Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το κόσκινο της Κομισιόν και η 14η Μαΐου για τα 330 εκατ. ευρώ στην εστίαση

Το κόσκινο της Κομισιόν και η 14η Μαΐου για τα 330 εκατ. ευρώ στην εστίαση

Οι «ευθύνες» του Άδωνι Γεωργιάδη για το πακέτο στήριξης

Σχετικά Άρθρα
Η Πέμπτη 14 Μαΐου θεωρείται πλέον η πιο πιθανή ημερομηνία για την έναρξη του προγράμματος των 330 εκατ. ευρώ της εστίασης αφού η σημερινή Δευτέρα 10 δεν κατέστη εφικτό να ανοίξει η πλατφόρμα με την Κομισιόν να περνά από… ψιλό κόσκινο το αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. το Σάββατο 1 Μαΐου έλαβαν νέες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων στην εστίαση ενώ να σημειωθεί το αρχικό αίτημα έφτασε στην Κομισιόν στις αρχές Απριλίου.

Που οφείλεται η καθυστέρηση

Έμπειρο στέλεχος του υπουργείου που γνωρίζει άριστα τις λειτουργίες των υπηρεσιών της Κομισιόν θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα στο χρόνο έγκρισης και δικαιολογεί την καθυστέρηση και στα αιτήματα άλλων χωρών που βρίσκονται υπό εξέταση και απαιτείται η έγκριση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων λένε ότι η προκήρυξη είναι έτοιμη να θα δοθεί στη δημοσιότητα μόλις η Κομισιόν μας ανάψει το πράσινο φως για την υλοποίηση του προγράμματος.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται από τα μέσα Ιουνίου.
Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.
Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που:
παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%,
και είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
Οι επιχειρήσεις της εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στην χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση όπως και οι
επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020.

Πως φθάσαμε στο πακέτο των 330 εκατ. ευρώ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ Άδωνις Γεωργιάδης φέρει την κύρια «ευθύνη» για την υλοποίηση του προγράμματος των 330 εκατ. ευρώ και δόθηκε ως αντάλλαγμα στους επιχειρηματίες της εστίασης για πέσουν οι τόνοι και η ένταση που προκλήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργο Καββαθά.
Τον περασμένο Φεβρουάριο η Ομοσπονδία έκανε καμπάνια για να παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων στον πρωθυπουργό εξαιτίας της πανδημίας καθώς ένιωθαν τους είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.
Η αντιπαράθεση έφθασε στο «κόκκινο» όταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή προκάλεσε τους επιχειρηματίες να του πάνε τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους.
Σχεδόν άμεσα ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατανόησε το σφάλμα του και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εξεύρεση κονδυλίων για την εστίαση.
Στις αρχές Απριλίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πακέτο στήριξης των 330 εκατ. ευρώ για την εστίαση με τον πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ κ Γιώργο Καββαθά να περνά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ως επισφράγιση της συμφωνίας.
Όμως το πακέτο στης εστίαση… άνοιξε την όρεξη και των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου οι οποίοι κι αυτοί καλούνται να ανοίξουν τις ξενοδοχειακές μονάδες χωρίς να διαθέτουν κεφάλαια κίνησης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης