Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η MLS και το δίλημμα του φυλακισμένου

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η MLS και το δίλημμα του φυλακισμένου

Μια μεικτή λύση που θα έβαζε το βασικό μέτοχο στο κάδρο της επίλυσης του ζητήματος, αλλά θα είχε και τοποτηρητές από την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς φαντάζει ίσως η μόνη διέξοδος

Σχετικά Άρθρα

Στη θεωρία των παιγνίων το δίλημμα του φυλακισμένου αποτελεί κλασσικό παράδειγμα εξέτασης των στρατηγικών επιλογών λογικά σκεπτόμενων παικτών που εμπλέκονται σε ανταγωνιστικές καταστάσεις.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προβεί σε σειρά κινήσεων μη αποτελεσματικών και μετά από ένα χρόνο από την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής δεν υπάρχει καν δημοσιευμένος ισολογισμός του 2019, η οικονομική κατάσταση της MLS είναι τραγική και η αδυναμία της εταιρίας να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της ξεκάθαρη.

Υπάρχει επενδυτής;

Από την άλλη πλευρά η MLS ως εταιρία πλησιάζει προς το μηδέν αλλά εμφανίζεται να έχει μια ελπίδα η οποία ονομάζεται Corinth Capital η οποία δηλώνει ότι προτίθεται να επενδύσει έως 17,2 εκ ευρώ χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται.
Φέρεται να έχει προσλάβει την Whitetip, χωρίς να επιβεβαιώνεται, να συζητήσει την αναδιάρθρωση χρέους με τους πιστωτές, ενώ συζητά αν δεν έχει καταλήξει με τη Mazars ώστε η τελευταία να αναλάβει την εκπόνηση του business plan.
Το ερώτημα που τίθεται αν υπάρχει περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η MLS να κινηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να βγουν και οι δύο κερδισμένοι.
Θεωρητικά αυτό είναι αδύνατο, καθώς από τη μια πλευρά υπάρχει ο Επόπτης που έχει τρωθεί το κύρος του και από την άλλη η MLS που δεν έχει ουσιαστικά τίποτα άλλο να χάσει.
Και φαίνεται ότι η MLS το έδειξε με κάθε τρόπο στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κεφαλαιαγοράς μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής κας Βασιλικής Λαζαράκου, του Αντιπροέδρου Νίκου Κονταρούδη, του Διευθυντή Εισηγμένων κ. Νίκου Γεραντώνη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της MLS κ. Βακάρου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της Κεφαλαιαγοράς είχαν απειλητικές διαθέσεις αλλά η άλλη πλευρά επαναλάμβανε σταθερά ότι λεφτά δεν υπάρχουν.
Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες εξετάζεται το πλάνο διορισμού διοίκησης με βάση τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος.
Όμως και αυτό αποτελεί μια δύσκολη άσκηση καθώς ακόμα και αν διοριστεί διοίκηση είναι απορίας άξιον τι θα κάνει αν δεν υπάρχουν χρήματα.

Θα τραβήξει την πρίζα η Κεφαλαιαγορά;

Και σε τυχόν διορισμό αν ακολουθήσει κατάρρευση της εταιρίας θα το χρεωθεί η Κεφαλαιαγορά που εκ των πραγμάτων ένα χρόνο δεν πέτυχε απολύτως τίποτα.
Από την άλλη πλευρά η Επιτροπή έχει δυνατότητες να τραβήξει την πρίζα και η εταιρία να καταρρεύσει χωρίς αλλαγή διοίκησης.
Κατά συνέπεια λόγω των λαθών που έχουν γίνει η μόνη πιθανότητα επιβίωσης της εταιρίας είναι η μέση οδός που δίνει έστω και μικρές πιθανότητες διάσωσης της εταιρίας αλλά και διάσωσης ενός μικρού (γιατί χωρίς μεγάλο κούρεμα δεν υπάρχει προοπτική σε μια εταιρία με αρνητικά κεφάλαια) τμήματος των απαιτήσεων των πιστωτών.
Οι τελευταίοι άλλωστε ακόμα και αν κινήσουν διαδικασίες πτώχευσης ουσιαστικά δεν έχουν να λαμβάνουν τίποτα.
Υπό αυτά τα δεδομένα μια μεικτή λύση που θα έβαζε το βασικό μέτοχο στο κάδρο της επίλυσης του ζητήματος αλλά και θα είχε και τοποτηρητές από την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς φαντάζει ίσως η μόνη διέξοδος.
Ο κ. Ιωάννης Καματάκης έχει να κερδίσει ότι θα αποφύγει πολλές από τις περιπέτειες που θα ακολουθήσουν αν πτωχεύσει η εταιρία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα μπορεί να υποστηρίξει (ανεξάρτητα των λαθών που έκανε) ότι έκανε ότι μπορούσε για να διασφαλιστεί έστω και ένα μικρό ποσοστό της περιουσίας των επενδυτών.
Και φαίνεται ότι στο δίλλημα του φυλακισμένου υπάρχει απάντηση.
Βεβαίως σε όλα αυτά υπάρχει και ένας αστάθμητος παράγοντας που λέγεται ορκωτός ελεγκτής.
Αυτός έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου, μετά ακολούθησε η έκθεση της ΕΛΤΕ και πλέον φοβάται και τον ίσκιο του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η επιστολή του που αποκάλυψε το bankingnews δείχνει περισσότερο έναν άνθρωπο τρομοκρατημένο παρά έναν ορκωτό που ξέρει που πατά.
Τώρα πρέπει να κρίνει τι θα γίνει με το going concern πίσω από το οποίο κρύβεται.
Γιατί αν πραγματικά η εταιρία δεν του δίνει στοιχεία όπως ισχυρίζεται αντί να στέλνει επιστολές θα έπρεπε ήδη να έχει εκφράσει άρνηση γνώμης.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης