου δεδομένου ότι οι μπλοκάκηδες των ΜΜΕ ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΕΔΟΕΑΠ και δεν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν φορέα υγείας . Πέραν τούτου η συγκεκριμένη επιλογή αφορά μόνο τον κλάδο υγείας γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει νέος γύρος εμπλοκής καθώς πιθανά οι εργαζόμενοι κυρίως να καταβάλουν χρήματα για επικουρική σύνταξη.
Ο διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτης Δουφεξής παρά το γεγονός ότι θεωρείται γνώστης της κατάστασης αφού έχει θητεύει πολλά χρόνια στη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού Εργασίας ουδέν έχει πράξει μέχρι στιγμής. Άλλωστε ενώ γνωρίζει ότι αποτελεί τεράστιο πρόβλημα το γεγονός ότι στα ΜΜΕ υπάρχουν περισσότερα του ενός κύρια ταμεία για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους που εργάζονται με δελτίο παροχής και έχει κατ επανάληψη προταθεί η μεταφορά όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ στο ΕΤΑΠ.
Φαίνεται ότι στην παρούσα φάση τη λύση αν υπάρξει λύση θα κληθεί να τη δώσει ο Υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Νίκος Καρούτζος
nakroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης