Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα καυτά ερωτήματα από το συμπλήρωμα ενημερωτικού στον Ελλάκτωρ και οι συνεχιζόμενες διαφωνίες στην Κεφαλαιαγορά

Τα καυτά ερωτήματα από το συμπλήρωμα ενημερωτικού στον Ελλάκτωρ και οι συνεχιζόμενες διαφωνίες στην Κεφαλαιαγορά
Αφού διαφώνησαν τα μέλη της Εκτελεστικής μεταξύ τους το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να … συνεχίσει την έρευνα
Σχετικά Άρθρα
Για τρίτη φορά χθες 29 Ιουλίου 2021 μέσα σε λίγες ημέρες συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να εξετάσει τις καταγγελίες της Grenhill για από κοινού και συντονισμένες κινήσεις μεταξύ της Reggeborgh και άλλων μετόχων όπως ο Λεωνίδας Μπόμπολας, η Astro bank και η Barclays στην εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ που δημιουργούν υποχρέωση δημόσιας πρότασης και εγείρουν ζητήματα διασποράς ψευδών ειδήσεων και χειραγώγησης.

Οι διαφορετικές απόψεις στην ΕΕ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Για μια ακόμα φορά εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις σε επίπεδο Εκτελεστικής Επιτροπής με την Πρόεδρο Βασιλική Λαζαράκου και τον Α Αντιπρόεδρο Νίκο Κονταρούδη να θεωρούν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε να ξεκινήσει διαδικασία κυρώσεων.
Από την άλλη πλευρά η Β Αντιπρόεδρος κα Νατάσσα Στάμου επέμεινε στη θέση της να ξεκινήσει άμεσα κυρωτική διαδικασία.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο απόψεων έγινε σε νομικό επίπεδο και τελικά η Επιτροπή κατέληξε ότι θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα για το τελικό μέτοχο της Braclays από τη νησιά Jersey τα οποία ως γνωστόν δεν είναι και ιδιαίτερα συνεργάσιμα στην παροχή στοιχείων.
Σημειώνεται ότι η εισήγηση των υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να έναρξη διαδικασία κυρώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε χθες συμπλήρωμα ενημερωτικού δελτίου και το δικαίωμα στους μετόχους που ήδη έχουν εγγραφεί να υπαναχωρήσουν έως και την τελευταία ημέρα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δηλαδή την 3η Αυγούστου λόγω νέων στοιχείων που προέκυψαν.

Από το συμπλήρωμα προκύπτουν τα εξής:

Αγωγή ακυρότητας της Γενικής Συνέλευσης

Την Τετάρτη 21.07.2021, η μέτοχος «GREENHILL INVESTEMENTS LIMITED», επέδωσε στην εταιρεία αγωγή ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της από 22.06.2021 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, καθώς και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αυτοτελές αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.
Στο συμπλήρωμα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναφέρει θεωρεί ότι οι κινήσεις της Greenhill δεν θα την επηρεάσουν αλλά αν ακυρωθεί η Γενική Συνέλευση δεν θα ισχύει η εξουσιοδότηση στο ΔΣ να αποφασίζει αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και το δικαίωμα παροχής δικαιωμάτων προαίρεσης στα στελέχη. Ωστόσο είναι απορίας άξιον πως θα θεωρείται έγκυρη η αύξηση κεφαλαίου αν ακυρωθεί η ΓΣ και που ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις.

Τα 31,5 εκατ δολάρια και τα ερωτήματα για τις οικονομικές καταστάσεις και τον ορκωτό

Η επιδίκαση σε βάρος της Άκτωρ ποσού 31.5 εκ δολαρίων με απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC).
Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ισχυρίζεται ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης εντός είκοσι ημερών. Ωστόσο στις οικονομικές καταστάσεις του 2020 και συγκεκριμένα στις επίδικες υποθέσεις η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναφέρει ότι καμία υπόθεση δεν δύναται να επηρεάσει ουσιωδώς τα μεγέθη του ομίλου και δεν κάνει καμία αναφορά για τη διαμάχη του Κατάρ.
Σε ανακοίνωσή της προς το ΧΑ ισχυρίζεται ότι « η ανωτέρω διαιτησία (σ.σ. διαιτησία) ξεκίνησε κατόπιν αιτήσεων διαιτησίας που υπεβλήθησαν από τον Υπεργολάβο στα τέλη του 2017, η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020, ενώ η Κοινοπραξία είχε λάβει επιστολή από το νομικό της παραστάτη, o οποίος εκτίμησε ότι η αξίωση του Υπεργολάβου δεν αναμενόταν να ευδοκιμήσει.
Πέραν του γεγονότος ότι η εταιρία απέκρυψε το οικονομικό διακύβευμα της διαιτησίας (εγείρονται ζητήματα παράβασης της χρηματιστηριακής νομοθεσίας) γεννάται το ερώτημα αν ο ορκωτός ελεγκτής χρήσης 2020 έχει λάβει γνώση και έχει περιλάβει στο φάκελο τεκμηρίωσης αντίγραφο της επιστολής που η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ισχυρίζεται ότι έχει στείλει ο νομικός παραστάτης και για ποιο λόγο επέτρεψε να γίνει καμία απολύτως απολύτως πρόβλεψη

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης