Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα 50 εκατ. ευρώ που έδωσε το CVC για το 70% της Δωδώνης και το 23% των Ρώσων ουρά νέου deal

Τα 50 εκατ. ευρώ που έδωσε το CVC για το 70% της Δωδώνης και το 23% των Ρώσων ουρά νέου deal
Επόμενος στόχος του CVC η Κολιός
Σχετικά Άρθρα

Οι Αμερικανοί κέρδισαν τη.. μάχη της Ηπείρου έναντι των Ρώσων αφού οι τελευταίοι τους «παρέδωσαν» τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ έναντι υψηλού τιμήματος που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Αμερικανοί και Ρώσοι έδωσαν τα χέρια επί ελληνικού εδάφους με έπαθλο ένα από τα πιο εμπορικά σήματα της χώρας
Η κακοδιαχείριση των παρελθόντων ετών έφερε τους Ρώσους ως σωτήρες το 2012 για να περάσει σήμερα στο CVC Capital αμερικανικών συμφερόντων, το οποίο μετά τον κλάδο Υγείας, την εξαγορά της VIVARTIA στον κλάδο τροφίμων ήρθε η σειρά της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ.
Αξιόπιστες πηγές ισχυρίζονται ότι τα σχέδια εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένουν την επόμενη κίνηση του αμερικανικού Fund.

Στο στόχαστρο φέρεται να είναι η εταιρεία «Κολιός»

Για το CVC Capital ο βασικός της ανταγωνιστής στην εγχώρια αγορά είναι η εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη με το εμπορικό σήμα «Όλυμπος».
Μια συνεργασία ανάμεσα στις δύο εταιρείες θα ήταν απαγορευμένη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού διότι μία συνένωση των μεριδίων αγοράς θα δημιουργούσε συνθήκες μονοπωλίου στην αγορά τροφίμων και εν γένει στα γαλακτοκομικά.

Σημαντικά κέρδη

Η πώληση της Δωδώνης Α.Ε έφερε στους Ρώσους επενδυτές σημαντικά κέρδη καθώς το τίμημα που καταβλήθηκε ήταν οκτώ φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας που διαμορφώθηκαν σε 7,3 εκατ. ευρώ το 2019.
Να σημειωθεί ότι η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη αποτιμήθηκε κοντά στην περιοχή των 140 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση της εταιρείας μειώνεται περίπου στα 80 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των δανείων που υποχώρησαν σε 43, 6 εκατ. ευρώ το 2019 έναντι 47,8 εκατ. ευρώ το 2018.
Στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2019 εμφανίζονται ως ταμειακά διαθέσιμα συνολικό ύψους 12,7 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα είναι άγνωστο τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2020.
Ο κύκλος εργασιών της Δωδώνης ανήλθε σε 107,6 εκατ. ευρώ το 2019 από 105,7 εκατ. ευρώ το 2018.

Το προβλέπει η συμφωνία Αμερικανών και Ρώσων

Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι το CVC Capital θα αποκτήσει το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ενώ σήμερα το fund SIFoods Limited κατέχει το 93,75% των μετοχών του μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι οι Ρώσοι μένουν με ένα ποσοστό στα επίπεδα του 23%. Η παραμονή τους στην εταιρεία συνδέεται, με τις ίδιες πηγές με την επόμενη εξαγορά του CVC Capital για να προκύψει ένα νέο εταιρικό σχήμα με την υποψήφια εξαγορασθείσα εταιρεία. Στο εταιρικό σχήμα που θα προκύψει οι Ρώσοι επενδυτές θα έχουν μικρό ποσοστό μετοχών στα επίπεδα του 5%.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας:
H SI Foods, ο βασικός μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε («ΔΩΔΩΝΗ») και η CVC Capital Partners VII (“CVC Fund VII”) ανακοινώνουν ότι προχωρούν σε συμφωνία για την από κοινού ιδιοκτησία της SI Foods Holding Ltd (“SIF”), σύμφωνα με την οποία η CVC Fund VII αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι ιδιοκτήτες της SI Foods παραμένουν ενεργοί μέτοχοι, διατηρώντας τη διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ, των θυγατρικών εταιρειών και των λειτουργιών της. Η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την SIF όσο και για την ΔΩΔΩΝΗ, για την περαιτέρω ανάπτυξη κυρίως στην κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων, καθώς και σε παρεμφερείς κατηγορίες τροφίμων μέσω επενδύσεων και πιθανών εξαγορών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Η ΔΩΔΩΝΗ, ηγέτιδα ελληνική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων και κορυφαία εταιρεία σε πωλήσεις επώνυμης Φέτας ΠΟΠ, ιδιωτικοποιήθηκε το 2012 με την πώληση των μετοχών της στην SI Foods Ltd, έναν επιχειρηματικό επενδυτικό όμιλο στον οποίο μετέχει και η Lime Capital Partners Ltd. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η εταιρία στηρίζει σημαντικά τον πρωτογενή τομέα, έχοντας διαθέσει ποσό άνω του 0,5 δισ. ευρώ στους προμηθευτές της, ενώ έχει αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα από 270 σε περισσότερους από 600 εργαζομένους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης