Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παπαθάνος (CPI): Ανοδικά η χρήση παρά την πανδημία, προς αναζήτηση ευκαιριών για ανάπτυξη

Παπαθάνος (CPI): Ανοδικά η χρήση παρά την πανδημία, προς αναζήτηση ευκαιριών για ανάπτυξη

Η αγορά των μετοχών της ΟΚΙ, η βελτίωση της διασποράς και η προοπτική αξιοποίησης των εργαλείων που προσφέρει το ΧΑ

Μετά την καλή διαχείριση που πέτυχε η CPI μέσα στην πανδημία, βλέπει το τζίρο της να αυξάνεται και παράλληλα κοιτάζει να αξιοποιήσει ευκαιρίες για ανάπτυξη, τόσο οργανικής, όσο και μέσω εξαγορών ή συγχωνεύσεων.

Ο Άρης Παπαθάνος, Γενικός Διευθυντής και μέτοχος της CPI, μιλώντας στο BΝ, ανέφερε πως «η πανδημία βρήκε την εταιρεία στο τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης (Ιουλ.-Ιουν. η χρήση της εισηγμένης) και κύριο μέλημά μας ήταν να μπορέσουμε να δουλέψουμε από απόσταση για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των εργαζομένων μας.
Καταφέραμε και το πετύχαμε λόγω της υποδομής που είχαμε».
Ο περσινός Απρίλιος μπορεί μόνο να συγκριθεί με τον μήνα των Capital Controls σε πτώση τζίρου, σημείωσε ο κ.Παπαθάνος.
«Εστιάσαμε στη ρευστότητα και χρησιμοποιήσαμε τα εργαλεία της κυβέρνησης.
Αντλήσαμε τα χρήματα αυτά προκειμένου να πληρώσουμε νωρίτερα υποχρεώσεις και να πάρουμε κάποιες εκπτώσεις όπως για παράδειγμα στον ΦΠΑ».
Οι πωλήσεις ανέκαμψαν στη συνέχεια λόγω και νέων έργων που πήρε η εταιρεία στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.
Αυτά τα έργα τη βοήθησαν ώστε την φετινή χρήση να είναι στον προϋπολογισμό της και μάλιστα λίγο πάνω, αλλά βοήθησε και στη στρατηγική για ανάπτυξη.

Σε αναζήτηση ευκαιριών για εξαγορές

«Κοιτάμε ευκαιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Κοιτάμε ακόμα και εταιρείες που θα μπορούσαν να φέρουν ανόργανη ανάπτυξη και οι οποίες μπορεί να μην είναι απόλυτα του σημερινού μας αντικειμένου.
Επενδύουμε παράλληλα κυρίως στη δική μας επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να έχουμε κάνει χρήση των εργαλείων που δίνει το χρηματιστήριο, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μελλοντικά», τόνισε ο κ.Παπαθάνος.
Στην ερώτηση αν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου σημείωσε πως, είναι νωρίς ακόμα, αλλά στα πλαίσια της ανάπτυξης μας κοιτάμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.
Είμαστε στο χρηματιστήριο και θέλουμε να παραμείνουμε και να λειτουργήσουμε καλύτερα στο πλαίσιο αυτό».
Αναφορικά με την πορεία της μετοχής και τις μετοχικές αλλαγές που έγιναν το τελευταίο διάστημα ανέφερε πως η ΟΚΙ, με την οποία είναι συνεργάτες εδώ και 30 χρόνια και διανέμει τα προϊόντα της, είχε μία συμμετοχή στην εταιρεία.
Όμως τα τελευταία χρόνια η ΟΚΙ άλλαξε κεντρικά τη στρατηγική της και η CPI ήταν η μόνη εταιρεία στην οποία είχε μετοχική συμμετοχή εκτός του ομίλου της.
Μετά από συζητήσεις με την OKI, ο κ.Παπαθάνος αποφάσισε να αγοράσει ο ίδιος το ποσοστό και να επενδύσει πλέον και προσωπικά στην εταιρεία που εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια.
Αναφορικά με τις πωλήσεις μετοχών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από τον πρόεδρο της εταιρείας Χρήστο Παπαθάνο, επειδή υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον ίσως αποφάσιζε να προχωρήσει τις πωλήσεις προκειμένου να βελτιωθεί η διασπορά.
Για τη χρήση που λήγει τον Ιούνιο του 2021, ο τζίρος αναμένεται να κλείσει σε υψηλότερα επίπεδα έναντι της προηγούμενης χρήσης και με βελτίωση των κερδών.
Στην ερώτηση αν η κινητικότητα στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής, επηρεάζει την εταιρεία και αν περιμένει ότι θα ωφεληθεί από τα κεφάλαια του Ταμείου ανάκαμψης, απάντησε πως η κινητικότητα στον κλάδο κάνει καλό, γιατί θα πάει πιο γρήγορα τη χώρα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ κάποια έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ακουμπήσουν και τη CPI.
Τέλος, στην ερώτηση αν υπάρχουν κίνδυνοι, εστίασε στη διαθεσιμότητα των προϊόντων και την αύξηση του μεταφορικού κόστους, κάτι που παρατηρείται σε πολλούς κλάδους.
Έτσι, όπως είπε ο κ.Παπαθάνος, «ενώ στο τέλος κάθε χρήσης τα αποθέματά μας είναι σε χαμηλά επίπεδα, στη φετινή, ίσως είναι υψηλότερα, καθώς έχουν γίνει παραγγελίες προϊόντων προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο τους επόμενους μήνες.
Οι ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά όμως είναι εμφανείς και αυτή η κατάσταση ίσως έχει μεγαλύτερη διάρκεια και προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές. Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Υποτονικό παρά το καλό κλίμα στην Ευρώπη – Οι μετοχές που ξεχωρίζουν».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης