Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η διευκόλυνση της Eldorado Gold για την επένδυση στη Χαλκιδική και οι υποσχέσεις των καναδών

Η διευκόλυνση της Eldorado Gold για την επένδυση στη Χαλκιδική και οι υποσχέσεις των καναδών

Η επίλυση των διαφορών αποτελούσε και την βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η επένδυση του καναδικού Ομίλου Eldorado Gold στην Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Χωρίς να γνωρίζει κανείς τις λεπτομέρειες της νέας αναθεωρημένης σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης και του καναδικού Ομίλου Eldorado Gold, η συμφωνία που προβλέπει επιπρόσθετες επενδύσεις της τάξεως του 1,6 δισ. ευρώ, αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να κατατεθεί στη Βουλή.
Ιδιαίτερη έμφαση στη νέα σύμβαση δίνεται στον τρόπο επίλυσης των διαφορών που ενδεχομένως θα ανακύψουν μεταξύ της καναδικής εταιρείας, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω της «Ελληνικός Χρυσός», και του ελληνικού Δημοσίου.

Βασική προϋπόθεση η επίλυση των διαφορών

Η επίλυση των διαφορών αποτελούσε και την βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η επένδυση του καναδικού Ομίλου στην χώρα μας, αφού το προηγούμενο διάστημα οι καθυστερήσεις στο business plan, είχαν ως αποτέλεσμα το project να παραμένει κολλημένο, ενώ οι συσσωρευμένες ζημιές της Eldorado Gold από το 2012 έως και το 2017 να έχουν φτάσει τα 155 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από την πρώτη έγκριση του επενδυτικού της σχεδίου το 2016 η Eldorado δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η μέθοδος μεταλλουργίας την οποία η πρότεινε - «μεθόδου ακαριαίας τήξης» (flash smelting) - μπορεί να εφαρμοστεί στα εδάφη της Χαλκιδικής.
Η μέθοδος του flash smelting είναι η μόνη που προκρίθηκε από τον καναδικό όμιλο και χρειάστηκε πάνω από τρία χρόνια να εγκριθεί (λίγο πριν τις εκλογές του 2009).
Το καλοκαίρι όμως του 2016, η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος απέρριψε τη μεταλλουργική μέθοδο της Eldorado Gold ως μη εφαρμόσιμη, λόγω της εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας στο τοξικό στοιχείο αρσενικό.
Το Υπουργείο ανέφερε ότι εάν προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή, θα εκπέμπονται ετησίως στην ατμόσφαιρα 20.000 τόνοι αρσενικού.
Τον Νοέμβριο του 2017 η Eldorado Gold έθεσε σε καθεστώς συντήρησης τις υπό ανάπτυξη εργασίες της στις Σκουριές Χαλκιδικής επικαλούμενη δυσχέρειες στην αδειοδότησή της, προσφεύγοντας συγχρόνως σε δικαστήρια εναντίον του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του το υπουργείο είχε προσφύγει σε Διαιτησία για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων.
Η διαιτητική απόφαση δικαίωσε, εν μέρει, την επιχείρηση.
Είχαν προηγηθεί, το 2015 και το 2016, ανάλογα θέματα με τις εργασίες της στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, τα οποία επιλύθηκαν.
Έτσι από εδώ και στο εξής οι ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ των δύο μερών θα παραπέμπονται στη διεθνή διαιτησία, αλλά θα εφαρμόζεται το ελληνικό δίκαιο.

Επιπρόσθετες επενδύσεις 2,6 δισ ευρώ

Ως αντιστάθμισμα στους όρους για την προστασία των επενδυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί το γεγονός ότι το Δημόσιο δεν θα φέρει εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης, η σύμβαση προβλέπει αυξημένες επενδύσεις κεφαλαίων ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την πλήρη άπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες–Στρατώνι, στη ΒΑ Χαλκιδική.
Ετσι, οι συνολικές επενδύσεις αυξάνονται σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ του προηγούμενου σχεδίου.
Επίσης, η διάρκεια ζωής των μεταλλείων αυξάνεται από 18 σε περισσότερα από 25 έτη, ενώ επεκτείνεται ο χρόνος ζωής των μεταλλείων στις Μαύρες Πέτρες κατά 8 χρόνια, ενώ παράλληλα προβλέπεται αύξηση των άμεσων θέσεων εργασίας σε 3.070 έναντι 1.650 σήμερα.
Επιπροσθέτως η Eldorado Gold δεσμεύεται για τη υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ την πρώτη πενταετία ενώ στα κρατικά ταμεία εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν έσοδα 2 δισ. ευρώ τα επόμενα 25 χρόνια.
Αναφορικά με την κατασκευή του εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού μέσα σε διάστημα 12 έως 24 μηνών, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει νέα πρόταση για την υλοποίηση.
Το εργοστάσιο αυτό ήταν ο βασικός λόγος που η εταιρεία πλήρωσε ελάχιστο τίμημα για να ξεκινήσει τις εξορύξεις, όμως, όλα αυτά τα χρόνια, η εταιρεία βγάζει από τα μεταλλεία συμπυκνώματα και φορολογείται γι’ αυτά ενώ η παραγωγή χρυσού γίνεται αλλού.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης