Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ακάλυπτες επιταγές: Σκάνε και εξαπλώνονται με ρυθμούς παράλλαξης Delta - Αύξηση 300% και έπεται συνέχεια

Ακάλυπτες επιταγές: Σκάνε και εξαπλώνονται με ρυθμούς παράλλαξης Delta - Αύξηση 300% και έπεται συνέχεια
Πλέον ήρθε η ώρα της εξόφλησης για τους εκδότες με τον Ιούλιο να προβάλει ως ο μήνας «τιμωρός» για επιχειρηματίες και επιχειρήσεις
Σχετικά Άρθρα

Βόμβα μεγατόνων αναμένεται να σκάσει στην αγορά από τις ακάλυπτες επιταγές τον Ιούλιο καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν συνέλθει από το σοκ που προκάλεσε η πανδημία, ενώ κυβέρνηση απέσυρε την ομπρέλα προστασίας έναντι των εκδοτών με τους κομιστές των επιταγών να αναμένουν να πληρωθούν.
Τα στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για το πρώτο εξάμηνο αποκαλύπτουν ότι έρχεται Αρμαγεδδών στην αγορά διότι από το δεύτερο εξάμηνο αποσύρονται όλα τα μέτρα προστασίας με κυβερνητική απόφαση.
Πλέον ήρθε η ώρα της εξόφλησης για τους εκδότες με τον Ιούλιο να προβάλει ως ο μήνας «τιμωρός» για επιχειρηματίες και επιχειρήσεις στην περίπτωση που βρεθούν με άδεια ή μισοάδεια ταμεία.
Τα έως τώρα δεδομένα του Τειρεσία εμφανίζουν αλματώδη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021.
Συγκεκριμένα εμφανίζουν ποσοστιαία άνοδο κατά 284,9%.
Από τις 363 σε αριθμό ακάλυπτων επιταγών τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 1107 τον Ιούνιο χωρίς να περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που επλήγησαν από τον covid 19.

Τι θα κάνουν οι τράπεζες:

Στο ενδεχόμενο ο τράπεζες να μη δώσουν ούτε μία μέρα κάλυψη στους εκδότες των επιταγών, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις στη αγορά θα μοιάζουν με «σεισμό» με πολλά ρίχτερ στην οικονομία διότι από την στιγμή που σφραγιστεί μία επιταγή, κλείνουν οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί της επιχείρησης με την τράπεζα και σταματά κάθε ροή ρευστότητας προς την επιχείρηση με αποτέλεσμα η εταιρεία να οδηγείται σε χρεοκοπία.
Το πρόβλημα απασχολεί έντονα τους αρμόδιους οικονομικούς υπουργούς οι οποίοι στην προσπάθεια τους να μειώσουν την ένταση των επιπτώσεων ζητούν από τις τράπεζες να εξαντλήσουν το περιθώριο των 30 ημερών από την ημερομηνία εξόφλησης της επιταγής με την προσδοκία ο εκδότης να βρει τα χρήματα για να καλύψει την αξία της επιταγής.
Στην περίπτωση που οι τράπεζες κρατήσουν ήπια στάση έναντι των εκδοτών το πρόβλημα θα μετατεθεί τον Αύγουστο και τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

Η αγορά μεταθέτει το πρόβλημα για αργότερα!

Επιχειρηματίες που βλέπουν ότι το ταμείο είναι μισοάδειο και δεν μπορούν να πληρώσουν τις επιταγές αναζητούν συμφωνία με τον κομιστή για να του δώσουν το 30% της ακάλυπτης επιταγής σε ρευστό και το υπόλοιπο ποσό να καλυφθεί με την έκδοση νέας επιταγής που θα λήγει μετά από τρείς και τέσσερις μήνες.
Πρόκειται για μία ενδιάμεση λύση που ακολουθείται στην αγορά μεταθέτοντας ουσιαστικά το πρόβλημα στο μέλλον.

Τι λένε τα στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ

Τον Ιανουάριο ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ήταν 363 με την αξία να φτάνει τα 3.664.206 ευρώ, ο Φεβρουάριος με 163 τεμάχια και 2018.706, ο Μάρτιος και ο Απρίλιος με 113 αντίστοιχα και με ποσά 1,3 και 1,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τον Μάιο ήταν 147 και 1,8 εκατ. ευρώ , τον Ιούνιο καταχωρήθηκαν 208 ακάλυπτες επιταγές και η αξία τους ήταν 2,5 εκατ. ευρώ.
Συνολικά ο αριθμός επιταγών ανήλθε σε 1107 με την αξία τους να ανέρχεται σε 12,8 εκατ. ευρώ.
Οι ακάλυπτες επιταγές είναι σε ανοδική κίνηση παρά τα μέτρα προστασίας που είχαν τεθεί από την κυβέρνηση ενώ η απόσυρση των μέτρων θα προκαλέσει μπουμ στην αγορά.

Γιώργος Καββαθάς: Οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο ΒΝ λέει ότι αναμένει έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών διότι οι επιχειρήσεις ακόμη δεν έχουν συνέλθει από τα δεινά που προκάλεσε η πανδημία και πολλές επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ προτείνει οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις με χαμηλότοκο επιτόκιο για να περιοριστούν οι κίνδυνοι από το κύμα των ακάλυπτων επιταγών που θα εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες διαταράσσοντας την επιχειρηματική ζωή της χώρας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης