Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

BC Partners: Εξετάζει μέγα deal αποχώρησης από την φαρμακοβιομηχανία Pharmaten

BC Partners: Εξετάζει μέγα deal αποχώρησης από την φαρμακοβιομηχανία Pharmaten

Ύστερα από την πρόσφατη εξαγορά της Forthnet και την ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας, ο κ. Ν. Σταθόπουλος, θα προσθέσει στο ενεργητικό του ένα ακόμα deal το οποίο εκτιμάται ότι, θα αποφέρει σημαντικές υπεραξίες στην BC Partners.

Σχετικά Άρθρα
Tην πώληση του ομίλου της ελληνικής πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Pharmaten και την επιτυχή αποεπένδυση εξετάζει το fund της BC Partners (κ. Νίκος Σταθόπουλος) σύμφωνα με πληροφορίες απο τραπεζικές πηγές. Ύστερα από την πρόσφατη εξαγορά της Forthnet και την ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας, ο κ. Ν. Σταθόπουλος, θα προσθέσει στο ενεργητικό του ένα ακόμα deal το οποίο εκτιμάται ότι, θα αποφέρει σημαντικές υπεραξίες στην BC Partners .
Συγκεκριμένα, το τίμημα που συζητεί η BC Partners ενδέχεται να διαμορφωθεί σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με την τιμή εξαγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι, το 2015 το private Equity Fund ΒC Partners είχε εξαγοράσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία έναντι τιμήματος 475 εκατ. ευρώ αποκτώντας το 80% των μετοχών, ύστερα από συμφωνία με τους ιδρυτές της εταιρείας, την Οικογένεια Κάτσου.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η BC Partners βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση και εξετάζει με συμβούλους τους πιθανούς αγοραστές για την αποεπένδυση, ωστόσο υπάρχει και η πιθανότητα να διατηρήσει την εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο της, καθώς εξελίσσεται ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο έχει αποδώσει καρπούς.
Μόνο πέρυσι η εταιρεία λάνσαρε 30 νέα φάρμακα τα οποία στοχεύουν την αμερικανική αγορά, όπου η ελληνική εταιρεία έχει αδειοδότηση απο τον Αμερικανικό οργανισμό φαρμάκου US FDA.
Το τελευταίο διάστημα, όμως, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στις εξαγορές στον χώρο της υγείας στην Ευρώπη καθώς συνολικά το ύψος των εξαγορών έχει ξεπεράσει συνολικά τα 11 δισ. ευρώ ενω η πρόσφατη πώληση πραγματοποιήθηκε απο το Αμερικανικό CVC Capital το οποίο προχώρησε σε αποεπένδυση απο την Pharma Firm Cooper, μια συμφωνία ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Εξαγωγές 217 εκατ. ευρώ

Με ιστορία 50 ετών στον χώρο του φαρμάκου η Pharmaten σήμερα αποτελεί μια απο τις κορυφαίες ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, παραγωγή και αδειοδότηση σύνθετων generic φαρμάκων.
Βάσει των επενδύσεων στην έρευνα κατατάσσεται μεταξύ των 50 μεγαλύτερων φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BC Partners , διαθέτει αδειοδοτήσεις για περισσότερους απο 265 πελάτες σε περισσότερες απο 85 χώρες.
Οι συμφωνίες προμήθειας παραγωγής έχουν ένα μίνιμουμ χρονικό διάστημα 5 ετών ενω το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας διαθέτει περισσότερα απο 110 ιδιοπαραγόμενα φάρμακα.
Τα τελευταία χρόνια, η Pharmaten προχώρησε σε ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 250 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη φαρμάκων και μεταξύ των επενδύσεων ήταν και η νέα μονάδα στις Σάπες Κομοτηνής, ύψους 50 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης.
Συνολικά, η Pharmaten διαθέτει τρείς μονάδες παραγωγής με περισσότερους απο 1100 εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων είναι ερευνητές υψηλής εξειδίκευσης.
Το 2019, σύμφωνα με τον ισολογισμό της Pharmaten Global Holding BV τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 224 εκατ. ευρώ, έναντι 191,2 εκατ. ευρώ.Εξ αυτών των πωλήσεων τα 165,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, 52 εκατ. ευρώ προς τον υπολοιπο κόσμο (με μεγάλο μερίδιο στις ΗΠΑ) ενω μόλις 6,6 εκατ. ευρώ ήταν οι πωλήσεις στην Ελλάδα - καθώς το 2017 είχε προηγηθεί πώληση της εμπορικής δραστηριότητς στην Ελλάδα.
Για δε το 2020, οι εκτιμήσεις της εταιρείας ανέφεραν πωλήσεις ύψους 270 εκατ. ευρώ.
Τα μεικτά κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 95,6 εκατ. ευρώ απο 80,6 εκατ. ευρώ. Η καθαρή κερδοφορία ανήλθε σε 23,2 εκατ. ευρώ έναντι 17,9 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης