Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέα εκτίναξη της τιμής χονδρικής του ρεύματος στα 120 ευρώ ανά Mwh - Ποιοι κερδίζουν από την άνοδο

Νέα εκτίναξη της τιμής χονδρικής του ρεύματος στα 120 ευρώ ανά Mwh - Ποιοι κερδίζουν από την άνοδο
Το ράλι ανόδου της ενέργειας οφείλεται και στις υψηλές θερμοκρασίες
Σχετικά Άρθρα

Στα 118 ευρώ ανά Mwh ανήλθε η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για την Τετάρτη σημειώνοντας άνοδο κατά 14,3% σε σχέση με χθες.
Το ράλι ανόδου της ενέργειας οφείλεται και στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα καθώς η ζήτηση σε ενέργεια είναι αυξημένη.
Να σημειωθεί ότι το ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή έγινε Τετάρτη 1 Ιουλίου με την τιμή να φθάνει τα 128 ευρώ ανα Mwh.
Η κατακόρυφη άνοδος της τιμής της χονδρεμπορικής τιμή και μέχρι πρότινος ως Οριακή Τιμή Συστήματος η οποία έχει τριπλασιαστεί από τον Νοέμβριο του 2020 με την εφαρμογή του Target Model.
Οι αλλαγές στην τιμολόγηση του ρεύματος και είσοδος του χρηματιστηριακού μοντέλου διαμόρφωσης της αγοράς έφεραν σημαντικές αλλαγές στον καυτό κλάδο της οικονομίας.
Οι πρώτοι οκτώ μήνες από την εφαρμογή του Target Model επιβάρυναν τους καταναλωτές.
Οι ενδιάμεσοι κρίκοι όπως οι πάροχοι – προμηθευτές και οι παραγωγοί ενέργειας που έχουν και ρόλο προμηθευτή στην εγχώρια αγορά δεν φαίνεται να αποκομίζουν κέρδη.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Μυτιληναίου και ειδικότερα του ενεργειακού τομέα με την Protergia να είναι πρωταγωνίστρια στις συνδέσεις με 315.000 πελάτες, δεν εμφανίζουν άνοδο αλλά πτώση στα βασικά μεγέθη.
Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, παρουσίασε πτώση κατά 13% του κύκλου εργασιών. Υποχώρησε σε 387 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 από 444 εκατ. ευρώ του 2020 .
Τα λειτουργικά κέρδη της κατηγορίας μειώθηκαν κατά 32% στα 48 εκατ. ευρώ από 71 εκατ. ευρώ.
Το περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 12% από 16% πέρυσι.
Τα αποτελέσματα του Ομίλου αναδεικνύουν ότι η ενέργεια επιβαρύνεται από κόστη όπως αυτά των ρύπων που ανεβάζουν την τιμή χονδρεμπορικής τιμής της ενέργειας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Το κύριο χαρακτηριστικό στο Α’ εξάμηνο του 2021 ήταν η σημαντική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων (CO2) που είχαν ως συνέπεια να διαμορφωθούν συνθήκες εξαιρετικά ισχυρών ανοδικών κοστολογικών πιέσεων, στην ηλεκτροπαραγωγή και εν συνεχεία στη χονδρεμπορική αγορά (+49.7% για το σύνολο του Α’ εξαμήνου και +117% σε σύγκριση με το Β’ τρίμηνο 2020).»

Οι δράσεις της MYTILINEOS στην ενέργεια

Η παραγωγή των θερμικών μονάδων της MYTILINEOS ήταν μειωμένη στις 2,13TWh από 2,55 TWh στο Α΄ εξάμηνο του 2020, καθώς η Εταιρεία προχώρησε στην προγραμματισμένη τρίμηνη «Μεγάλη Συντήρηση» του σταθμού της Korinthos Power κατά το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2021.
Η μονάδα λειτουργεί κανονικά από τις αρχές Ιουνίου συνεισφέροντας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Η παραγωγή των θερμικών μονάδων της MYTILINEOS στο Α΄ εξάμηνο του 2021 αντιστοιχεί στο 8,8% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα και το 23,6% της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου.
Η συνολική παραγωγή τόσο από τις θερμικές, όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες της Εταιρείας (211MW) ανήλθε σε 2,39 TWh, που αντιστοιχεί στο 9,8% της συνολικής ζήτησης.
Αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η Protergia ενδυναμώνει την πρωτοκαθεδρία της στη λιανική, ως ο κορυφαίος ανεξάρτητος προμηθευτής, εκπροσωπώντας περίπου 315.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ το μερίδιο της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 8,2% στο τέλος του Α’ εξαμήνου.
Η MYTILINEOS, προσηλωμένη στο στόχο της για ισχυροποίηση της παρουσίας της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανακοίνωσε στα μέσα Φεβρουαρίου 2021, την απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW και 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα. Η απόκτηση αυτή θα διευκολύνει την αύξηση του μεριδίου αγοράς στη λιανική ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ τα έργα αποθήκευσης ενέργειας θα επιτρέψουν τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των ΑΠΕ υπό το πρίσμα της ενεργειακής διαχείρισης. Σημειώνεται ότι ήδη 600MW από το παραπάνω χαρτοφυλάκιο πλησιάζουν το RTB (Ready to Build) Status, ενώ στο διαγωνισμό ΑΠΕ του Μαΐου, η MYTILINEOS κατοχύρωσε Feed In Premium για 140 MW φωτοβολταϊκών έργων.
Την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων και των έργων αποθήκευσης ενέργειας έχει αναλάβει ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, αξιοποιώντας τις ισχυρές συνέργειες που υπάρχουν μεταξύ των Τομέων Δραστηριότητας της Εταιρείας.
Τέλος, συνεχίζεται απρόσκοπτα και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 826 MW.
Η ημερομηνία έναρξης δοκιμαστικής λειτουργίας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής τοποθετείται στο τέλος του τέταρτου τρίμηνου του 2021, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη στήριξη της μετάβασης της χώρας προς ένα ενεργειακό μίγμα με σημαντικά μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα.
Το έργο εκτελείται από τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εταιρείας με αξιοσημείωτες συνέργειες, εξασφαλίζοντας μειωμένο κόστος επένδυσης.
Η MYTILINEOS, με την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας, θα διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ ~2,3 GW από θερμικούς σταθμούς και μονάδες ΑΠΕ, καθώς και την 1η θέση μεταξύ των ιδιωτών παραγωγών, εδραιώνοντας τη θέση της ως η μεγαλύτερη ιδιωτική καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αεριού, αποκτώντας σταδιακά το κρίσιμο μέγεθος που απαιτείται για την αποτελεσματική λειτουργία στο πλαίσιο του Target Model που είναι σε ισχύ από το Νοέμβριο του 2020, όσο και από τη εν γένει πλήρη απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αλλά και την επιβεβλημένη μετάβαση σε ένα ενεργειακό μείγμα χαμηλότερων εκπομπών CO2.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης