Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Viva Wallet... κέρδισε την Alpha στην κάρτα Νέων - Θα νικήσει και τους εμπόρους;

Η Viva Wallet... κέρδισε την Alpha στην κάρτα Νέων - Θα νικήσει και τους εμπόρους;
Η Viva wallet πρέπει να παράσχει τις υπηρεσίες τους νέους οι οποίοι θα έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη φάση του εμβολιασμού

Την παροχή υπηρεσιών της Κάρτας Νέων προς 940.000 δικαιούχους (18-25 ετών ) κέρδισε η Viva wallet, καθώς η Κοινωνία της Πληροφορίας έκρινε ως τεχνικά αποδεκτή την προσφορά της εταιρείας του Χάρη Καρώνη.
Αντίθετα, απορρίφθηκε η προσφορά της Alpha bank η οποία ήταν η μοναδική συστημική τράπεζα η οποία κατέθεσε προσφορά ύστερα από την σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος από την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Η Κάρτα Νέων, όμως, θα δοθεί δωρεάν κι αυτό που ανησυχεί ουσιαστικά τα τραπεζικά επιτελεία είναι ότι πέρυσι, η Viva Wallet εκκαθάρισε 4 δισ. συναλλαγές και φέτος αναμένει τριπλάσιο τζίρο περί τα 130 εκατ. ευρώ.
Και εσχάτως, αρχίζει να προσεγγίζει σοβαρά την μικρή λιανική.

Πώς κέρδισε η Viva wallet

Σύμφωνα με τούς όρους της πρόσκλησης, η Viva wallet, πρέπει να παράσχει τις υπηρεσίες προς τους δικαιούχους, δηλαδή τα 150 ευρώ – μέσω ψηφιακής άυλης κάρτας - στους νέους οι οποίοι θα έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον την πρώτη φάση του εμβολιασμού.
Η εν λόγω ενίσχυση, σύμφωνα με την πρόσκληση της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, θα δύναται να καταναλωθεί από τους δικαιούχους σε επιλεγμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα που ενισχύουν την “κινητικότητα” των νέων, όπως ενδεικτικά ταξίδια, συναυλίες, θεάματα, κ.λπ.
Η παροχή των υπηρεσιών Κάρτας Νέων, δεν διαθέτει κάποιο κόστος ανάπτυξης, καθώς θα πραγματοποιηθεί ως δωρεά προς το Δημόσιο, ωστόσο το γεγονός ότι, η Viva wallet ανταποκρίθηκε ταχύτατα στις τεχνολογικές απαιτήσεις ενός τέτοιου έργου αποδεικνύει ότι η τεχνολογία αποτελεί το ισχυρό της σημείο σε μια περίοδο, όπου αντικαθίστανται ραγδαία οι παραδοσιακές συναλλαγές είτε μέσω λογαριασμών, είτε μέσω των επίγειων δικτύων.
Η Νέο – bank του κ. Καρώνη κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό μέσα σε λίγες ημέρες από την κατάθεση των προσφορών, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος επιχειρηματίας επικοινώνησε με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ( κ. Κ. Πιερρακάκης) ώστε, η εταιρεία να είναι διαθέσιμη για την άμεση παροχή των υπηρεσιών του διαγωνισμού.

Η ανησυχία των Τραπεζών - το όχημα που ελαχιστοποιεί το συστημικό ρίσκο

Όταν πριν από λίγο καιρό, η Viva wallet, παρουσίασε το μοντέλο με το οποίο θα παρέχει κεφάλαια κίνησης σε εμπόρους, οι τράπεζες δεν αντέδρασαν, ωστόσο ανησυχούν καθώς οι ταμειακές διευκολύνσεις σε εμπόρους και η πληρωμή μέσω των συναλλαγών φαντάζει ελκυστικό προϊόν.
Η ίδια η Viva wallet, μάλιστα, δεν θέλησε για ευνόητους λόγους να δώσει περαιτέρω στοιχεία καθώς το έργο λειτουργεί πιλοτικά και απαιτείται να συμπληρωθεί ένας χρόνος ( σ.σ ξεκίνησε Νοέμβριο 2020 ) προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συλλογή των δεδομένων για να προσελκυσθούν νέοι επενδυτές. Πως λειτουργεί, όμως, η Viva Wallet στις συναλλαγές με τούς εμπόρους ;
Η Viva αυτοπροσδιορίσθηκε ως Utility bank, η οποία δίνει πρόσβαση κεφαλαίων σε μικρομεσαίους εμπόρους στούς οποίους παρέχει υπηρεσίες πληρωμών.
Οι κύριες δραστηριότητες δηλαδή είναι οι υπηρεσίες πληρωμών καθώς και τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ειδικών οχημάτων.
Οι δανειοδοτήσεις πρός τούς εμπόρους βρίσκονται εκτός του ισολογισμού της τράπεζας - άρα δεν υπάρχει το συστημικό ρίσκο - καθώς το ειδικό όχημα SPV θα αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί με τούς επενδυτές.
H τράπεζα αντλεί ρευστότητα από το όχημα προκειμένου να δανείζει κεφαλαίο κίνησης στους συνεργαζόμενους εμπόρους. Οι δε πληρωμές γίνονται μέσω των συναλλαγών.
Στην συνέχεια, τα δάνεια τιτλοποιούνται και πωλούνται στο όχημα ενω η τράπεζα εισπράττει τις προμήθειες.
Από τις 15 Νοεμβρίου 2020, η Viva bank ξεκίνησε την διάθεση δανείων σε εμπόρους σε πιλοτικό πλάνο και τα αποτελέσματα της θα χρησιμοποιηθούν για να προσελκυσθούν επενδυτές στο SPV.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης