Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ξεκινά ο διαγωνισμός για μεγάλο αποχετευτικό έργο 61,5 εκατ. ευρώ στην Κορινθία

Ξεκινά ο διαγωνισμός για μεγάλο αποχετευτικό έργο 61,5 εκατ. ευρώ στην Κορινθία
Η απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ ανοίγει τον δρόμο για την προκήρυξη των διαγωνιστικών διαδικασιών
Σχετικά Άρθρα

Πολύ κοντά βρίσκεται πλέον η διαγωνιστική διαδικασία για σημαντικό έργο ανάπτυξης αποχετευτικών δικτύων και διαχείρισης λυμάτων στην Κορινθία, ύψους 61,5 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ).
Η απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ ανοίγει τον δρόμο για την προκήρυξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα 3 βασικά υποέργα μέσα στο καλοκαίρι, από τον δικαιούχο της χρηματοδότησης και φορέα υλοποίησης ΔΕΥΑ Κορίνθου (βάσει Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των ΔΕΥΑ Κορίνθου, Βέλου-Βόχας και Λουτρακίου).
Οι ανάδοχοι εκτιμάται ότι θα αναδειχθούν το προσεχές φθινόπωρο επιτρέποντας την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης, η οποία -σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προθεσμίες- θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Η εξέλιξη αυτή έρχεται έναν μόνο μήνα μετά τη συνάντηση των τριών δημάρχων με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκο Ταγαρά κατά την οποία είχε επιβεβαιωθεί η άμεση χρηματοδοτική έγκριση του σημαντικού αποχετευτικού έργου για την περιοχή.

Η ανατομία και τα οφέλη του περιβαλλοντικού έργου

Το έργο περιλαμβάνει την επέκταση-ενοποίηση των αποχετευτικών δικτύων σε όλους τους οικισμούς-πόλεις του παραλιακού μετώπου των Δήμων Βέλου-Βόχας, Κορινθίων και Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, από την πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων και φέρνοντας σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθότι οι παραπάνω περιοχές δέχονται συνεχώς αυξανόμενους όγκους παραθεριστών-τουριστών κάθε χρόνο, δεδομένης και της κοντινής τους απόστασης από την πρωτεύουσα.
Βασικά παραδοτέα του έργου περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης 121 χλμ. για τη συλλογή ακαθάρτων από 6 οικισμούς και 7.950 ιδιωτικές συνδέσεις, αγωγό μεταφοράς λυμάτων μήκους 15,6 χλμ., την επέκταση-αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων για πρόσθετη δυναμικότητα 32.498 ατόμων σε ορίζοντα 20ετίας, 9 αντλιοστάσια μεταφοράς και συστήματα τηλε-ελέγχου-τηλεχειρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, τα υποέργα έχουν ως εξής:

  • Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Άσσου-Λεχαίου-Βόχας – 46,1 εκατ. ευρώ
  • Αγωγός μεταφοράς λυμάτων Άσσου-Λεχαίου-Βόχας στην ΕΕΛ Κορίνθου-Λουτρακίου – 8,9 εκατ. ευρώ
  • Επέκταση-αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Λουτρακίου-Κορίνθου – 6,2 εκατ. ευρώ
  • Αρχαιολογία – 200 χιλ. ευρώ
  • Απαλλοτριώσεις – 100.000 ευρώ

Το περιβαλλοντικό έργο που θα πραγματοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές των τριών Δήμων με θέα στον Κορινθιακό θα καταστήσει τη λειτουργία των αποχετευτικών δικτύων πολύ πιο αποδοτική, φέρνοντας μεγάλη εξοικονόμηση τόσο σε επίπεδο ενεργειακής κατανάλωσης όσο και λειτουργικών εξόδων.


Φίλιππος Παναγόπουλος
bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης