Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΟΤΕ: Στα 106,5 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο β΄τρίμηνο 2021

ΟΤΕ: Στα 106,5 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά  κέρδη στο β΄τρίμηνο 2021
Στην Ελλάδα, τα έσοδα συνέχισαν να αυξάνονται για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, κατά 9,6%, στα €758,7 εκατ.
Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 106,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε στο β΄τρίμηνο του 2021 ο όμιλος ΟΤΕ, αυξημένα κατά 7,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €146,4 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2021
, αυξημένα κατά 67,5% σε σύγκριση με το Β’ τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της υψηλότερης κερδοφορίας στο τρίμηνο.
Ο OTE αναφέρει ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη στην Ελλάδα, με θετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς και λόγω της ευνοϊκής σύγκρισης με το επηρεασμένο από την πανδημία B’ τρίμηνο του 2020.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος ΟΤΕ συνεχίζει να υλοποιεί με επιτυχία τη στρατηγική του για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κερδοφόρων δραστηριοτήτων του και εκτιμά ότι η πώληση της σταθερής στη Ρουμανία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, κατόπιν της πρόσφατης, υπό όρους, έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της συμφωνίας μεταξύ ΟΤΕ και Orange Romania.

Τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν αύξηση 8,0% στο B’ τρίμηνο του 2021 και διαμορφώθηκαν σε €827,5 εκατ., αντανακλώντας την επιτυχημένη υλοποίηση της στρατηγικής του, αλλά και τα οφέλη της σταδιακής ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας.
Στην Ελλάδα, τα έσοδα συνέχισαν να αυξάνονται για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, κατά 9,6%, στα €758,7 εκατ., καθώς οι αρχές χαλάρωσαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου τους σχετιζόμενους με την πανδημία περιορισμούς.
Στην Ρουμανία, τα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σημείωσαν βελτίωση, διαμορφώθηκαν στα €74,7 εκατ. στο τρίμηνο μειωμένα κατά 5,6%, και βρίσκονται σε πορεία επίτευξης των στόχων το B’ εξάμηνο του έτους.
Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), και μη επαναλαμβανόμενες νομικές υποθέσεις, διαμορφώθηκαν σε €497,2 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2021, αυξημένα κατά 8,3% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2020, αντανακλώντας κυρίως το υψηλότερο κόστος συσκευών που προέκυψε από την αντίστοιχα σημαντική αύξηση στις πωλήσεις συσκευών, καθώς και ορισμένες προβλέψεις και επιπλέον έξοδα που σχετίζονται με το διαχωρισμό των λειτουργιών κινητής και σταθερής στην Ρουμανία.
Ο Όμιλος συνέχισε να καταγράφει σημαντικές εξοικονομήσεις στο κόστος προσωπικού μετά τις πρωτοβουλίες στρατηγικού μετασχηματισμού που εφαρμόστηκαν το 2020. 
Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου αυξήθηκε κατά 6,9% σε €310,4 εκατ., με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να διαμορφώνεται σε 37,5%, λόγω των θετικών επιδόσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία.
Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε σημαντική αύξηση 6,5%, στα €303,7 εκατ., με προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) στο 40,0%.
Η κινητή στην Ρουμανία κατέγραψε προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) €6,7 εκατ., αυξημένη κατά 26,4%, ως αποτέλεσμα της αυστηρής διαχείρισης του κόστους.
Ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους €146,4 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2021, αυξημένα κατά 67,5% σε σύγκριση με το Β’ τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της υψηλότερης κερδοφορίας στο τρίμηνο.
Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου κατέγραψε επιβάρυνση €71,6 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2021, αυξημένη σε σχέση με τα €29,5 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2020, λόγω του αντικτύπου της μείωσης του συντελεστή φόρου εισοδήματος από 24% σε 22% στη βάση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, καθώς και της υψηλότερης κερδοφορίας στο τρίμηνο.
Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Β’ τρίμηνο του 2021 ανήλθαν σε €137,2 εκατ., αυξημένες κατά 4,4% από το Β’ τρίμηνο του 2020. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και στην κινητή Ρουμανίας ανήλθαν σε €123,8 εκατ. και €13,4 εκατ. αντίστοιχα. 
Το B’ τρίμηνο του 2021, ο Όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις €162,8 εκατ., ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €157,4 εκατ., αυξημένες κατά €29,9 εκατ., έχοντας ενσωματώσει πληρωμές σχετιζόμενες με τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης το 2020. 
Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2021 ήταν €786,7 εκατ., μειωμένος κατά 7,2% σε σχέση με τις 30 Ιουνίου 2020. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,6 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL).
ote1.JPG
Τσαμάζ: Ισχυρό το β' τρίμηνο στην Ελλάδα

"Ο Όμιλος ΟΤΕ κατέγραψε ένα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο στην Ελλάδα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο που επηρεάστηκε σημαντικά από την υγειονομική κρίση", αναφέρει στο μήνυμα του ό προέδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μιχάλης Τσαμάζ και προσθέτει: "Καταφέραμε να ενισχύσουμε τις επιδόσεις μας σε όλους τους κύριους δείκτες (KPIs) και τις γραμμές εσόδων. Τα έσοδα περιαγωγής άρχισαν να ανακάμπτουν, καθώς η τουριστική κίνηση σταδιακά αποκαθίσταται. Οι τάσεις βελτιώθηκαν και στην Ρουμανία, όπου λάβαμε υπό όρους έγκριση για την πώληση της Telekom Romania (Σταθερή). Πετύχαμε σημαντική ενίσχυση του EBITDA τόσο στην Ρουμανία, όσο και στην Ελλάδα, καθώς και αύξηση των ταμειακών ροών.
Η συνεχής ανάκαμψη και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας, η ποιότητα της τεχνολογικής μας υποδομής και η τεχνογνωσία των ανθρώπων μας, αλλά και οι θετικές τάσεις που καταγράφονται από τις αρχές του έτους, ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας για το 2021, καθώς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση."

Προοπτικές

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, μετά την άρση του lockdown, τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, και την επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Ο Όμιλος ΟΤΕ αναμένει ενίσχυση των εσόδων και αύξηση της κερδοφορίας το 2021, παρά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις μεταλλάξεις του COVID-19.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της Ελλάδας, ύψους €30,5 δισ., ένα σημαντικό βήμα για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση κρίσιμων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στη χώρα και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ο ΟΤΕ έχει την τεχνογνωσία για να υποστηρίξει την ψηφιακοποίηση της χώρας και να προσφέρει το τεχνολογικό υπόβαθρο που θα επιταχύνει τη μελλοντική της ανάπτυξη.
Ο ΟΤΕ συνεχίζει να επωφελείται από την υπεροχή των δικτυών του, παρέχοντας ακόμη γρηγορότερες ταχύτητες στους πελάτες του.
Η δυναμική ανάπτυξη των δικτύων FTTC/H και 5G αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον ΟΤΕ και του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες και να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Για το 2021, η Διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους €550 εκατ. περίπου, και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές €575 εκατ. περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε €480 εκατ. περίπου, αποτελώντας και τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Επιπρόσθετα, την περίοδο 2018-2020, κατά την οποία εφαρμόζεται η Πολιτική Αμοιβών προς τους Μετόχους, λόγω των καλύτερων επιδόσεων των Ελεύθερων Ταμειακών Ροών, συγκεντρώθηκε ποσό ύψους €80 εκατ., επιπλέον της στοχοθετημένης διανομής στους μετόχους. Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών το 2020 και το 2021, η Διοίκηση έκρινε σωστό να διατηρήσει αυτό το επιπλέον ποσό για το εγγύς μέλλον, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις από τη νέα φάση της πανδημίας. Κατά το επόμενο έτος, και δεδομένου ότι το περιβάλλον που δραστηριοποιείται η εταιρεία θα επανέλθει σε κανονικές συνθήκες, η Διοίκηση θα αποφασίσει για τη διανομή αυτού του επιπλέον ποσού, μαζί με οποιοδήποτε ποσό συγκεντρωθεί το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης