Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αναζητούνται περισσότεροι από 250.000 εργαζόμενοι για να γίνουν τα έργα του Ελληνικού και του Ταμείου Ανάκαμψης

Αναζητούνται περισσότεροι από 250.000 εργαζόμενοι για να γίνουν τα έργα του Ελληνικού και του Ταμείου Ανάκαμψης
Η αναγκαιότητα υλοποίησης πολλαπλών έργων στη χώρα μας φέρνει στο προσκήνιο τις ανάγκες της αγοράς σε ανθρώπινο δυναμικό
Σχετικά Άρθρα

Με έλλειμμα σε ανθρώπινο εργατικό δυναμικό σε ποσοστό 60% σε σχέση με το προσωπικό του 2009, ο κατασκευαστικός κλάδος θα κληθεί να υλοποιήσει το έργο του Ελληνικού και παράλληλα θα …τρέχουν οι ανάγκες υλοποίησης έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Υποδομών έχει συμβασιοποιήσει έργα για τον κατασκευαστικό κλάδο συνολικού ύψους 4 δις ευρώ.
Η αναγκαιότητα υλοποίησης πολλαπλών έργων στη χώρα μας φέρνει στο προσκήνιο τις ανάγκες της αγοράς σε ανθρώπινο δυναμικό τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε εξειδικευμένο προσωπικό , το οποίο θα αναζητηθεί τα επόμενα χρόνια για την ολοκλήρωση των έργων.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της «Τέρνα» Αλέξανδρος Μιχαηλιδης μιλώντας πρόσφατα στο 4ο Συνέδριο Υποδομών τόνισε ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές στην προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως να είναι σε θέση να απορροφήσουν το εργατικό δυναμικό που έφυγε από τον εγχώριο κλάδο και σήμερα εργάζεται στο εξωτερικό.

Ο …επαναπατρισμός

Οι τεχνικές εταιρείες πρέπει να συμβάλλουν στον επαναπατρισμό του προσωπικού. Υπογράμμισε ότι οι εταιρείες θα πρέπει σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα να παραδώσουν έργα υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας, τα οποία θα είναι πιο υψηλών απαιτήσεων σε σχέση με τα έργα που έγιναν στην Ολυμπιάδα του 2004.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν ένα μεγάλο έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 πριν ξεσπάσει η δημοσιονομική κρίση στη χώρα, ο κατασκευαστικός κλάδος απασχολούσε 364.100 άτομα.
Μετά από 11 χρόνια το ανθρώπινο δυναμικό του κατασκευαστικού κλάδου μειώθηκε σε 144.000 σημειώνοντας πτώση κατά 60,4%
Δηλαδή οι έξι στους δέκα εργαζόμενους άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό και πιθανόν να εγκατέλειψαν την χώρα προς αναζήτηση εργασίας στο ίδιο αντικείμενο.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ο συνολικός τους αριθμός μειώθηκε περαιτέρω κατά 6% που δήλωσαν ότι η τελευταία τους εργασία ήταν ο κλάδος των κατασκευών.
Την ίδια στιγμή ΟΑΕΔ δίνει επίδομα ανεργίας σε 2184 οικοδόμους εκ των οποίων μόνο οι 600 δηλώνουν έως έδρα μόνιμης κατοικίας την Αττική.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με τις όποιες μικρές αδυναμίες καταγραφής έχουν στην απασχόληση και στο ενδεχόμενο να μην εντοπίζει με ακρίβεια τα …ρεύματα της απασχόλησης, τα στοιχεία είναι ενδεικτικά για την αναγκαία προσέλκυση προσωπικού για την ομαλή εκτέλεση των έργων.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Lamda Development βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο ανέγερσης ενός από τα ψηλά κτίρια του Μητροπολιτικού Πόλου , το Marina Tower το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2025. Θα κατασκευαστεί στον Άγιο Κοσμά, στο παραλιακό τμήμα της έκτασης του Ελληνικού, με ύψος 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και περίπου 200 διαμερίσματα σε 45 ορόφους. Η αδειοδότηση του έργου θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 και θα αναζητηθεί ο ανάδοχος κατασκευαστής του έργου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης