Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα θεμελιώδη επιστρέφουν στο προσκήνιο – Στα αποτελέσματα εξαμήνου 2021 εστιάζει η αγορά

Τα θεμελιώδη επιστρέφουν στο προσκήνιο – Στα αποτελέσματα εξαμήνου 2021 εστιάζει η αγορά

Πορεία πωλήσεων και κερδών αλλά και εκτιμήσεις για την πορεία στο τρίτο τρίμηνο, τα μεταφορικά κόστη, τα ενεργειακά και την πορεία του τουρισμού περιμένουν οι επενδυτές

Τις ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων περιμένει η αγορά αλλά και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για την πορεία του τρίτου τριμήνου 2021 και τις τάσεις που επικρατούν.
Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί να κρίνονται ικανοποιητικά και να επιβεβαιώνονται οι διοικήσεις για όσα είχαν σχολιάσει στις τηλεδιασκέψεις του πρώτου τριμήνου, τώρα οι επενδυτές περιμένουν τις νέες εκτιμήσεις.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο μεταφορικό και ενεργειακό κόστος, στην αύξηση των πρώτων υλών αλλά και στην πορεία της κατανάλωσης.
Το άνοιγμα του τουρισμού και η καλή του μέχρι σήμερα πορεία αναμένεται να ευνοήσει όσες εισηγμένες έχουν έσοδα από τον εν λόγω κλάδο, ενώ υπενθυμίζεται πως πέρυσι λόγω του lockdown, η βάση είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Η Τράπεζα Πειραιώς από την υψηλή κεφαλαιοποίηση θα ανακοινώσει στις 4 Αυγούστου τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου με τους αναλυτές να περιμένουν βελτίωση σε έσοδα από βασικές δραστηριότητες αλλά και στα καθαρά έσοδα από τόκους.
Ωστόσο, αναμένεται επιβάρυνση από τις τιτλοποιήσεις Phoenix και αναμένεται η επιβάρυνση να ξεπεράσει τα 2 δις. ευρώ.
Για την Εθνική Τράπεζα η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα στις 5 Αυγούστου έχει κινηθεί εμπροσθοβαρώς και να καλύψει τις ζημιές του Frontier στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 και δεν αναμένονται σημαντικές επιβάρυνσης.
Τα κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο αναμένονται λίγο πάνω από 30 εκατ. ευρώ ενώ υπενθυμίζεται πως στο πρώτο είχε κέρδη 558 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ ανακοινώνει στις 5 Αυγούστου πριν το άνοιγμα της αγοράς με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην τηλεδιάσκεψη και στις λεπτομέρειες για την πώληση δραστηριότητας στη Ρουμανία, το έκτακτο μέρισμα, αλλά και την πορεία των τουριστικών αφίξεων και πως επηρεάζουν τα έσοδα του οργανισμού στο τρίτο τρίμηνο.
Τα έσοδα στο εξάμηνο αναμένεται να ενισχυθούν οριακά με τα προσαρμοσμένα EBITDA να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.
Την ίδια μέρα ανακοινώνει εξάμηνο και η Frigoglass, όπου αναμένεται με ενδιαφέρον η τηλεδιάσκεψη για την πορεία των πωλήσεων στο τρίτο τρίμηνο.
Η Πετρόπουλος επίσης ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου στις 5/8, ενώ μία μέρα μετά δημοσιεύει η Intercontintal International και λίγες μέρες αργότερα (12/8) η Coca Cola 3Ε.
Σημειώνεται πως οι εισηγμένες έχουν περιθώριο να δημοσιεύσουν αποτελέσματα έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή ολοκληρώνεται το τρίτο τρίμηνο.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα

Λίγες εταιρείες έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα μέχρι σήμερα και μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν είναι του κλάδου της πληροφορικής, όπου το υψηλό growth διατηρείται.
Η Entersoft είχε καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο 3,3 εκατ. ευρώ από 2,03 εκατ. ευρώ.
Πολύ καλά αποτελέσματα δημοσίευσε η ΕΧΑΕ με τα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ.
Η Τιτάν δημοσίευσε αποτελέσματα εντός των εκτιμήσεων, αλλά διατυπώθηκαν από τη διοίκηση ανησυχίες για τα υψηλά ενεργειακά και μεταφορικά κόστη, αλλά επίσης επισημάνθηκε η ανοδική πορεία των πωλήσεων.
Μειωμένες ζημιές και βελτίωση EBITDA καταγράφει η Μοτοδυναμική στο εξάμηνο, με το τρίτο ωστόσο, τρίμηνο να είναι το σημαντικό λόγω του τουρισμού.
Η Μυτιληναίος επίσης λόγω αποτελεσμάτων αλλά και εκτιμήσεων για την μελλοντική κερδοφορία ικανοποίησε την επενδυτική κοινότητα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης