Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έξοδος με εξωφρενικά κέρδη για BC Partners - Β. Κάτσο από τη Pharmaten

Έξοδος με εξωφρενικά κέρδη για BC Partners - Β. Κάτσο από τη Pharmaten
Η BC Partners αγόρασε με αποτίμηση 600 εκατ. ευρώ και πούλησε με αποτίμηση 1,6 δισεκ. σε έξι χρόνια
Σχετικά Άρθρα

Με υψηλά κέρδη εξήλθαν από την Pharmaten ΒV τόσο το βρετανικό private equity Fund ΒC Partners ( κ. Νικ. Σταθόπουλος ), όσο και ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Κάτσος μετά την πώληση της φαρμακευτικής προς το Partners Group, έναντι συνολικού τιμήματος 1,6 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για την πιο επικερδή επένδυση που έχει ποτέ πραγματοποιήσει το BC Partners από τα 9 fund εξαγορών που έχει δημιουργήσει ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του bloomberg, η εξαγορά πραγματοποιήθηκε με σχεδόν διπλάσιο πολλαπλασιαστή κερδών σε σύγκριση με το 2015 ή 20 φορές τα κέρδη.
Πρόκειται, για την δεύτερη συμφωνία εξαγοράς πολυεθνικής ελληνικών συμφερόντων το τελευταίο διάστημα, καθώς προηγήθηκε η εξαγορά της Chipita ύψους 1,6 δις. ευρώ η οποία επίσης πραγματοποιήθηκε μ ένα πολλαπλασιαστή κερδών 20 φορές τα λειτουργικά κέρδη.
Επί της ουσίας, όμως, η εξαγορά δεν έχει κάποια επίδραση στην ελληνική αγορά καθώς η έδρα της Pharmaten είναι στην Ολλανδία ενώ και το private equity είναι επίσης ξένο. Άλλωστε, τις εξαγορές αυτών των μεγεθών μόνο private equities μπορούν να πραγματοποιήσουν εξαιτίας και της μόχλευσης που χρησιμοποιούν.
Χθες, λοιπόν η BC Partners ανακοίνωσε την πώληση του 100% προς εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Partners, έναντι συνολικής αποτίμησης 1,6 δισ. ευρώ Το bankingnews είχε δημοσιεύσει τις πληροφορίες για την πώληση της Pharmaten από τις 18 Μαρτίου 2021. ( βλέπε ‘Εξετάζει mega deal για την Pharmaten” ).
Έκτοτε, το βρετανικό fund είχε αναθέσει στην επενδυτική τράπεζα jefferies την αναζήτηση αγοραστή στην αγορά των private equity funds και ύστερα από τις διαπραγματεύσεις του τελευταίου μήνα, η εξαγορά έκλεισε μ ένα σημαντικά αυξημένο τίμημα, τόσο για την BC Partners, όσο και τον κ. Βασίλη Κάτσο – ο οποίος κατείχε το 20% των μετοχών .

Tι είχε καταβάλει το 2015 η BC Partners

Μια επιτυχημένη έξοδο σε λιγότερο από έξι χρόνια πέτυχε η BC Partners, η οποία το 2015 είχε καταβάλλει 475 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το 80% των μετοχών από την οικογένεια Κάτσου.
Εκείνη η εξαγορά είχε πραγματοποιηθεί με πολλαπλασιαστή κερδών 10, καθώς τα κέρδη Ebidta είχαν διαμορφωθεί σε 46,5 εκατ. ευρω.
Σύμφωνα, με την BC Partners, στην Pharmaten επενδύθηκαν 250 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη ενώ αποκτήθηκε πιστοποίηση για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις από τον αμερικανικό οργανισμό FDA.
Η δε οργανική ανάπτυξη της εταιρείας τα τελευταία πέντε χρόνια κινήθηκε κατά 16% κατά μέσο όρο. Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 και αποκτήθηκε από κεφάλαια υπό τη διαχείριση της BC Partners το 2015 έναντι 475 εκατ. ευρώ. και αποτελεί σήμερα την κορυφαία Ευρωπαϊκή εταιρία στον τομέα της τεχνολογίας χορήγησης φαρμάκων. Με ένα υψηλά διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο και ισχυρή διοικητική ομάδα, η εταιρία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών «παρατεταμένης απελευθέρωσης», με κορυφαίες δυνατότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, εξυπηρετώντας ένα χαρτοφυλάκιο blue-chip πελατών σε σχεδόν 100 χώρες παγκοσμίως.
Σ ότι αφορά τoν ισολογισμό από το ΓΕΜΗ η ελληνική Pharmaten ABEE, εμφάνισε κύκλο εργασιών του 2020 ο οποίος ανήλθε σε 227 εκατ. ευρώ, τα κέρδη Ebidta σε 59,3 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 30,9 εκατ. ευρώ έναντι 21,5 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης