Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ικτίνος Ανακάμπτουν οι πωλήσεις μαρμάρου – Επιστροφή στην κανονικότητα βλέπει η διοίκηση

Ικτίνος Ανακάμπτουν οι πωλήσεις μαρμάρου – Επιστροφή στην κανονικότητα βλέπει η διοίκηση
Συντάχθηκε μελέτη βιωσιμότητα της επένδυσης από την εταιρία Horwath HTL για το τουριστικό project στη Σητεία – Εξακολουθεί να ψάχνει επενδυτή
Σχετικά Άρθρα

Αισιόδοξη για επιστροφή σε προ πανδημίας επίπεδα εμφανίζεται η διοίκηση της Ικτίνος.
Τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου εμφάνισαν σημαντική άνοδο και βάσει της πορεία του δευτέρου εξαμήνου αναμένει περαιτέρω βελτίωση στον τομέα του μαρμάρου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου «τώρα πια διαφαίνεται ότι θα υπάρξει άμεση βελτίωση παγκοσμίως καθώς τα μεγάλα έργα του εξωτερικού που τηρούσαν στάση αναμονής λόγω της πανδημίας φαίνονται να επανέρχονται στο προσκήνιο και να υπάρχει μια κινητικότητα.
Η Διοίκηση του Ομίλου είναι αισιόδοξη ως προς την εξέλιξη των πωλήσεων καθώς τα μηνύματα από τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται και από αυτές που ήδη έχουν κλείσει και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά».
Στον τομέα του μαρμάρου και παρά το δυσμενές περιβάλλον στο πρώτο εξάμηνο ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 18,4 εκατ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν στα 14,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 29,25%.
Περισσότερο από το 96% των πωλήσεων κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, ενώ σχεδόν το 60% της παραγωγής κατευθύνεται στην Κίνα.
H Κίνα που στις αρχές του 2020 ήταν το επίκεντρο της πανδημίας ανέκαμψε σύντομα βρίσκοντας τους ρυθμούς της προς το τέλος του προηγούμενου έτους.
Όμως, σημαντικό μερίδιο στις πωλήσεις κατέχουν οι ΗΠΑ , οι χώρες του Αραβικού Κόλπου, η Νότια Αμερική και η Ευρώπη.
Επίσης ο καθαρός δανεισμός (Net Debt) έχει μειωθεί κατά 3,7 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα προαναφερόμενα αλλά και την πρόβλεψη για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η Διοίκηση είναι αισιόδοξη για την επιστροφή στα προ πανδημίας μεγέθη.
Ο όμιλος πέτυχε καθαρά κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ από 113 χιλ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το 2019 είχε καθαρά κέρδη 3,8 εκατ. ευρώ και το 2018 16,6 εκατ. ευρώ.
«Με την πρόοδο των εμβολιασμών θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των σχεδίων μας που ανεστάλησαν λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κατάστασης», σημειώνει η διοίκηση της Ικτίνος

Το τουριστικό project στη Σητεία Κρήτης

Προς αναζήτηση επενδυτών εξακολουθεί να βρίσκεται η εταιρεία για την αξιοποίηση της έκτασης των 2.689 στρεμμάτων περίπου, εκ των οποίων 556 περίπου στρέμματα είναι παραθαλάσσια στον όρμο Φανερωμένης στην Σητεία Κρήτης, και τα υπόλοιπα 2.133 περίπου στρέμματα χίλια μέτρα νοτιότερα στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης του Δήμου Σητείας στην Κρήτη.
Όπως αναφέρει όμως δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια οριστική συμφωνία.
Η εταιρεία στοχεύει στην πώληση της Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική σε τιμή πάνω από την αξία αποτίμησης.
Η οικονομική κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις από την εξάπλωση της πανδημίας, δύναται να επιφέρει καθυστερήσεις στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου.
Όμως συντάχθηκε μελέτη βιωσιμότητα της επένδυσης από την εταιρία Horwath HTL, την κορυφαία συμβουλευτική εταιρεία παγκοσμίως με εξειδίκευση στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο.

Ρευστότητα από την επιστροφή ΦΠΑ

Η Ικτίνος έλαβε επιστροφή ΦΠΑ ποσού 1.310.000 ευρώ, μετά από προσωρινό έλεγχο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ, για αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με βάση την ΠΟΛ 1073/2004 για την περίοδο 1- 6/2020, από τα οποία 105.951 ευρώ συμψηφίστηκαν με φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρίας και εισέπραξε 1.204.049 ευρώ.
Η Εταιρεία έλαβε επίσης μετά από έλεγχο του Α΄ Τελωνείου Αθηνών επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ποσού 703.348 ευρώ, τα οποία εισέπραξε στο σύνολό τους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης