Επιχειρήσεις

Περιμένει κούρεμα δανείων η Βιοτέρ από τη συμφωνία εξυγίανσης

Περιμένει κούρεμα δανείων η Βιοτέρ από τη συμφωνία εξυγίανσης

Βάσει των δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων χρήσης 2020, ο καθαρός δανεισμός είναι στα 158 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 87,6 εκατ. ευρώ

Η ΒΙΟΤΕΡ έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του πλάνου εξυγίανσής της, αναφέρεται στον ισολογισμό της εταιρείας και ειδικότερα βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης των μεταβιβαζόμενων Ακινήτων, κατά τα οριζόμενα στη συμφωνία εξυγίανσης.

Επίσης έχει εκκινήσει και την τμηματική αποπληρωμή των απαιτήσεων των μη συμβαλλόμενων πιστωτών της.
Με τη συμφωνία εξυγίανσης, μεταξύ άλλων, η εταιρεία θα ρυθμίσει σε βάθος επταετίας τραπεζικές της υποχρεώσεις μέσω ισόποσης με την ονομαστική αξία των υφιστάμενων εκχωρημένων απαιτήσεων και μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, παράλληλα θα απαλλαγεί, μέσω διαγραφής, από τραπεζικό δανεισμό εκατομμυρίων, διασφαλίζοντας έτσι τις προοπτικές βιωσιμότητας της, αναφέρεται στη λογιστική κατάσταση.

Θολή εικόνα

Ωστόσο, δεν δίνεται κάποια πιο αναλυτική εικόνα είτε για το ύψος του «κουρέματος», ή για το πόσο θα μείνει στο τέλος.
Με δεδομένο ότι έτος 2021 θα είναι η χρονιά που η εταιρεία θα προσαρμόζεται στα πλαίσια που θέτει η ως άνω απόφαση, οι κινήσεις για τον επόμενο χρόνο (2022) θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και στην επαναδραστηριοποίηση (fresh start) της εταιρείας, αναφέρει η διοίκηση.
Πιο αναλυτικά, θα συνεχιστούν οι ενέργειες εκκαθάρισης των παλιών εργολαβιών με σκοπό την οριστική παραλαβή των έργων και την επιστροφή στις δανείστριες τράπεζες των εγγυητικών επιστολών, γεγονός που ρυθμίζει τις σχέσεις με αυτές (διαγραφή χρεών, ΜΟΔ κλπ).
Θα ενταθούν οι προσπάθειες για την ευδοκίμηση των claims, που λόγω covid, έχουν καθυστερήσει, με θετικό πρόσημο, όπως πιστεύει η διοίκηση, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα της εταιρείας.
Θα σχεδιαστεί η επιστροφή της εταιρείας στην κανονικότητα με στόχο την διεκδίκηση νέων έργων και την ανάπτυξη του real estate, εκμεταλλευόμενη την πολύχρονη εμπειρία της σε αυτούς τους τομείς.

Η υποχρέωση στην ERGO

Υπενθυμίζεται πως στις 8-4-2020 εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελές Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία το δικαστήριο έκανε δεκτή αγωγή και αναγνώρισε την υποχρέωση της ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ να καταβάλει στην ERGO ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕ το ποσό των 3.667.347,70 ευρώ πλέον τόκων.
Επίσης διέταξε πραγματογνωμοσύνη προς απόδειξη της λοιπής αξίωσης ποσού 3.184.481,32 ευρώ.
Η διοίκηση της Εταιρείας για την πρώτη περίπτωση προσέφυγε σε έφεση και ορίστηκε δικάσιμος 23/9/2021 και για τη δεύτερη περίπτωση εκτιμά πως δεν θα προκύψει τελικά κόστος για την εταιρεία.
Η ανωτέρω υποχρέωση των 3,667 εκατ. ευρώ περίπου έχει ενσωματωθεί στις Οικονομικές Καταστάσεις.
Βάσει των δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων χρήσης 2020, ο καθαρός δανεισμός είναι στα 158 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 87,6 εκατ. ευρώ.
Λόγω διαγραφών οφειλών βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης εμφάνισε κέρδη 5,9 εκατ. ευρώ από ζημιά 9 εκατ. ευρώ το 2019.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης