Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκλειστικό BN: Στο σκαμνί από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΕΛΤΕ οι δράστες της λογιστικής αλχημείας στη ΔΕΗ το 2017

Αποκλειστικό BN: Στο σκαμνί από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΕΛΤΕ οι δράστες της λογιστικής αλχημείας στη ΔΕΗ το 2017

Τα 280 εκατ. ευρώ... λάθος, οι διοικούντες, η Επιτροπή Ελέγχου και οι τρεις ελεγκτικές εταιρίες

Σχετικά Άρθρα

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με πληροφορίες η ολοκλήρωση της παράλληλης έρευνας που διενεργούν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η ΕΛΤΕ για τη «διόρθωση λάθους» των οικονομικών καταστάσεων του πρώτου εξαμήνου του 2018 όπου ξαφνικά οι επενδυτές διαπίστωσαν ότι τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2017 ήταν 280 εκ ευρώ λιγότερα από αυτά που περιλάμβαναν τόσο οι οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου 2017 ενώ ταυτόχρονα στη χρήση 2017 είχε γίνει άλλη μια αναμόρφωση της χρήσης 2016.

Στο σκαμνί

Στο «σκαμνί» των αρχών αναμένεται να βρεθούν με τα αδικήματα παραποίησης οικονομικών καταστάσεων και χειραγώγησης να επικρέμονται, οι τότε διοικούντες τη ΔΕΗ ( Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης) καθώς και η Επιτροπή Ελέγχου μέλη της οποίας ήταν οι κ.κ. Γ. Ανδριώτης (Αντιπρόεδρος ΔΣ - Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ), Π. Αλεξάκης (Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ), και Χ. Παπαγεωργίου (Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ).
Επίσης ελέγχονται οι ελεγκτικές εταιρίες Ernst & Young, ΣΟΛ και BDO που έδωσαν πιστοποιητικά χρήσεων 2014, 2015, 2016 και 2017 δεδομένου ότι οι λογιστικές παρασπονδίες που γίνονταν στην ΔΕΗ είχαν διάρκεια.

Πάγωσε επί ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα είχε παγώσει επί περιόδου Γκότση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αναβίωσε με τη νέα διοίκηση.
Μάλιστα όταν βρήκε στην επιφάνεια η διόρθωση λάθους των 280 εκ ευρώ είχε προκληθεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση και φαίνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιστράτευσε δυνάμεις προκειμένου το σκάνδαλο να θαφτεί.
Η ΔΕΗ εκείνη την περίοδο προκειμένου να δικαιολογήσει στις οικονομικές καταστάσεις τη διόρθωση «λάθους» είχε αναφέρει ότι οι αναμορφώσεις των μεγεθών του 2017 αφορούν α) στην αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου ενεργητικού επί της υποχρέωσης για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους εργαζόμενους του ομίλου μετά τη συνταξιοδότηση τους για τη χρήση του 2016 και το α εξάμηνο του 2017 και β) στην εφαρμογή της ενδεδειγμένης μεθόδου εκτίμησης για τον υπολογισμό του ποσού της διατεθείσας και μη τιμολογηθείσας ενέργειας προς πελάτες της χαμηλής τάσης για τις χρήσεις 2015 και 2016 και το α εξάμηνο του 2017.
Ωστόσο το τρικ είχε γίνει και στη χρήση 2017 όπου τότε στην ανακοίνωση της εταιρίας αναφερόταν ότι αναμορφώθηκαν τα μεγέθη του 2016.
Κοινώς γινόταν επί σχεδόν δύο χρόνια της … «διόρθωσης λάθους» το οποίο λάθος ήταν μακράς διαρκείας με τους ελεγκτές τυφλούς και τη διοίκηση να «βολεύεται» από τα φουσκωμένα μεγέθη που παραπλανούσαν τους επενδυτές.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης