Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H Ithax Acquisition μια ελληνική εταιρία στον Nasdaq αντλώντας 240 εκατ

H Ithax Acquisition μια ελληνική εταιρία στον Nasdaq αντλώντας 240 εκατ

Ένα Spac με ελληνικό ενδιαφέρον όπου συμμετέχει και η Axia Ventures

Στις 28 Ιανουαρίου 2021 μια ακόμη εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (Special Acquisition purpose Company),η Ithax Acquisition Corporation - με ελληνικό ενδιαφέρον - εισήγαγε τις μετοχές της στο χρηματιστήριο του Nasdaq αντλώντας 240 εκατ. δολάρια προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για μια εξαγορά στην βιομηχανία αναψυχής και τουρισμού.
Συγκεκριμένα, το Ithaca Capital Partners με τον κ. Oρέστη Φιντικλή και ο Δημήτρης Αθανασόπουλος της ελληνικής επενδυτικής Axia Ventures συνέστησαν το Ithax Acquisition Coporation εκδίδοντας 21 εκατ. μετοχές στην τιμή των 10 δολαρίων, ενω δόθηκαν και warrants με εξάσκηση στα 11,5 δολάρια - όπως συμβαίνει στα περισσότερα Spacs.
Το Ithax θα αναζητήσει εξαγορά στον Τουρισμό και όπως σημειώνει στέλεχος της Axia Ventures, η εταιρεία έχει δυνατότητα και δανειακής έκδοσης προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω τα κεφάλαια της εξαγοράς.
Aνάδοχος της έκδοσης είναι η Cantor Fitzgerald & Co η οποία θα προχωρήσει και σε ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών με την ολοκλήρωση της έκδοσης.

Στην Ithaka Acquisistion, μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι εξής:


O κ. Ορέστης Φιντικλής έχει περισσότερα απο 15 χρόνια εμπειρία στο ξενοδοχειακό management και είναι ο ιδρυτής του Ithaka capital partners, ενός private equity real estate management.
Τα τελευταία τρία χρόνια, το Ithaca έχει εξαγοράσει 5 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των βραβευμένων ξενοδοχείων, JW Marriott Panama και W Hotel Bogota (10 καλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο).
Επίσης, ο κ. Φιντικλής το 2007 εντάχθηκε στην Dolphin Capital Parters ( Μ. Καμπουρίδης) και εργάστηκε ως το 2017. Η Dolphin άντλησε 600 εκατ. δολάρια και επένδυσε 1,1 δισ. απο το 2005 σε πολλαπλά ξενοδοχεία και resorts.
Ο κ. Αθανασόπουλος, παραμένει απο τα ιδρυτικά μέλη της Axia Ventures απο το 2008 και έχει συμμετάσχει σε συναλλαγές real estate συνολικού ύψους πάνω απο 3 δισ. δολάρια ενω οι συναλλαγές εκτός του real estate ( ναυτιλία, επενδύσεις κα) ξεπερνούν τα 28 δισ. δολάρια. Πριν απο την Axia Ventures ο κ. Αθανασόπουλος εργάστηκε σε Family offices και στον τομέα Private wealth της Salomon Smith Barney και την Morgan Stanley. Kατέχει πτυχίο B.B.A στο finance και τις επενδύσεις από το Zicklin School of Business baruch College.

Tι είναι τα Spacs

Ο νέος “πυρετός” του αμερικανικού χρηματιστηρίου είναι τα Spac ή αλλιώς εταιρείες λευκής επιταγής “blanc check Companies” είναι μια νέα διαδικασία έμμεσης εισαγωγής στο χρηματιστήριο ( στο τέλος της διαδικασίας) η οποία έχει κυριαρχήσει στην χρηματιστηριακή αγορά του Nasdaq τα δυο τελευταία χρόνια καθως μόνο το 2020 έχουν αντληθεί 32 δις. δολάρια απο 79 διαφορετικά spacs.
Τα Spacs είναι εταιρείες δίχως καμία εμπορική δραστηριότητα συστήνονται συνήθως απο επαγγελματίες του private quity ή διαχειριστές κεφαλαίων με σκοπό την εξαγορά ή συγχώνευση άλλων εταιρειών μέσα σε δυο χρόνια απο την άντληση κεφαλαίων, δίχως να αναφέρουν αρχικά τις εταιρείες – στόχους.
Tα αντλούμενα κεφάλαια για τις εξαγορές διατηρούνται σε ειδικό τοκοφόρο λογαριασμό και δεν μπορούν να εκταμιευθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η εξαγορά.
Εαν δεν επιτευχθεί η εξαγορά, τότε το Spac ρευστοποιείται και τα χρήματα επιστρέφονται στους επενδυτές συν τους τόκους. Τα spac εκδίδουν κανονικά ενημερωτικό δελτίο όπου αναφέρουν το πεδίο όπου θα αναζητήσουν τις εξαγορές, συγχωνεύσεις.
Ουσιαστικά, οι επενδυτές πρέπει να εμπιστευθούν το ιστορικό των managers που συστήνουν τις εν λόγω εταιρείες, δηλαδή εαν έχουν επιτυχημένο ιστορικό διαχείρισης κεφαλαίων ή εξαγορών.
Όπως εξηγεί o επενδυτικός Τραπεζίτης της Μorgan Stanley, κ. Β. Schacter μόλις τα spac εντοπίσουν τον στόχο εξαγοράς κάνουν την συγχώνευση και η εταιρεία γίνεται δημόσια.
Απο τη μια πλευρά, οι ιδρυτές των Spacs βρίσκουν κεφάλαια για να προχωρήσουν σε εξαγορές και απο την άλλη πλευρά οι επενδυτές λαμβάνουν και κλασματικά warrants τα οποία μετατρέπονται σε μετοχές μιας πρόσθετης δημόσιας εγγραφής, όταν πραγματοποιηθεί η εξαγορά. Όπως εξηγεί ο τραπεζίτης οι επενδυτές μπορούν να πάρουν πίσω τα κεφάλαια με τόκο και να διατηρήσουν τα warrants.

Tα πλεονεκτήματα – Η κριτική

Με την διαδικασία της εταιρείας εξαγοράς ειδικού σκοπού, οι μικρότερες εταιρείες μπορούν να επιτύχουν μια τιμή υψηλότερη κατά 20% απο τους αγοραστές των Spacs σε σύγκριση με μια εξαγορά απο ένα private Equity Fund. Η ανάπτυξη, όμως, δεκάδων Spacs επιτρέπει σε αρκετά hedge funds να συμμετάσχουν στις δημόσιες εγγραφές και να ρευστοποιούν τις μετοχές πριν ολοκληρωθούν οι εξαγορές. Σύμφωνα με έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου με μελέτη 47 spacs, το 97% των επενδυτών των Hedge Funds ρευστοποίησαν νωρίτερα. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις έχει ασκηθεί κριτική στις τράπεζες και τις εταιρείες που έχουν κυριαρχήσει στις εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού.Στα Spacs έχουν εμπλακεί κορυφαία ονόματα της wall street, όπως ο C. Palihapitiya, ο Β. Αcmann, o B. Gerstner ( Αltimeter Capital )

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης