Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι τράπεζες «κούρεψαν» κατά 90% τα δάνεια Καλλιμάνη στους Τούρκους, ενώ οι Έλληνες δανειολήπτες χάνουν τα σπίτια τους

Οι τράπεζες «κούρεψαν» κατά 90% τα δάνεια Καλλιμάνη στους Τούρκους, ενώ οι Έλληνες δανειολήπτες χάνουν τα σπίτια τους
Τα τραπεζικά στελέχη επέλεξαν να δώσουν τσάμπα την εταιρεία στην τουρκική κονσερβοποιία Dardanel
Σχετικά Άρθρα

Οι τράπεζες και τα Funds από κοινού διέγραψαν 56,3 εκατομμύρια ευρώ για τη σωτηρία της γνωστής εταιρείας Καλλιμάνης με παράδοση στα κατεψυγμένα ψάρια.
Τα τραπεζικά στελέχη επέλεξαν να δώσουν τσάμπα την εταιρεία στην τουρκική κονσερβοποιία Dardanel του Νιγιαζί Ονούν έναντι ενός μικρού ποσού των 6 εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια στιγμή οι πιστωτές των Ελλήνων δανειοληπτών περνούν από ψιλό κόσκινο τις αιτήσεις τους για κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού τους δανείου για οκτώ μήνες.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους αποκαλύπτουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των τραπεζών και των Funds που διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.
Στο ΓΕΦΥΡΑ 1 που σκοπό είχε την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν από το κορωνοιό, οι τράπεζες όπως και τα Funds κράτησαν πιο σκληρή στάση σε σχέση με αυτή που έδειξαν για τη σωτηρία της Καλλιμάνης χαρίζοντας 56,3 εκατ. ευρώ στους Τούρκους επενδυτές.
Ειδικότερα στο ΓΕΦΥΡΑ 1 μέχρι τα τέλη Απριλίου οι τράπεζες και τα funds άναψαν το «πράσινο φως» για κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης σε 75.370 δικαιούχους δανειολήπτες που αντιστοιχούν σε 118.841 δάνεια.
Το ποσό που θα διατεθεί και προέρχονται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται μόλις σε 23,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αντιστοιχεί στο 50% των χρεών που είχε η Καλλιμάνης ΑΕ.
Με τα έως τώρα στοιχεία δεν γνωρίζουμε αν έχουν ενταχθεί «κόκκινα» δάνεια ή δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών στο ΓΕΦΥΡΑ 1
Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε γαλαντόμο στην τουρκική εταιρεία Dardanel για τη διάσωση της Καλλιμάνης αφού έδωσαν την έγκριση τους για κούρεμα 56 εκατ. ευρώ όταν στο ΓΕΦΥΡΑ 1 έχουν εγκρίνει μόλις 23,7 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κούρεμα δανείων στα επίπεδα του 90% δεν πρόκειται να εγκριθεί σε δανειολήπτες που είχαν λάβει στεγαστικό δάνειο και σήμερα δυσκολεύονται να το αποπληρώσουν εξαιτίας της δεκαετής οικονομικής κρίσης .

Σκληροί και στον εξωδικαστικό

Οι τράπεζες όπως και τα Funds που έχουν στην κατοχή τους «κόκκινα» δάνεια θα διατηρήσουν σκληρή στάση και στην περίπτωση που δανειολήπτες προσφύγουν στο Εξωδικαστικό Συμβιβασμό αφού οι ΚΥΑ που εκδόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, το κούρεμα ενός δανείου και η αποπληρωμή του σε 30 χρόνια είναι στην διακριτική ευχέρεια των τραπεζικών στελεχών.
Τέλος να σημειωθεί ότι η τουρκική εταιρεία Dardanel έχει αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας να καταθέσει το φάκελο διάσωσης της εταιρείας κάνοντας χρήση του άρθρου 106 α,β για την νομιμοποίηση του « κουρέματος» των δανείων από το αρμόδιο Δικαστήριο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης