Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Ανάσες» στις ελληνικές τράπεζες δίνει μέσω Vivartia το CVC

«Ανάσες» στις ελληνικές τράπεζες δίνει μέσω Vivartia το CVC

Αναδιάρθρωση και αύξηση κεφαλαίου 75 εκατ. ευρώ

Σχετικά Άρθρα
Με υψηλές ταχύτητες προχωρά η ανάπτυξη της εξαγοράς της Vivartia απο το Cvc Capital, καθώς η ομάδα του κ. Αλεξ Φωτακίδη δουλεύει ταυτόχρονα σε τρεις τομείς, εξεύρεση κεφαλαίων, εξαγορές εταιρειών, αλλά και αναζήτηση ανθρώπινου δυναμικού.
Με τις επενδύσεις στην Ελλάδα να έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, το αμερικανικό fund στοχεύει στην δημιουργία γραφείου στην Αθήνα προκειμένου να ελέγχονται επισταμένως οι συμμετοχές (Υγεία, Vivartia, Εθνική Ασφαλιστική, Skroutz, D- Marine κα ).
Όπως θα δούμε, όμως, η επικείμενη συμφωνία του Cvc Capital - μέσω της Vivartia – με τις τράπεζες θα αποδώσει σημαντικά οφέλη γι αυτές καθώς θα εξυπηρετηθεί δανεισμός περί τα 100 -110 εκατ. ευρώ για καθεμιά απο τις 4 συστημικές τράπεζες.
Eπιπλέον, το fund έχει προχωρήσει και σε δανεισμό με εγχώρια τράπεζα για τις πρώτες κινήσεις σε Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική.

Η αναδιάρθρωση

Στην Vivartia, εκτός απο την πρόσληψη ως νέου διευθύνοντα συμβούλου του κ. Θανάση Παπανικολάου (πρώην MIG), η εταιρεία έχει συγκαλέσει Έκτακτη Γενική συνέλευση για τις 8 Απριλίου με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και ανακοινώσεις απο το νέο μέτοχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 75 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων ονομαστικών μετοχών αξίας 2,33 ευρώ.
Η αύξηση θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου απο το Cvc Capital με κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων, και γι αυτόν λόγο ο κ. Φωτακίδης φέρεται να έχει εξασφαλίσει δάνειο απο ελληνική τράπεζα για να καλύψει ένα μέρος της αύξησης κεφαλαίου.
Μετά την αύξηση κεφαλαίου, η Vivartia, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προχωρήσει σε αποπληρωμή μέρους του δανεισμού των θυγατρικών εταιρειών προς τις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Tράπεζα Πειραιώς.
Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ, απο την Vivartia Συμμετοχών, η παροχή αδείας για την σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ των εταιρειών του ομίλου Vivartia Συμμετοχών, Δέλτα Τροφίμων, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s, Everest, Οlumpic Catering, Hellenic catering.
Όπως αναφέρεται, το συμφωνητικό αναμενόταν να υπογραφεί, στις 24 Μαρτίου ή σε επόμενες ημερομηνίες, ωστόσο η αναδιάρθρωση του δανεισμού σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος διαθέτει πολλές παραμέτρους και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο της.
Ο συνολικός δανεισμός της Vivartia προς τις τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ανερχόταν σε 423 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 372,8 εκατ. ευρώ ήταν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και τα 50,4 βραχυπρόθεσμες υποχρέωσεις.
Η προηγούμενη διοίκηση μάλιστα είχε εξασφαλίσει την συναίνεση των τραπεζών για τη μη συμμόρφωση με χρηματοοικονομικούς δείκτες (ebidta ) των κοινών ομολογιακών δανείων σ ότι αφορά την εστίαση και τα γαλακτομικά.
Σύμφωνα με πηγές, οι οφειλές των κοινών ομολογιακών δανείων, για καθεμιά απο τις τέσσερις τράπεζες, κινούνται λίγο πάνω απο τα 100 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, το Cvc capital, όπως έχει γράψει το Bankingnews, θα προχωρήσει σε εξαγορά γαλακτομικής εταιρείας, καθώς διεξάγονται συζητήσεις προκειμένου να αποκτήσει το σχήμα Δωδώνης- Κολιού.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης