Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: «Ξαναζεσταίνεται» ο διαγωνισμός για την πώληση του 30%

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: «Ξαναζεσταίνεται» ο διαγωνισμός για την πώληση του 30%
Στο προσκήνιο επανέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% του ΤΑΙΠΕΔ
Σχετικά Άρθρα

Στο προσκήνιο επανέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».
Όπως έκανε γνωστό το Ταμείο, η πορεία της υγειονομικής κρίσης θα καθορίσει τον χρονικό σχεδιασμό του διαγωνισμού, που σύμφωνα με την αγορά θεωρείται βέβαιο ότι θα προσελκύσει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αυτό σημαίνει ότι η σταδιακή ανάκαμψη από την αδράνεια που είχε επιφέρει η πανδημία όλο το προηγούμενο διάστημα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εκκίνηση της β’ φάσης του διαγωνισμού η οποία τελεί εν αναμονή από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου.

Διαγωνισμός σε αναμονή λόγω πανδημίας

Ο σχετικός διαγωνισμός «τρέχει» ήδη από το 2019, χρονιάς ιστορικών ρεκόρ για την επιβατική κίνηση του «Ελ. Βενιζέλος» που κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 25 εκατ. επιβατών, φέρνοντάς το όχι μόνο στα όρια της χωρητικότητάς του αλλά και πιο κοντά στα εμβληματικά έργα για την επέκταση του τέρμιναλ, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου συνολικά 10 διεθνή επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος με το Ταμείο να περνάει στην επόμενη φάση -που αφορά στις δεσμευτικές προσφορές- τα 9 από αυτά.
Υπενθυμίζεται ότι τη δυναμική του Αεροδρομίου κατέδειξε τα προηγούμενα χρόνια και η εκτόξευση του τιμήματος επέκτασης της παραχώρησης κατά 20 χρόνια, μέχρι το 2046, από τα 600 εκατ. ευρώ στα 1,4 δισ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019.

Στη γραμμή εκκίνησης νέος κύκλος επενδύσεων

Με το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που υλοποίησε η INTRAKAT να ολοκληρώνεται και επίσημα αύριο και την αξιοποίηση του νέου πακέτου των 23 περιφερειακών αεροδρομίων να βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης, αρχής γενομένης από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας -όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ Γρηγόρης Δημητριάδης- το αεροδρόμιο της Αθήνας μπορεί να γίνει η επενδυτική ναυαρχίδα για μεγάλα τεχνικά έργα αεροδρομιακών υποδομών.
Άλλωστε, σύμφωνα με εκτιμήσεις η επιβατική κίνηση θα ανακάμψει καθιστώντας τις σχετικές επενδύσεις αναγκαίες για την αναβάθμιση της χωρητικότητας του Αεροδρομίου.

Φίλιππος Παναγόπουλος
bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης