Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέο πλήγμα - Κόφτης κρατικής χρηματοδότησης Covid τα… e-shop των επιχειρήσεων

Νέο πλήγμα - Κόφτης κρατικής χρηματοδότησης Covid τα… e-shop των επιχειρήσεων
Tα κριτήρια για την επιδότηση του Προγράμματος Γέφυρα 2 για τις επιχειρήσεις αποδεικνύονται ψιλή κρησάρα
Σχετικά Άρθρα

«Το καλύτερο μέτρο για την αγορά είναι να ανέβουν τα ρολά των καταστημάτων.»
Το μήνυμα αυτό στέλνουν η ΕΣΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με την ευκαιρία του νέου πακέτου στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και ακολούθησαν οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης με σχετικές ανακοινώσεις για την χρηματοδότηση των παγίων εξόδων των επιχειρήσεων όπως και τη νέα επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ψιλή κρησάρα

Πάντως τα κριτήρια για την επιδότηση του Προγράμματος Γέφυρα 2 για τις επιχειρήσεις αποδεικνύονται ψιλή κρησάρα για τις επιχειρήσεις.
Η άνοδος των ηλεκτρονικών πωλήσεων αφήνουν πολλές επιχειρήσεις εκτός του Προγράμματος καθώς απαιτείται μεταξύ άλλων ο τζίρος να είναι μειωμένος άνω του 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
Οι πωλήσεις του e-shop των επιχειρήσεων είναι ένα μικρό αντίδοτο σε όσα πρωτόγνωρα συμβαίνουν στην οικονομία και την ίδια στιγμή λειτουργούν ως μηχανισμός τιμωρίας και μένουν εκτός της χρηματοδότησης .
Στελέχη επιχειρήσεων θεωρούν ότι οι πωλήσεις μέσω e-shop να μην υπολογιστούν στον τζίρο του 2020.
Τα κριτήρια για πολλές επιχειρήσεις παρουσιάζονται ως εμπόδια για την ένταξη τους.
Επιπλέον απαιτείται να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας με ανακοίνωσή του τονίζει, ότι κάθε νέα ενίσχυση ή βελτίωση στο υφιστάμενο πλαίσιο μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη από τον εμπορικό κόσμο. Επισημαίνει ότι κανένα μέτρο όμως δεν μπορεί να αποκαταστήσει τον χαμένο τζίρο για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Θα «σηκώσουν κεφάλι» μόνον εάν ξεκινήσει γρήγορα η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.

Επανεκκίνηση τώρα

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ θεωρεί ότι η αγορά χρειάζεται τώρα διαφορετικές λύσεις για να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Η σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην χαθεί και η πασχαλινή εορταστική περίοδος. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να εξεταστεί από την κυβέρνηση η δυνατότητα άμεσου ανοίγματος, έστω των πολύ μικρών και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, με τη μέθοδο της αποστολής SMS και με χρονικό περιορισμό.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Σταύρος Καφούνης ο οποίος σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι η επαναλειτουργία της αγοράς πρέπει να συνδυαστεί με μειωμένες δαπάνες για τουλάχιστον έξι μήνες με μειωμένα ενοίκια, επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους και χαμηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.
Προσθέτει ότι δυστυχώς το παρατεταμένο lockdown έχει φέρει χιλιάδες εμπόρους σε δεινή οικονομική κατάσταση και επειδή κανένα μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την λειτουργία των επιχειρήσεων, είναι απαραίτητο με προσεκτικό σχεδιασμό που δεν θα μας οδηγήσει σε νέο κλείσιμο, να σηκωθούν αμέσως τα ρολά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης