Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πώς «δίπλωσε» η Epsilon Net μετά τη Singular - Η σύγκριση με τη Space

Πώς «δίπλωσε» η Epsilon Net μετά τη Singular - Η σύγκριση με τη Space
Νικήτρια αποδεικνύεται στη δημιουργία υπεραξιών η Epsilon Net
Σχετικά Άρθρα

Νικήτρια κατά κράτος αποδεικνύεται στην δημιουργία υπεραξιών η Epsilon Net και ο επιχειρηματίας κ. Ι. Μίχος μετά την προσθήκη 110.000 επιχειρήσεων μέσω της Epsilon Singular Logic.
H Εpsilon Net και η Space, διαχώρισαν μετοχικά τις δραστηριότητες τους, μετά την εξαγορά της Singular, αλλά τα οφέλη της μέχρι τώρα, τα καρπώνεται περισσότερο η πρώτη εταιρεία.
Η μετοχή της Epsilon Net, από την 1η Μαρτίου 2021, έχει διπλασιαστεί σχεδόν ( 94,2% ) πραγματοποιώντας υψηλό 52 εβδομάδων στα 8,74 ευρώ ( 117 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση ) ενώ η εταίρος στην εξαγορά της Singular, η SPACE Ηellas, σημείωσε επίσης υψηλό 52 εβδομάδων στα 7,92 ευρώ., ( 51 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση ) αλλά η άνοδος ήταν 49,4%.
Η άνοδος και των δυο μετοχών προεξοφλεί την ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των επιχειρήσεων ( ηλεκτρονική τιμολόγηση, συνδέσεις με ΑΑΔΕ) , αλλά και την ανάληψη έργων πληροφορικής.
Κι όπως, θα δούμε, η Epsilon Net, όπως δήλωσε στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου δεν έχει ενοποιήσει πλήρως στα αποτελέσματα της, την Epsilon Singular Logic, αλλά μόνο την εξαγορά της Data communication.
Η διαφορά, μεταξύ των δυο εταιρειών, δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι, η Epslion Net επικεντρώνεται περισσότερο στην παραγωγή ιδιοπαραγόμενου λογισμικού ενώ η δεύτερη Space δραστηριοποίεται περισσότερο στα μεγάλα έργα πληροφορικής ( intergration ).
Στην Space, ο έλεγχος των μετοχών δεν αφορά μόνο ένα βασικό μέτοχο, ενώ αντίθετα στην Epsilon Net o βασικός μέτοχος και διυεθύνων σύμβουλος είναι κ. Ι. Μίχος, ο οποίος πρόσφατα είχε προχωρήσει και σε διάθεση μετοχών προς Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Η αρχική εξαγορά της Singular - Στα 10 εκατ. ευρώ ο εισφερόμενος κλάδος της Epsilon Net

Οι δυο εταίροι, Space και Episilon Net εξαγόρασαν την Singular έναντι 18 εκατ. ευρώ, απαλλαγμένη από δάνεια και με ταμειακά διαθέσιμα 2 εκατ.ευρώ.
Η εταιρεία με έδρα την Θεσσαλονίκη Epsilon Net είχε δημιουργήσει ένα λογισμικό Pylon, παραπλήσιο με το λογισμικό Galaxy της Singular. Απέκτησε δε ένα σοβαρό αριθμό πελατών καθώς το λογισμικό Pylon χρησιμοποιούν 70.000 επιχειρήσεις ( σ.σ το οποίο αυξήθηκε σε 110.000 πελάτες με την προσθήκη των πελατών της Singular).
Και το ιδιοπαραγόμενο λογσιμικό στην πληροφορική έχει ένα σοβαρό πλεονέκτημα :
Το προϊόν πωλείται μια φορά, αλλά οι εισπράξεις από την υπηρεσία έρχονται συνεχώς, και το μικτό κέρδος κινείται σε υψηλά επίπεδα της τάξεως 70-80%. Όταν οι δυο εταίροι εξαγόρασαν λοιπόν την Singular αντιλήφθηκαν ότι, δεν μπορεί η τελευταία να ανταγωνίζεται την Epsilon Net.
Εξ ου και λήφθηκαν οι αποφάσεις για να αποκτήσουν οι δυο εταιρείες τον μεγαλύτερο μετοχικό έλεγχο στον κύριο κλάδο της δραστηριότητας τους.
Την 1η μαρτίου 2021, η Epsilon Net, μέσω της νεοϊδρυθείσας εταιρίας Epsilon SingularLogic A.E., ανέλαβε:
α) τη διοίκηση του επιχειρηματικού τομέα του ιδιοπαραγόμενου λογισμικού εμπορικολογιστικών εφαρμογών για επιχειρήσεις και ERPσυστημάτων
και β) τη διαχείριση και ενίσχυση του δικτύου αντιπροσώπων - μεταπωλητών.
Για να πραγματοποιηθεί η επιχειρησιακή ενοποίηση, η Epsilon Net εισέφερε τον κλάδο εμπορολογιστικών εφαρμογών Pylon ενώ ο αντίστοιχος κλάδος της Singular Logic εισφέρθηκε στην EpsilonSingularLogic.
H δε Space κατέβαλε 3,5 εκατ. ευρώ.
O εισφερόμενος κλάδος ( Pylon ) σύμφωνα με την εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών ΗΒΡ αποτιμήθηκε σε 10 εκατ. ευρώ και η Epsilon Net απέκτησε τελικώς το 57,60% ( αντί 60% αρχικώς ) ενώ η Space το 42,40%.
Η δε Space απέκτησε το 60% της SingularLogic ( η EpsilonNet τo 40% ) και ανέλαβε καταβάλλοντας 550 χιλ ευρώ προς την Epsilon Net αναλαμβάνοντας α ) την ανάπτυξη του υφιστάμενου τομέα του Integration και των έργων για μεγάλους πελάτες τόσο του Ιδιωτικού τομέα, όσο και του Δημοσίου, β) την επέκταση της δραστηριότητας με λύσεις που υλοποιούνται με διεθνή πληροφοριακά συστήματα και γ) τη διαχείριση των λύσεων σε κάθετους τομείς της μεγάλης αγοράς που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν από τη SingularLogic Α.Ε.

Τα αποτελέσματα τριμήνου - χρήση 2020

Στο α΄τρίμηνο, η Epsilon Net εμφάνισε κύκλο εργασιών 8 εκατ. ευρώ, ( άνοδος 110% ) λειτουργικά κέρδη 2,6 εκατ. ευρώ ( άνοδος 207% ) και καθαρά κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ ( άνοδος 463% ).
Για το 2020, ο τζίρος της Epsilon Net ανήλθε σε 21,6 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη 5,1 εκατ. ευρώ και 3,2 εκατ. ευρώ ήταν τα καθαρά κέρδη ( άνοδος 132% ).
Αντίθετα, η Space Hellas το 2020 είχε τετραπλάσιο κύκλο εργασιών από την Epsilon Net ( 80,7 εκατ. ευρώ ), κέρδη Ebidta 6,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης