Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με το σενάριο της πτώχευσης φλερτάρουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Με το σενάριο της πτώχευσης φλερτάρουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ δεν αναμένεται να εμφανιστεί ο εφοπλιστής Πριόβολος

Σε ναυάγιο δείχνει να οδηγείται με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση η οποία να σημειωθεί αναμένεται να δεχθεί δεύτερο χτύπημα σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών.

Την ερχόμενη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου η ΕΤΑΔ αναμένει τους υποψήφιους αγοραστές για την προς πώληση έκταση ακινήτου συνολικού εμβαδού 332.137,34 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση «Σκαραμαγκάς»
Εντός των εκτάσεων περιλαμβάνει: τη Δεξαμενή Νο5, τον Προβλήτα Νο3 καθώς και μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, β) τον Προβλήτα Νο4 όπου σήμερα χρησιμοποιείται ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και γ) Λοιπό χερσαίο χώρο.
Η διοίκηση της ΕΤΑΔ αναμένει να κατατεθούν οι υποψηφιότητες μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή στη μία το μεσημέρι.

Η στάση Πριόβολου

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος διότι εκτιμάται ότι δεν θα παρουσιαστεί καμία υποψηφιότητα.
Οι επενδυτές απομακρύνονται από τον διαγωνισμό διότι η ΕΤΑΔ έχει βάλει κατώφλι τα 55 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή όσοι προσέλθουν θα πρέπει να καταθέσουν τίμημα άνω των 55 εκατ. ευρώ για να έχουν πιθανότητες απόκτησης του 50% της έκτασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Πηγές που πρόσκεινται κοντά στον εφοπλιστή Πριόβολο λένε ότι δεν θα δώσει το παρόν στη διαδικασία καθώς θεωρεί υψηλό το τίμημα.
Αξίζει να σημειωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού από την ΕΤΑΔ δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα πριν κατατεθούν οι προσφορές για το υπόλοιπο 50% που έβγαινε προς πώληση από το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος διότι η προσφορά του εφοπλιστή Πριόβολου απορρίφθηκε ως μη ικανοποιητική και το προσφερόμενο τίμημα ήταν στα 15 εκατ. ευρώ.

Νέα προκήρυξη μόνο με νόμο. Αλλιώς πτώχευση

Στην ουσία η ΕΤΑΔΑ ναρκοθέτησε το διαγωνισμό της 10ης Δεκεμβρίου 2020 ορίζοντας κατώτατο τίμημα τα 55 εκατ. ευρώ.
Δεν μπορούσε η γενική συνέλευση των πιστωτών να δεχτεί την προσφορά του Πριόβολου από την στιγμή που η ΕΤΑΔ ζήτησε 55 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο 50% της έκτασης.
Το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε την πρόταση ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αποφασίσει τα επόμενα βήματα του.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών δεν προτίθεται να ορίσει κατώτατο τίμημα ενώ απέφυγε να προσδιορίσει το χρόνο εκκίνησης του νέου διαγωνισμού.
Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη μετά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ που προεξοφλείται ότι θα είναι αρνητικό.
Πρόκειται για ένα ακόμη αλαλούμ ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς που ο καθένας ορίζει τίμημα που απομακρύνει τους επενδυτές από το διαγωνισμό.
Πάντως το καθεστώς ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά λήγει στις 15 Μαρτίου και με βάση τη νομοθεσία πρέπει η εταιρεία να οδηγηθεί σε πτώχευση.
Η λύση είναι να δοθεί παράταση στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης με νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών με την προσδοκία να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για το 100% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης