Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιoς διευθύνων σύμβουλος κρατικού Ταμείου έκανε αγορές ακινήτων στο εταιρικό email ξένης τράπεζας και φούσκωνε κάρτες;

Ποιoς διευθύνων σύμβουλος κρατικού Ταμείου έκανε αγορές ακινήτων στο εταιρικό email ξένης τράπεζας και φούσκωνε κάρτες;

Πως δόθηκε η έγκριση από το Μέγαρο Μαξίμου

Εκδιώχθηκε κακήν κακώς από μεγάλη τράπεζα της Δυτικής Ευρώπης, αλλά στην Ελλάδα διορίστηκε σε ελληνικό κρατικό ταμείο, με υποδείξεις από δυο εξειδικευμένες εταιρείες head hunter.

Στην συνέχεια, δόθηκε η έγκριση από το κυβερνητικό επιτελείο και τώρα δημιουργείται κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της δραστηριότητας του Ταμείου, σε καίριους τομείς της οικονομίας.

Από τα υπέρογκα ποσά στην κάρτα

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το bankingnews, η υπόθεση ξεκινά σε χώρα με παράδοση στην τραπεζική και σε ίδρυμα το οποίο απασχόλησε την διεθνή επικαιρότητα, αλλά και τις τοπικές εποπτικές αρχές από το 2019.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του bankingnews, ο εσωτερικός έλεγχος της τράπεζας εντόπισε ορισμένα περίεργα ποσά τα οποία υπήρχαν στην εταιρική κάρτα του στελέχους - την οποία χορηγούν οι τράπεζες σε στελέχη προκειμένου να πληρώνουν τα έξοδα πελατών τους.
Η δραστηριότητα του, ως τραπεζίτης με πελάτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας, (ΗΝWI)- δηλαδή σε πελάτες με έσοδα άνω του 1 εκατ. δολαρίων - του επέτρεπε να περνά έξοδα, ένα δείπνο λ.χ σε εστιατόριο ή γενικά τα απαραίτητα έξοδα για την προσέλκυση πελάτων υψηλών εισοδημάτων.
Η πραγματικότητα ήταν λίγο διαφορετική καθώς στην κάρτα κατεγράφησαν τεράστια ποσά για αγορές σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εικονικές αποδείξεις για καύσιμα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν και υψηλά ποσά της τάξης έως και 100.000 ευρώ.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος πέρασε από την πειθαρχική διαδικασία της τράπεζας και εκεί άρχισαν νέες... αποκαλύψεις.

Σε Ιδιωτικές συναλλαγές για ακίνητα στη Ρουμανία μέσω του επαγγελματικού email – Παράνομες συναλλαγές;

Μετά τα πρώτα ευρήματα στις κάρτες, η έρευνα της τράπεζας επεκτάθηκε και στο επαγγελματικό email του υψηλόβαθμου στελέχους.
Ο εσωτερικός έλεγχος της ξένης τράπεζας βρέθηκε προ μιας μεγάλης έκπληξης: Παρά το γεγονός ότι, οι ξένες τράπεζες απαγορεύουν ρητά στα στελέχη οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία πέραν των υποθέσεων της τράπεζας, ο “έμπειρος” Έλληνας τραπεζίτης φέρεται να χρησιμοποίησε το εταιρικό προσωπικό email προκειμένου να προχωρήσει σε αγορές ακινήτων στη Ρουμανία!
Η συνέχεια της υπόθεσης γίνεται ακόμα χειρότερη, καθώς σε ορισμένα emails περιγράφονται συναλλαγές οι οποίες δεν είναι και τόσο νόμιμες.
Συγκεκριμένα, σε email που φέρεται να απέστειλε προς εταιρείες ακινήτων, αναφερόταν ότι κάποιο μέρος των χρημάτων θα τα καταθέσει ο ίδιος και κάποια θα καταβληθούν μέσω μιας άλλης προσωπικής εταιρείας offshore.
Η τελευταία αναφορά ήταν αυτή που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα για τον άλλοτε ισχυρό τραπεζίτη με την πλούσια πελατεία.
Μετά τον διωγμό, ο τραπεζίτης για ορισμένους μήνες βρήκε δουλειά σε έτερη τράπεζα της ίδιας χώρας – η οποία διατηρεί επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα.

Πως πέρασε στις λίστες και δόθηκε το κυβερνητικό ο.κ ;

Απορίας άξιον είναι πως δυο εξειδικευμένες εταιρείες οι οποίες εξέτασαν το εν λόγω στέλεχος και δεν βρήκαν στοιχεία για το πλούσιο παρελθόν του.
Μια απάντηση είναι ότι, η εξέταση πραγματοποιήθηκε με βάση τα κριτήρια που δόθηκαν κατά την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης.
Επειδή, όμως, η τελική έγκριση του τελικού διορισμού δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου τότε οι ευθύνες μεταφέρονται στο κυβερνητικό επιτελείο και σ όλους όσοι πραγματοποίησαν τον έλεγχο.
Παρά ταύτα, για το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μια ακόμα τελευταία ευκαιρία διότι η ανάληψη των καθηκόντων του εν λόγω στελέχους δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης